Folkets jazzfestival

For de som er vokst opp med Kongsberg jazzfestival, er det bodene i Magasinparken, Barnivalen og blueskonsertene som kanskje har lokket mest, og ikke den smale jazzen som jazzfestivalen var kjent for. Under årets festival er det et svært folkelig preg på tilbudet, både med valg av artister og konserter i hovedprogrammet. Vi har også en ny konsertscene i år, Gamle Norge, som kan tilby en litt annen type musikk enn det mange kongsbergfolk vil definere som ”polsk frijazz”.

Årets program viser stor spennvidde. Det er tre konsertsteder hvor den folkelige appellen er spesielt tydelig; Kirketorget, som er hovedscenen, Christians kjeller og Gamle Norge (Puben på lokalspråket). Kirkekonserten som avslutter festivalen er også et høydepunkt som setter et minneverdig punktum for en stor folkefest.

Folkelig “avspark”

Konsertene på Kirketorget åpner på onsdag. Mari Boine som har befestet sin stilling som world-musiker, og har etter hvert blitt en svært merittert utøver. Alt ligger til rette for at hun vil overraske publikum med en stemningsfull konsert. Åge Aleksandersen & Sambandet er på norgesturné, og tar en sving innom Kongsberg. I år er det 30 år siden de ga ut ”Levva livet”. Jubileum til tross, så er de plateaktuelle med ”Sukker Og Salt”. Senere på kvelden besøker Jonas Fjeld Band Gamle Norge. Denne kvelden vil bli Jonas Fjeld og gjengen med trøkk og liv som vi sent vil glemme. På Christians kjeller blir det et etterlengtet møte med Frode Alnæs Trio, hvor vi møter humor, humør og musikalitet i skjønn forening.

Allsang og swingende toner på torsdag

Torsdag er hovedkonserten på Kirketorget med Sivert Høyem og Kent, som er toneangivende utøvere fra henholdsvis Norge og Sverige. De har mange slagere, så her kan det forventes allsang. På Gamle Norge samme kvelden er det Kongsbergs egen Rita Engerdalen og den svenske munnspilleren Sven Zetterberg som skal holde publikum i gang. Det blir et spennende konsept, og hvor vi kanskje vil høre noe nytt materiale fra Engedalen? Det blir uansett et stort møte mellom to markante bluesskikkelser. På Christians kjeller blir det pianobasert Boogie Woogie med Reidar Larsen & The Storytellers. Absolutt dansbart, selv om det kan bli litt trangt.

Fredag med trøkk

På fredag ettermiddag kan festivaldeltakere roe ned i Poesioasen sammen med Ole Paus i Christians kjeller. Selv om mannen har hatt sin avskjedskonsert, er han klar for jazzfestivalen. På Kirketorvet kan vi høre Jamie Cullum og Jarle Bernhoft, noe som forventes å bli en forrykende konsertopplevelse. På Gamle Norge blir det et hyggelig gjenhør med Dance With A Stranger. Det passer både for de danseglade, og de som ønsker et gjenhør. På Christians kjeller avsluttes fredagen med bluegrass med bandet Gammalgrass, bestående av multiinstrumentalist Stian Carstensen, Ola Kvernberg og Ole Morten Vågan. En konsert som lover både bluegrass, gammeldans og jazz. Og en god porsjon humor.

Lørdag – høy gåsehud-faktor varsles

Lørdagen kommer Kongsberg jazzfestivals hovedattraksjon, Stevie Wonder, til hovedscenen på Kirketorget. Denne konserten forventes å bli utsolgt. Vi får høre en av de største musikerne i vår tid. Gamle Norge får besøk av en av den anerkjente bluesmusikeren Vidar Busk & His True Belivers. Trøkk og dans. På Christians kjeller er det Jon Eberson Funk Ensemble som serverer en skjønn forening av jazzharmonier og rock’n’roll. Avslutningskonserten i kirken i år er med Elvira Nicolaisen og multiinstrumentalist Matihas Eick. De fremfører standard jazzlåter fra ”den amerikanske sangboka”.

Åndelig restitusjon for slitne kropper søndag

På søndag er det mulig for slitne kropper å finne åndelig restitusjon i Kongsberg kirke. Kirken inviterer til en søndagsmesse utenom det vanlige med et spennende knippe musikere som rammer inn messen med sakrale toner og lyriske musikemøter. Her finner vi salve for sjelen og en vakker ramme for å runde av årets jubileumsfestival.

 

Jazzfestivalen har satt mer og mer preg på bergstaden de siste årene, slik at det er blitt en folkefest og ikke bare årets happening for spesielt interesserte. Teltet i festivalgata foran Grand Hotell er blitt et viktig treffsted for lokalbefolkningen og tilreisende under arrangementet, og har blitt en arena hvor lokale musikere kan vise seg frem. Dette er et tiltak som det settes pris på, og det kan være vanskelig å finne sitteplasser om vi kommer litt utpå ettermiddagen. Du har ikke vært på jazzen om du ikke har gått i festivalgata, snust på bodlivet og hilst på nabo’n.