torsdag 04.07.24
Kongsberg kirke

Horta: Elias Akselsen / Stian Carstensen / Ola Kvernberg

HORTA – romanimusikk med en av våre fremste formidlere i Kongsberg kirke.

Konsertstart: 17:00 Pris enkeltbillett: 520,-

Elias Akselsen, Ola Kvernberg og Stian Carstensen tar oss med på en vandring i romanifolkets fascinerende musikkhistorie. «Horta» betyr «ekte» på taterspråket romani, og det blir et genuint og gripende møte med «de reisendes» visetradisjon i Kongsberg kirke.

Elias Akselsen har opplevd og husker det tradisjonelle taterlivet, med utstøting og diskriminering. Han har levd et slitsomt liv på stadige reiser; han har søkt tilflukt i romanifolkets musikktradisjon, og har delvis levd av den.

«Dette er sanger som har vært sunget i generasjoner», sier Elias Axelsen. «Musikk var kommunikasjon; man sang om det man opplevde. Om tapt kjærlighet, lengsel etter dem som var blitt borte. Om forfølgelse i sitt eget fedreland. Det blir det sørgmodige sanger av». 

Elias Akselsen har fått med seg de to av landets musikere som best glir friksjonsfritt inn i denne musikkformen. «Stian er en fabelaktig musiker, uansett om han spiller for fattig eller rik», sier Akselsen. «En fabelaktig musiker, akkurat som Ola. Det er ikke alle som får æren av å jobbe med to slike musikere».

Elias Akselsen har etter hvert fått en høy stjerne hos et stort publikum, men han har gått en lang vei fra å være «rännestenssongare»  i Stockholm, og våkne til «tømmermenn og politimenn»,  til å synge for kongehuset. I 2023 mottok han Norsk Kulturråds ærespris.

Elias Akselsen – vokal
Stian Carstensen – trekkspill
Ola Kvernberg – fiolin

Andre artister

Jazzboksen
Lørdag 6. juli / Kl: 12:00

Jazzprat lørdag

Gratis
Jazzboksen
Fredag 5. juli / Kl: 12:00

Jazzprat fredag

Gratis
Jazzboksen
Torsdag 4. juli / Kl: 12:00

Jazzprat torsdag

Gratis
Jazzboksen
Onsdag 3. juli / Kl: 14:00

Jazzprat onsdag

Gratis
Bilde av Fieh
Energimølla
Fredag 5. juli / Kl: 23:59

Fieh

Steinhuset
Onsdag 3. juli

Jubileumsplakat