Slik finner du konsertene som passer best for deg

Kongsberg Jazzfestival-programmet byr på mange ulike lydløyper.

Jazzelsker? Mest klar for folkefest? Kongsberg Jazzfestival har på mange måter flere festivaler inni den store festivalen. Her viser vi deg ulike veier gjennom årets festivalprogram.

Alle har forskjellige musikkpreferanser, og ingen rekker å se og høre alt i løpet av fire dager festival uansett. Man må velge seg noen konsertopplevelser gjennom festivalen, eller kanskje får du bare besøkt festivalen noen utvalgte dager. 

Derfor har vi sortert litt i årets festivalprogram, slik at det kanskje blir enklere å velge – eller enklere å finne frem til de gode festivalopplevelsene.

Det finnes nemlig flere stier gjennom årets Kongsberg Jazzfestival-program. Kongsberg Jazzfestival er både bred og smal. Vi er internasjonale, nasjonale og lokale. Det er konserter både tidlig og sent, på store scener og små scener. Med andre ord: Hver dag er en fest, med noe for enhver smak.

Under finner du en oversikt over det meste som står på plakaten i jubileumsåret.  Vi har satt opp et utvalg av festivalmenyer innenfor åtte forskjellige kategorier.

Du kan løpende scrolle deg nedover gjennom alle kategoriene, eller klikk på lenkene under for å komme direkte til kategorien. God festival!

Jazz fra øverste hylle: Norsk
Jazz fra øverste hylle: Utenriks
Rocka og alternativt fra jazzens nabolag
Kremen av norsk
Kortreist: Made in Kongsberg
De unge og lovende
Folkelige fornøyelser
Sært barn, mange navn


Den ferske NRK-dokumentaren er ikke titulert «Jazzeventyret» for ingenting. Jazz i Norge holder et skyhøyt nivå. Vi er alltid stolte av at den ypperste jazzen på Kongsbergs festivalprogram gjerne er norsk. Slik er det også i år, med stor bredde i uttrykket og flere av de ypperste utøverne i sine generasjoner representert.

Gard Nilssen Acoustic Unity + Emmeluth & Møster

Energimølla, kl. 18:00.

Gard Nilssen har fått en enorm posisjon som allsidig trommeslager i sin generasjon, sist sett som «hustrommis» i NRKs dokumentarserie «Jazzeventyret». Trioen hans med André Roligheten (saksofon) og Petter Eidh (bass) er alltid verdt å få med seg. For anledningen er også saksofonfavorittene Kjetil Møster og Signe Emmeluth med som gjester.

Les mer / Kjøp billett

Eberson

Christians Kjeller, kl. 21:00.

Jon Eberson er en av de store norske jazzgitaristene, mens datteren Marte Eberson blant annet har fartstid fra Highasakite. Slikt blir det telepatisk, arvelig belastet hybridmusikk av. En ypperlig måte å starte årets festival på. Ekstra artig er det at vi finner to musikere med Kongsberg-røtter i bandet: Morten Qvenild på tangenter og Axel Skalstad på trommer.

Les mer / Kjøp billett

DNB-prisvinner: Per Zanussi: «Liminal Beings»

Sølvsalen/Krona, kl. 17:30.

Mye Zanussi-bass i monitor under årets festival, men slik blir det når man har vunnet den gjeve DNB-Musikerprisen. Bestillingsverket «Liminal Beings» åpner Zanussis hektiske Kongsberg-dager, et naturlig «må høre»-øyeblikk for alle som er opptatt av norsk jazz i nåtid.

Les mer / Kjøp billett

Susanna: Baudelaire & Oslo Sinfonietta

Kongsberg Musikkteater, kl. 18:00.

Det går gjetord om dette orkesterprosjektet til Kongsbergs egen Susanna Wallumrød, som setter ny musikk til tekster av Charles Baudelaire. Premieren var på Munch-museet tidligere i år, men nå blir det mulighet til å se og høre eventyret på hjemmebane i Musikkteatret.

Les mer / Kjøp billett

Beady Belle

Christians Kjeller, kl. 22:30.

Hun har vært et navn og en stemme helt siden triphop-bølgen luntet inn i norske kafeer og klubber på 90-tallet. Mer enn 20 år og ti Beady Belle-album senere står Beate Slettevoll Lech fjellstøtt som en av de ypperste norske jazz- og soulsangerne i sin generasjon.

