#huninvesterer-prisen går til Oddrun Lilja Jonsdottir

Stipendet er et nytt samarbeid mellom festivalen og DNB og skal være et utviklingsstipend på kr 100.000,- som skal gå til en utøver i etableringsfasen av karrieren, som har vist en betydelig vilje og kompromissløshet i å satse på eget kunstnerskap. 

Gitarist, vokalist og komponist Oddrun Lilja Jonsdottir blir den første mottakeren av stipendet.  – Hennes ambisjoner om å markere seg internasjonalt, samtidig som hun ikke mister fotfestet i det nasjonale – kombinert med et enestående og personlig uttrykk med full kontroll over instrument og stemme – gjør henne til en selvfølgelig mottaker av #huninvesterer-stipendiet – skriver juryen, som har bestått av representanter fra Kongsberg jazzfestival og DNB. 

Oddrun Lilja Jonsdottir har gjort seg bemerket i flere sammenhenger, både som soloartist og leder av eget band, og som bandmedlem med en åpen og sulten tilnærming til musikk fra alle verdens hjørner, i samspill med musikere som Bugge Wesseltoft og Paal Nilssen – Love. Hennes utgivelse av verket «Marble» høstet strålende kritikker med terningkast 6 i Dagsavisen, florerte på lister over årets beste album og ble i tillegg nominert til prisen «Årets verk» av Norsk Komponistforening.

– Gjennom det nye #huninvesterer-stipendet ønsker DNB og Kongsberg Jazzfestival sammen å fokusere på kapitalgapet mellom kvinner og menn som vi ser både innenfor privatøkonomi, men også i musikkbransjen, sier Aina Lemoen Lunde, markedsdirektør i DNB. Dette er også i tråd med festivalens arbeid med å forbedre kjønnsbalansen og mangfoldet i bransjen, og festivalen forpliktet seg i 2021 til Key Change. #huninvesterer-stipendet skal bidra til å sette en tydelig dagsorden på dette, og prisen deles ut på Bebop & Business – næringslivets, kulturens og politikkens møteplass under jazzfestivalen.

Foto av Birgit Fostervold