Særingfest – stedet for fri musikk

Fredagens Særingfest er stedet for alle med et øre for improvisert musikk og frijazz.

På Smeltehytta denne kvelden får publikum en helaften med improvisasjonsmusikk, god mat og god stemning. De kanskje to viktigste drivkreftene innen improvisasjonsmusikk i Norge, Ståle Liavik Solberg og Paal Nilssen-Love, har satt sammen konseptet og programmet. Liavik Solberg forteller at Smeltehytta som konsertscene har god lyd og det er godt lagt til rette for en intim stemning. I år står fire ulike musikalske sammensetninger på scena. Noen er grupper er satt sammen spesielt for Særingfest, andre er etablerte grupper.

Musikalske møter

Først ut i programmet er en ny sammensetning med Agnes Hvizdalek, Joe McPhee, John Butcher, Pascal Niggenkemper og Ståle Liavik Solberg.

– Det er mange linjer mellom de ulike artistene og mange av oss har spilt sammen før i ulike sammenhenger og grupper. Men akkurat denne sammensetningen er programmert av Paal og meg for denne kvelden, sier Liavik Solberg.  

Nummer to ut er duoen Mat Maneri på fiolin og Randy Peterson på trommer fra USA.

– Dette er en fantastisk duo som har jobbet sammen i mange år, men det er sjelden de turnerer i Europa og Norge. Dette er en duo i alle fall Paal og jeg gleder oss til å høre.

– Så følger Susana Santos Silva og Kaja Draksler, de tilhører den unge generasjonen innen improvisasjonsmusikk. De er glitrende improvisatører og orkesterledere, og jobber både med egne ensembler og i andre band. Dette er også to musikere vi ser fram til å høre, fortsetter Liavik Solberg.  

Siste gruppe ut på særingfesten er trioen Arashi. Her spiller Akira Sakata på sax og klarinett i tillegg til vokal, Johan Berthling  på bass og Paal Nilssen-Love på trommer.

-Dette er et kult band som har turnert mye sammen og det blir fantastisk å oppleve Sakata og Nilssen-Love sammen med Berthling.

– Med disse fire ulike sammensetningene sammen på en scene får publikum et møte improvisert musikk i forskjellige former og sjatteringer, og jeg tror det blir en fin og helhetlig kveld for publikum.

 

Fra Oslo til Kongsberg

Særingfest ble først gang arrangert i fjor, men Liavik Solberg og Nilssen-Love har i flere år arrangert festivalen Blow Out i Oslo, og sammen prøver de å ta med seg den følelsen til Kongsberg. Med Særingfest ønsker Kongsberg Jazzfestival å lage en festival i festivalen for lyttere som er ute etter å høre bra musikk og møte fine folk.

Tekst: Inger Johanne Midtgarden / Foto: Christian Haukeli og Ståle Liavik Solberg