Les mer / Kjøp billett


Til høsten skal vi i Kongsberg Jazzfestival stille ut hele vår plakathistorie på en utstilling på Grafill i Oslo. Vi gisper litt av navnene som er trykket på de gamle plakatene våre, men vi er også stolte av hva vi har hentet ned fra øverste internasjonale jazzhylle i vårt jubileumsår som 60 år gammel festival. Kongsberg Musikkteater er en slags hovedscene i dette segmentet, med avstikkere til Energimølla og Kongsberg kirke.

Åpningskonsert: Cécile McLorin Salvant

Kongsberg Musikkteater, kl. 18:00.

Dette gleder vi oss til – en fantastisk jazzsanger får åpne festivalen i intim setting i Musikkteatret når vi feirer 60-årsjubileum. Fortsatt bare 34 år, men Grammy-grossist og vokaljazzens førstedame akkurat nå. For en fryd!

Les mer / Kjøp billett

John Scofield & Dave Holland Duo

Kongsberg Musikkteater, kl 21:00.

John Scofield bare kjører på, han blir ikke noe mindre legendarisk jazzgitarist med årene, nå sist med et flott strekk med skiver på ECM. I år kommer han tilbake til Kongsberg i en drømmeduo med bassistbautaen Dave Holland. Fellesnevner: Begge har spilt med Miles Davis!

Les mer / Kjøp billett

Billy Cobham’s Time Machine

Energimølla, kl. 14:00.

Man får fot bare man ser bilde av den energiske Billy Cobham med bandana og trommestikker. Han kommer til Energimølla med sitt Time Machine. Bedre sen-lunsj får du antakelig ikke under årets festival. I tillegg er det i år 50 år siden Billy Cobham spilte en legendarisk konsert på gamle Kongsberg kino.

Les mer / Kjøp billett

Joshua Redman Group feat. Gabrielle Cavassa

Kongsberg Musikkteater, kl. 21:00.

Vestkyst ved Lågen! I utgangspunktet arvelig belastet fra en far som spilte med Ornette Coleman og Keith Jarrett, men saksofonisten Joshua Redman har posisjonert seg godt utenfor farsskyggen. Med seg i Musikkteatret har han den særegne sangeren Gabrielle Cavassa. 

Les mer / Kjøp billett

Jimetta Rose & The Voices of Creation

Kongsberg kirke, kl. 23:59.

Jazz, soul, gospel, r&b, blues, funk – det blir amerikansk hybridmusikk av ypperste merke og antakelig en viss hallelujastemning når unike Jimetta Rose og gospelkoret Voices of Creation inntar kirken for å avslutte årets festival med midnattskonsert.

Les mer / Kjøp billett


Energimølla er gjerne stedet for de virkelige kraftfulle møtene i jazzens grenseland mot rockens mangfoldige og nysgjerrige undergrunnsstrømninger. I år er det virkelig noen godbiter i dette landskapet. Vi merket oss den varme entusiasmen i kommentarfeltet da vi annonserte Thurston Moores første opptreden på Kongsberg Jazz siden han var her med Sonic Youth i 2000.

Elephant9

Energimølla, kl. 23:59.

Ypperlig norsk trio som med årets ferske album «Mythical River» fortsetter å utforske alskens psykedeliske og groovy nyanser av jazz, rock, prog. Energimølla er perfekt setting for denne gjengen her. Kan bli legendarisk.

Les mer / Kjøp billett

Knower

Energimølla, kl. 23:59.

Ikke lett å beskrive denne Los Angeles-duoen. Det er ment som et kompliment. Men det vi kan si, er at deres elektronika/funk/pop-hybrid fort blir en besettelse. Kantete og knitrete i det ene øyeblikket, overveldende melodisk i det andre – ofte samtidig.

Les mer / Kjøp billett

Lørdag 6. juli:

Tom Skinner

Energimølla, kl. 19:00.

Den engelske trommisen pådro seg et godt navn og rykte for sin eksperimentelle og kule stil lenge før han startet bandet The Smile sammen med Thom Yorke og Jonny Greenwood fra Radiohead.

