Musikerpris til Marius Neset

Saksofonist, komponist, bandleder og arrangør Marius Neset fikk Kongsberg Jazzfestivals store musikerpris på kr 200.000,-. Prisen skal gå til en musiker som har markert seg sterkt på den norske jazzscenen.

Fra juryens begrunnelse heter det at Marius Neset i løpet av sitt 32-årige liv har rukket å sette sitt meget markante og personlige stempel på den internasjonale samtidsjazzen. I tillegg til å være saksofonist og bandleder, og Marius Neset også en talentfull komponist og arrangør. Dette har han f.eks. vist i samarbeid med Trondheim Jazz Orchestra med verket ‘Lion’. For dette ble han innstilt til Nordisk Råds Musikkpris, i tillegg til at han hentet hjem en velfortjent Spellemannspris. Et annet nokså ferskt og usedvanlig vellykka samarbeid der hans evner som komponist og arrangør kommer fullt til sin rett, er samarbeidet med London Sinfonietta.

Prisvinneren spiller saksofon med en enorm autoritet og energi – og med en teknikk som gjør at han kan spille hva som helst. Han er utdannet ved Det Rytmiske Konservatorium i København, hvor han fremdeles har sin base.

En betydningsfull jazzpris

Kongsberg Jazzfestivals store musikerpris (tidligere DNB-prisen) skal gå til en utøver som har markert seg på den norske jazzscenen, og som samtidig viser potensial for videre utvikling – både nasjonalt og internasjonalt. Juryen mener årets prisvinner oppfyller disse kriteriene med god margin. Som en del av prisen, holder prisvinneren konsert på Kongsberg Jazzfestival året etter. Fjorårets prismottaker, Susanna Wallumrød, holder i år tre unike konserter på Kongsberg Jazzfestival (Go Dig My Grave, Susanna Solo og Prisvinnerkonserten).