Hvilken musiker har gjort seg fortjent til 100.000 kroner i år?

For andre gang søker DNB og Kongsberg Jazzfestival kandidater til #huninvesterer-stipendet. Fjorårets mottaker LILJA brukte stipendet til innspilling av album nummer to i eget navn og omfattende turnering – med baby i turnébussen.

DNB og Kongsberg Jazzfestival etablerte #huninvesterer-stipendet i 2022, et utviklingsstipend på kr 100.000. Stipendet skal gå til en utøver i starten av karrieren som har vist en betydelig vilje og kompromissløshet i å satse på eget kunstnerskap.

Fristen for søknader og nominasjoner til #huninvesterer-stipendet er 15. juni.

Stipend ble til plate og turné

Den første prisen ble delt ut under festivalen i fjor og gikk til gitaristen og komponisten Oddrun Lilja Jonsdottir.

Hun har brukt stipendet til å spille inn albumet «Mirage», som ble utgitt tidligere i år.

– Når man skal lage plate er det deilig å ha mulighet til å få det så bra man ønsker. Det krever både tid og ressurser. Jeg er veldig takknemlig for at jeg får lov til å jobbe med de aller beste, sier hun.

Mulig å kombinere karriere og barn

Kanskje vel så viktig var timingen i forhold til en annen svært viktig «utgivelse», datteren Amalia, som nå er syv måneder.

– Hun har vært med overalt til nå. Å turnere med eget band er i seg selv ofte ressurskrevende. Med barn og barnevakt i tillegg, passet det veldig bra med stipendet for å kunne gjennomføre alt på en behagelig måte.

Symbolverdien av å ha mulighet til å kunne fortsette «som før» selv om man får barn skal ikke undervurderes, mener hun.

– Det har vært viktig for meg å vise at det faktisk er mulig. Mange artister er redde for å få barn, man tenker at man må velge mellom barn og karriere. Jeg var også engstelig for det. Men med god hjelp, har jeg fått mulighet til å kjøre på med tingingsverket på Voss, plateutgivelse og turné.

Til sommeren kommer hun tilbake til Kongsberg Jazzfestival for å gjøre konserten LILJA Extended, med flere gjestemusikere i bandet for anledningen. Hun spiller på Energimølla torsdag 6. juli.

Festivalsjef Ragnhild Menes (til høyre) og Therese Askeland fra DNB delte ut det aller første #huninvesterer-stipendet til Oddrun Lilja Jonsdottir under Kongsberg Jazzfestival i fjor.

Skape balanse i bransjen

– Gjennom #huninvesterer-stipendet ønsker DNB og Kongsberg Jazzfestival sammen å sette søkelys på kapitalgapet mellom kvinner og menn som vi ser både innenfor privatøkonomi, men også i musikkbransjen, sier Aina Lemoen Lunde, markedsdirektør i DNB.

Dette er også i tråd med Kongsberg Jazzfestivals arbeid med å forbedre kjønnsbalansen og mangfoldet i bransjen. Festivalen forpliktet seg i 2021 til Key Change, som er en omfattende internasjonal bevegelse der ulike aktører i musikkbransjen forplikter seg til å jobbe for kjønnsbalanse og økt mangfold.

Kjønnsbalanse og mangfold i norsk musikkbransjen har vært et tilbakevendende tema gjennom hele 2000-tallet. Flere toneangivende artister har påpekt at det er strukturelle mønstre og forutsetninger i musikkbransjen som står i veien for likeverd og synlighet.

– Det er sykt mange bra kvinnelige musikere der ute nå, det er våre kvinnelige artister som har mest å melde for tiden. Samtidig er det viktig at man ikke styres for mye av kjønn heller. Kunsten må være fri, mener Oddrun Lilja.

Forskjellige forventinger 

Hun mener derimot at det er et begrep som er fraværende i likestillingsdebattene i musikkbransjen: Forventninger.

– Jeg opplever at det er ganske stor forskjell i hva som forventes av jenter og gutter. «Du spiller bra – til å være jente», kan man få høre. Det er som om mange forventer et lavere nivå av kvinner enn av menn.

Oddrun Lilja frykter at dette i sin tur påvirker jenters ambisjoner, prestasjoner og karrieremuligheter. Selv har hun førstehåndserfaring med hvordan det er å måtte bevise litt ekstra hva man er god for under krevende likestillingsforhold.

– Jeg har spilt en del i India. Der måtte jeg jobbe veldig hardt for å bevise at jeg hadde noe å fare med. Her kommer jeg, en hvit dame som spiller ragamusikk på el-gitar!

Foto: http://www.lilja.world
Energimølla
torsdag 6. juli / Kl: 19:00

LILJA Extended

Dette er #huninvesterer-stipendet

Det er både kriterier og forventinger for den verdige mottakeren av #huninvesterer-stipendet:

  • Stipendet skal gå til en musiker i etableringsfasen av karrieren som har vist en betydelig vilje og kompromissløshet i å satse på eget kunstnerskap.
  • Kandidaten kan også ha vist evner til å nå et nytt publikum gjennom nye formidlingsmåter, og evne til å samarbeide på tvers av landegrenser/sfærer/uttrykk.
  • Stipendet er et utviklingsstipend som skal brukes til å investere i egen karriere. Det kan være innspillinger, turné/reise, investeringer i utstyr, komponering mm.
  • Stipendmottaker vil bli profilert i både DNB og festivalens kanaler, og skal være disponibel for å gjøre en opptreden for DNB i løpet av det neste året.

Søknadsfrist: 15.06.2023

Her finner du søknadsskjema for #huninvester-stipendet.