Les mer / Kjøp billett

Thurston Moore Group

Energimølla, kl. 23:59.

Etterlengtet Kongsberg-retur for Sonic Youth-grunnleggeren og indierockikonet. Mens arkivene jevnlig tømmes etter gamlegruppa, fortsetter han å gi ut musikk under eget navn som viderefører hans helt unike og uimotståelige gitartone.

Les mer / Kjøp billett


Ikke for å skryte, men vi har et veldig sterkt norsk program i år! Det gjelder i alle sjangere og publikumssegmenter, og praktisk talt på alle scener: Fra intim setting med sterke navn i Poesioasen på Christians Kjeller til den største scenen på Kirketorget.

HORTA: Elias Akselsen / Stian Carstensen / Ola Kvernberg

Kongsberg kirke, kl. 17:00.

Heftig prosjekt med multitalentet og ofte hylende morsomme Stian Carstensen. Her får han spilt ut mange av sine beste sider og interesser i samspill med den unike sangeren Elias Akselsen og den kanskje mest allsidige felespilleren vi har, Ola Kvernberg.

Les mer / Kjøp billett

Poesioasen: Tønes

Christians Kjeller, kl. 15:00.

Frank «Tønes» Tønnesen er blant våre mest originale artister. Poet, forfatter og låtskriver, med låter spekket med mørk humor, passiv-aggressive utfall og skjøre beskrivelser av hverdag og mer eller mindre selvvalgt ensomhet.

Les mer / Kjøp billett

Halvdan Sivertsen

Gamle Norge, kl. 17:00.

Den folkekjære gitarkameraten Halvdan Sivertsen er selve innbegrepet av den lune, varme visesangeren, selv om han i unge år også hadde en skjeggete, radikal side. Perfekt ettermiddagshygge på Gamle Norge. Sikkert litt ekstra blid siden Bodø/Glimt gjør det skarpt om dagen.

Les mer / Kjøp billett

DumDum Boys og Hellbillies

Kirketorget, kl. 19:00.

Sterk dobbeltburger på Kirketorget i år! To ikoniske norske band med røttene plantet i litt ulike rockjordsmonn – henholdsvis punk og country/sørstatsrock – men begge med bred appell og enorm stayerevne. Trøkk, tradisjon og teft satt i system, tiår etter tiår, og med enorme hits i sine respektive settlister.

Les mer / Kjøp billett

Poesioasen: Ingrid Olava

Christians Kjeller, kl. 15:00.

Etter fem års platepause vendte Ingrid Olava tilbake med albumet «Blomster og post» i fjor. Hun fører stolt videre den poetiske låtskriverkloen til Anne Grete Preus og Ole Paus, samtidig som hun 15 år etter albumdebuten har et helt eget og umiskjennelig uttrykk.

Les mer / Kjøp billett 

Åge Aleksandersen & Sambandet + support: Ida Maria

Kirketorget, kl. 19:00.

Åges avskjedsturné med sitt kjære Samband er blitt en av de mest populære konsertbillettene å få has på i år. Solgte ut Gamle Norge på et par blunk, så vi flyttet hele greia til Kirketorget. I den forbindelse intervjuet vi Åge om livet på veien med Sambandet og hvordan livet blir uten. Ida Maria tar seg av oppvarmingen på sedvanlig energisk vis.

Les mer / Kjøp billett


Det er som vanlig minst et par Wallumrød-innslag i et gjennomsnittlig Kongsberg Jazz-program, som vi har plassert i et par av de andre kategoriene. Men det finnes enda flere sterke, kortreiste konsertopplevelser i årets festivalprogram.

Rita Engedalen

Christians Kjeller, kl. 20:30.

Kongsbergs egen bluesdronning har sitt eget jubileum i år: Det er 30 år siden albumdebuten «Hear My Song». Det er mye blues i jazzen – og omvendt – så det blir topp med litt felles feiring på intime Christians Kjeller.

Les mer / Kjøp billett

1624: Tom Hasslan, Håvard Aufles og Axel Skalstad

Privat, kl. 22:00.

De fremstår nærmest som et menneskelig bestillingsverk til hele byen med dette bandnavnet. Fortsatt relativt unge og fremadstormende, men samtidig veletablerte Kongsberg-jazzere i attraktivt driv i intim setting. Lukter klar hjemmeseier.

