Første jazzslipp til 2022

Den folkekjære multi-instrumentalisten Stian Carstensen åpner Kongsberg Jazzfestival 2022 med sitt storslåtte verk Musical Sanatorium i Kongsberg Musikkteater, det nye svensk-norske drømmebandet Unionen med musikere som Gard Nilssen og Petter Eldh i spissen skal gjøre en eksklusiv nattkonsert på Energimølla, og festivalen får besøk av den nye saksofonstjernen Melissa Aldana fra jazzscenen i New York. I tillegg er både festivalpass og dagspass for 2022 nå lagt ut for salg.

Åpner festivalen med geni-erklært storverk

Multi-instrumentalisten Stian Carstensen har spilt en sentral rolle i norsk og internasjonalt musikkliv i mange år, og han er en særdeles folkekjær musiker. Vi kjenner han fra det populære Farmers Market, men han har vært innom et utall av band og de forskjelligste musikalske uttrykk – alltid med et engasjement og et humør som smitter over på publikum. Han har en fascinasjon for bulgarsk folkemusikk, og et hovedsiktemål med «Musical Sanatorium» er å smi disse rytmene sammen med europeisk kunstmusikk – og litt av hvert annet. Verket som kom ut på plate i høst, har blitt genierklært av anmelderne og på albumet gjester profilerte navn som Jacob Collier, Mike Patton, Ola Kvernberg, Jacob Collier, Todd Terje, Jarle Vespestad, Finn Guttormsen, Atle Sponberg og Torbjørn Dyrud. Flere av disse får vi også høre på konserten i Kongsberg Musikkteater. Les mer her.

Nytt svensk-norsk superlag utgjør Unionen

Det forventes kokende stemning på Energimølla torsdag natt når det nye svensk-norske superlaget Unionen inviterer til en av få eksklusive konserter i 2022! Bandet består av de fire musikerne Per Texas Johansson, Ståle Storløkken, Petter Eldh og Gard Nilssen. Hver for seg har de gjort seg bemerket i band som Supersilent, Elephant9, Susanne Sundfør, Terje Rypdal Skywards, Koma Saxo m.fl. Bandet oppstod etter et felles ønske om å knytte musikalske bånd sammen i grenseland mellom et akustisk og elektrisk uttrykk, med låter og suggererende riff som utgangspunkt for lange, åpne partier! Les mer her.

Saksofonstjerne fra New York-scenen

Født og oppvokst i Chile tok Melissa Aldana med seg sin hjemlige musikkarv da hun flyttet til New York. Der ble hun fort lagt merke til, og i 2013 vant hun den prestisjetunge Thelonious Monk International Jazz Competition, med musikere som Wayne Shorter og Branford Marsalis i juryen. Melissa Aldana plasserer seg i en stolt tradisjon etter saksofonister som Sonny Rollins og Chris Potter. Men hun kopierer ikke forbildene; hun har sin egen stemme som har nådd frem til mange.

Til festivalen kommer Melissa Aldana med sin kvartett. Der spiller også den norske gitaristen Lage Lund – som spilte en strålende konsert på jazzfestivalen i 2021. Les mer her. 

Festival- og dagspass ute for salg

Et begrenset antall festival- og dagspass er også lagt ut for salg, i tillegg til billetter til konsertene over.

– Det blir jevnlige artistslipp i ukene og månedene som kommer, sier festivalsjef Ragnhild Menes. – Og vi kan allerede nå love at det blir noe for de aller, aller fleste på sommerens festival!