Eirik Hegdal x 3 til Kongsberg Jazzfestival

Fjorårets mottaker av festivalens store musikerpris blir å se i et trippelt format under årets Kongsberg Jazzfestival på tre ulike dager med tre forskjellige konstellasjoner.

Saksofonist og komponist Eirik Hegdal mottor Kongsberg Jazzfestivals store musikerpris på 200.000,- under fjorårets festival. Juryen ønsket å understreke Hegdals fremragende evner som instrumentalist, og hans pedagogiske virke. I begrunnelsen legges det vekt på prisvinnerens mangfoldige virke. Hegdal var i en lang periode kunstnerisk leder for Trondheim Jazzorkester  og ledet i denne tiden orkesteret til en rekke kunsteriske triumfer, flere ganger i samarbeid med internasjonale stoltheter som bl.a Joshua Redman og Dave Holland.

«Eirik Hegdal er et musikalsk kraftsentrum, ikke bare for Trondheim, men for hele landet», sier Tor Dalaker Lund, medlem av juryen for Kongsberg Jazzfestivals musikerpris.

Som komponist har Hegdal skrevet verk for Trondheim Symfoniorkester, Vertavokvartetten og Trondheim Sinfonietta, i tillegg til utallige jazzkomposisjoner både for egne og andres band. Han har også, i samarbeid med Asle Karstad og Trondheim Voices, vunnet en Heddapris for audiovisuell design og lyddesign til teaterforestillingen Hundre hemmeligheter.

Som fjorårets mottaker av festivalens store musikerpris, kan Hegdal fortelle:

«Jeg har fått sjansen til å sette sammen nye ensembler! Det er utrolig gøy å lage ny musikk til sammensetninger/musikere du har drømt om å forene. Jeg har med prisen fått tid til å sette meg ned å være å utforme ny musikk. Det er et privilegie. Litt som å gå tilbake til studietiden.»

 

Torsdag 04.07.2019 @ Sølvsalen, 17:30
‘En En En’ med Johan Lindstöm

Eirik Hegdal har komponert ny musikk og til Kongsberg 2019 har han med seg den fargerike trioen ‘EnEnEn’ sammen med den enestående svenske pedal steel-gitaristen Johan Lindström.

Verket åpenbarer et unikt frilynt og friskt univers, og det er lett å la seg fascinere av deres kreative samspill. De har siden oppstarten i 2007 gitt ut to fargeglade album, ‘Rød & Blå’ (2010) og ‘Grønn & Gul’ (2017)

Det blir et møte mellom store musikalske ører, godt tilrettelagt med skreddersydd musikk fra Hegdal. Vi vil få høre vakker musikk i mange nyanser, som forhåpentlig blir utgitt i nytt fargetitulert album i etterkant av denne Kongsberg-premieren!

Eirik Hegdal – saxofonist, klarinettist, komponist 
Michael Francis Duch – kontrabass

Tor Haugerud – slagverk
Tor Breivik – lyddesign

Johan Linderström har beriket norske konsertgjengere med sitt pedal steel-gitarspill med Susanne Sundfør. Hjemme i Sverige er han kjent for sitt arbeid med forskjellige jazzstorheter, Ane Brun, Tonbruket, samt sin egen Johan Lindström Septett. Hegdal kan fortelle at han fikk sitt første hakeslipp av Lindström’s genialitet da han hørte han med Per Texas Johanson (med musikk fra albumet «Alla mine kompisar») på en konsert på Blå i Oslo i 1999.

 

Fredag 05.07.2019 @ Lågdalsmuseet, 15:00
FØLK

Eirik Hegdal har plukket ut et drømmelag for å fremføre nyskrevet musikk.

Med «Følk» ønsker Hegdal å skrive musikk for sterke individuelle stemmer som alle har røtter i tradisjonsmusikk. Musikken vil også være farget av Hegdal’s fotfeste i jazz, men blir strukket i retning av norsk og svensk folkemusikk.

Her er det bare å glede seg til et vev av vakker og utrolig vokal, en felevirituos, trommemagiker og Hegdal selv på Kongsberg Jazzfestival i 2019!

Eirik Hegdal – saxofon, klarinett, bassklarinett 
Sofia Jernberg – vokal

Unni Løvlid – vokal
Gjermund Larsen – fele
Hans Hulbækmo – slagverk
Tor Breivik – lyddesign

 

Lørdag 06.07.2019 @ Sølvsalen, 17:30
Musical Balloon

På ballongferden har Hegdal med seg et særdeles inspirert lag av toppmusikere.

Sammen gjorde de urfremføringen av ‘Musical Balloon’ som var Tiningsverket på Vossa Jazz i 2018. I tillegg til at urpremieren vakte stor begeistring blant publikum var det et pressekorps som smilte bredt fra øre til øre. Jazzmagasinet, Downbeat skrev blant annet:

«… one of the best commissions of recent vintage». «… a fascinating suite in a micro-big band context, laced with theatricality, moments of swinging bravura and an overall narrative ebb-and-flow».

Musikken er forfriskende, sprudlende og likevel enhetlig; her er perkusic, fri synkope, stramme blås med sprang av glede, overraskende melodier og gjennomgående motiver. Et mikro-storband som med overskudd sender energien videre, la deg stige opp sammen med Hegdals ballong!


Eirik Hegdal – klarinett, saxofon, bassklarinett 
Mattias Ståhl – vibrafon 
Jon Fält – slagverk 
Eivind Lønning – trompet, piccolo trompet 
Nils-Olav Johansen – gitar, banjo, vokal

Ole Morten Vågan – kontrabass
Tor Breivik – lyddesign

 

EN BETYDNINGSFULL JAZZPRIS

Kongsberg Jazzfestivals store musikerpris (tidligere DNB-prisen) skal gå til en utøver som har markert seg på den norske jazzscenen, og som samtidig viser potensial for videre utvikling – både nasjonalt og internasjonalt. Juryen mener Eirik Hegdal oppfyller disse kriteriene med god margin. Som en del av prisen, holder prisvinneren konsert på Kongsberg Jazzfestival året etter. Prismottakerne fra de to siste årene, Susanna Wallumrød (2016) og Marius Neset (2017) har begge kommet tilbake til festivalen året etter og gjort tre unike konserter i tre ulike konstellasjoner.

 

Foto: Thomas Hegna