Formiddagsjazz: Kongsberg Storband og Anne-Carolyn Schlüter

Gamle Norge, kl. 12:00.

Kongsberg Storband er en institusjon på Kongsberg Jazzfestival, og i mezzosopranen Anne-Carolyn Schlüter har vi enda et bevis på hvilke musikalske ressurser som holder hus i byen. Vi har selvsagt bestilt enorme mengder solskinn til denne lunsjkonserten i bakgården på Gamle Norge.

Les mer / Kjøp billett

Fredrik Høyer & Håvard Aufles: «Så lang tid tar 400 år»

Poesi og jazz har sterke tradisjoner. Poeten og forfatteren Fredrik Høyer fra Drammen har sikkert ikke noe imot sammenlikninger med verken Jan Erik Vold eller sin hjembys Triztan Vindtorn. Spennende lokalt mestermøte med tangentmagiker Håvard Aufles, med tydelig byjubileumstema.


Noe av det kuleste med festival er å oppdage artister i karrierens tidlige fase. Alle stjerner har vært unge og lovende en gang, og tenk hvilken følelse det er å kunne skryte av å ha sett noen før de blir skikkelig store. I denne kategorien har vi både valgt ut jazz- og popnavn.

ASQ: Amund Stenøien Quartet + Michaël Attias

Energimølla, kl. 14:00.

Gode vibber! Vibrafon er vakkert, og Amund Stenøien seiler opp som en ny og spennende instrumentalist i det norske jazzlandskapet. I tillegg til kvartetten har han med seg den spennende New York-saksofonisten Michaël Attias.

Les mer / Kjøp billett

Cezinando / Lemaitre / Synne Vo

Kirketorget, kl. 19:00.

Mens veteraner som Åge, DumDum og Hellbillies tar seg av de andre kveldene på Kirketorget, er vi ikke engstelige for at Cezinando, Lemaitre og Synne Vo skal fylle formatet på torsdagskvelden. Sterke artistiske personligheter med strømmetall som taler for seg.

Les mer / Kjøp billett

Veslemøy Narvesen

Energimølla, kl. 19:00.

En funklende ung trommestjerne på jazzhimmelen som skaper hektisk utsolgt-stemning i forkant av konsertene sine. Det går spesielt gjetord om hennes håndlag med cymbalene – en sann arvtaker etter Jon Christensen. Oversatt: Dette bør du få med deg! 

Les mer / Kjøp billett

Tigerstate

Christians Kjeller, kl. 22:30.

Her er et mulig festivalhøydepunkt: Lekker, mildt elektronisk og vekselvis sval og feststemt feinschmeckerpop, spilt av en gjeng latterlig talentfulle Oslo-folk. Et band som skapt for sommerlige festivalopplevelser.

Les mer / Kjøp billett

Mona Krogstad: Serenity Now, feat. Kristoffer Lo (bestillingsverk)

Sølvsalen/Krona, kl. 17:00.

Fjorårets vinner av #huninvesterer-stipend kvitterer tilbake med et bestillingsverk som handler om å ta tiden, roen og tilstedeværelsen tilbake. Et saksofontalent av de sjeldne (kjent fra bl.a. JUNO), ofte med stor spennvidde, her forsterket med Kristoffer Lo og hans maskinpark. Bli bedre kjent med Mona og les mer om bestillingsverket i dette intervjuet.

Les mer / Kjøp billett


Kongsberg Jazzfestival skal være for alle. Det er byens og distriktets årlige fest. Gamle Norge er stedet for intime folkefester, artister og band med bred appell og gladstemning hele kvelden.

Kurt Nilsen

Gamle Norge, kl. 22:00.

Det begynner å bli en stund siden Kurt Nilsen kom inn i norsk musikkliv som ung rørlegger og Idol-vinner. Nå er han blant våre aller mest folkekjære og etablerte stemmer i et bredt spekter av uttrykk, pop, rock, viser, country og KORK.

Les mer / Kjøp billett

Carola

Gamle Norge, kl. 22:30.

Årets mest glamorøse kveld på Gamle Norge, med det svenske ikonet Carola. Hun synger skjorta av de fleste, hennes fraseringer og tone har ofte kommet litt i bakleksa for kjendisen Carola, enten hun synger «Främling» eller pop, soul og gospel.

Les mer / Kjøp billett

Gåte

Gamle Norge, kl. 22:30.

Gåte har et nært forhold til Kongsberg Jazzfestival fra sine unge år som fremadstormende folk-og-goth-band. Få trodde vel den gangen at de en dag skulle stå som Norges utvalgte Eurovision-håp, men sånn er det blitt. Uansett hvordan det går i Malmö, blir det Gåte i bakgården på Gamle Norge!

Les mer / Kjøp billett

Hagle & Blåsemafian

Gamle Norge, kl. 22:00.

Hagle fra Indre Østfold kaller en spade for en spade: De er skapt for fest og moro på bygdene. Deres medrivende miks av country og rap er lydsporet for en slags evig russetid, bare iført kjeledress fra Felleskjøpet. Vanskelig å krangle med strømmetall i 100-millionersklassen.

Les mer / Kjøp billett


Noe av Kongsberg Jazzfestivals gode navn og rykte internasjonalt kommer fra at vi alltid har hatt et sterkt og cutting edge program innen avantgarde og eksperimentell jazz. Dette rendyrker vi særlig på scenene Smeltehytta og Energimølla. Førstnevnte har til og med en egen Særingfest. Det er også mulig å kjøpe Særingpass til festivalen, da kan du forsyne deg av absolutt hele buffeten, med tilgang til alle konserter på Smeltehytta, Steinhuset, Galleri Låven og nattkonsertene på Energimølla.

ØKSE

Energimølla, kl. 19:00,

Den danske saksofonisten Mette Rasmussen har gjennom sin NTNU-bakgrunn gjort at vi godt kan se på henne som en del av den yngre norske jazzgarden. ØKSE er et heftig prosjekt, med bassist Petter Eldh som også spiller med Gard Nilssen, samt amerikanske Savannah Harris på trommer, og haitiske Val Jeanty – kjent som opphavskvinne bak den elektroniske subsjangeren voodooelektro!

Les mer / Kjøp billett

Særingfest: Phil Minton & Veryan Weston

Smeltehytta, kl. 21:30.

Impro-alarm! Vokalist Phil Minton og pianist Veryan Weston. Noen ganger egner albumtitler seg som gode pekepinner på hva publikum kan ha i vente: «Songs From A Prison Diary» og «Mouthfull of Ecstasy».

Les mer / Kjøp billett

Særingfest: Child of Illusion – Fred Moten & Brandon Lopez – Nicole Mitchell – Mayas / Buck / Stackenäs / Zanussi

Smeltehytta, kl. 19:30.

Her er det folksomt mye talent som skal innom scenen! Vaskesedlene omtaler Child of Illusion som «kammerimpro», Fred Moten & Brandon Lopez som «unik variant av spoken word og improjazz» og fløytisten Nicole Mitchell som en musiker med «avantgardistiske metoder». Fjorårets DNB-prisvinner Per Zanussi dukker også opp i en kvartett spekket med improkraft.

Les mer / Kjøp billett

Zanussi 4

Energimølla, kl. 13:00.

Bassist og DNB-prisvinner Per Zanussis tredje og avsluttende opptreden under årets Kongsberg Jazzfestival er med hans egen, rykende ferske kvartett, for sikkerhets skyld med to saksofonister – Fredrik Ljungkvist og Lotte Anker. Hans Hulbækmo tar seg av trommene.

Les mer / Kjøp billett

Særinglørdag: Wallumrød/Flaten Duo + SPACE

Smeltehytta, kl. 21:00.

Det er pianist Christian som skjuler seg under det, i Kongsberg Jazzfestival-sammenheng, megetsigende Wallumrød-navnet. Lokal helt denne gangen i duoformat med bassist Ingebrigt Håker Flaten, så i praksis en to-tredjedels gjenforening av sagnomsuste Close Erase. De deler plakaten for den siste særingkvelden med Stockholm-trioen SPACE.

Les mer / Kjøp billett

Gå til Kongsberg Jazzfestivals programsider her.

Oversikt over alle billetter og pass til Kongsberg Jazzfestival 2024 hos Ticketmaster finner du her.