fredag 06.07.18
Smeltehytta

Særingfest

Særingfest er en helaften med musikk og lyd i alle former og varianter, mat og drikke, mingling og sommerstemning – rett og slett en festival i festivalen!

Konsertstart: 18:00 Pris enkeltbillett: 420,-

Dørene åpnes kl. 18.00 // Konsertstart kl. 19:30

På programmet:
Agnes Hvizdalek / Joe McPhee / John Butcher / Pascal Niggenkemper / Ståle Liavik Solberg
Mat Maneri / Randy Peterson
Susana Santos Silva / Kaja Draksler
Arashi (Akira Sakata/ Johan Berthling/ Paal Nilssen-Love)

Særingfest manifesterte seg første gang på Kongsberg ifjor, og ligger med gjentakelsen i år an til å bli en tradisjon. Bakmenn er også denne gangen Ståle Liavik Solberg og Paal Nilssen-Love, som i tillegg til å føre halsbrekkende liv som utøvende musikere ellers også arrangerer både konsertserier og festivaler i hovedstaden. Gjennomgående er en forkjærlighet for fri improvisasjon og de aller mest eksperimentelle og utflippa avartene innafor jazzmusikken, og alltid med øre for det beste scena har å tilby. Alt dette tar de med seg på Særingfest, som ligger godt an til å romme alt fra vilter rølp på stuegolvet, via fortrolige samtaler på kjøkkenet til klining på soverommet. 

Agnes Hvizdalek / Joe McPhee / John Butcher / Pascal Niggenkemper / Ståle Liavik Solberg

Joe McPhee har vært delaktig i å gjøre musikk farlig lenge. Han var allerede voksen da han ga ut klassiske Nation Time i 1971, og sida har han holdt det nede med klodens fremste innen sjangeren. For et lite tiår sida nøyt han rockestjerne-status her på berget med det fenomenale Two Bands And A Legend og seinere har han vist hvor skapet skal stå med sin Survival Unit III og også spilt med den oppvoksende slekt i Universal Indians.

John Butcher har holdt frijazzen sin hardcore sida tidlig åttitall. Siden da har han spilt med alle de store navna sjangeren kan vise til, deltatt på et fjell av utgivelser og i en lang rekke mer eller mindre faste grupper. Godspeed You! Black Emperor booka ham til festivalen sin i hine hårde og The Wire har kalt ham verdens beste saksofonist, så vi snakker her om en kar som resonnerer langt utafor den bekvemmelige særingbobla vår.

Vokalist Agnes Hvizdalek har hviska, kvittra, nynna og hvest fram lydlandskap på Osloscena i over et tiår; et slående eksempel på hvordan det oppleves kan finnes på skiva hennes Index fra ifjor. 

Den tysk/franske kontrabassisten Pascal Niggenkemper har også hatt tilhold i New York de siste åra, hvor han har spilt med meget bra folk, som Nate Wooley, Dave Rempis og Chris Corsano. Niggenkemper trakterer instrumentet på en måte som framstår ukonvensjonell sjøl blant de mest blaserte og herda avantgardister. 

Ståle Liavik Solberg er i tillegg til å være kurator for Særingfest en aktiv utøver av trommekunsten. Han har de siste par åra ofte vært å høre med svært gode engelske navn som John Russell og John Butcher. Idet en leser dette bør solodebuten «True Colours» være ute på det frie markedet.

Mat Maneri / Randy Peterson 

Fiolinist Mat Maneri er sønn av far sin, og har vært aktiv i en årrekke, blant annet med prominente samarbeidspartnere som Cecil Taylor og herværende Joe McPhee. Alltid vakkert og krevende på samme tid. Trommis Randy Peterson er en mangeårig medmusikant av både Maneri sr. og jr. 


Susana Santos Silva & Kaja Draksler 

Den portugisiske trompetisten Susana Santos Silva har gjesta Norge gjentatte ganger den siste tida, blant annet i duo med Torbjörn Zetterberg. I disse dager blir hun stadig stødigere i svensk og er i vinden med Fire! Orchestra og sin egen kvintett, Life and Other Transient Storms.

Den slovenske pianisten og komponisten Kaja Draksler ga ut plate med Santos Silva for et par år sida og de to har siden vist seg som en kraftfull kombo, ikke minst live. Draksler er for tida bosatt i Nederland, der hun pleier omgang med de feteste musikerne scena kan vise til.

Arashi (Akira Sakata/ Johan Berthling/ Paal Nilssen-Love)

Arashi betyr «storm» på japansk, lærer lommeparløren oss, og er ikke et tilfeldig valgt ord i denne anledning. Saksofonist Akira Sakata er en av de ledende figurene på den japanske scena. Han har vært aktiv sida tidlig søttitall og samarbeida med såpass ulike folk som Yōsuke Yamashita, DJ Krush og Sonic Youths Jim O’ Rourke. De siste par åra har han ved leilighet slått seg sammen med et par av våre favoritter fra Skandinavia – Paal Nilssen-Love og Johan Berthling.

Sida midt på nittitallet har Nilssen-Love herja rundt med verdens største navn innafor friimpro, i band som The Thing, Atomic og Offonoff; for å nevne noen bittefå. De siste par åra har han operert som orkesterleder for sitt topptunge storband Large Unit – i tillegg til å orge med Særingfesten alle med dette er invitert til å delta på. 

Tjafsa aldrig med Botkyrka stylee eller bassist Johan Berthling. Han er berykta gjennom beinharde frijazz-crews som Nacka Forum, LSB og Sten Sandell Trio. Vi forventer full føkkings utslettelse når orkanen Arashi avslutter kvelden.

Andre artister

Skavangertun sykehjem
Torsdag 4. juli / Kl: 12:00

Gulljazz 2024

Gratis
Kongsberg kirke
Søndag 30. juni / Kl: 19:00

Kongsberg Storband og Anne-Carolyn Schlüter: Duke Ellington’s Sacred Concert

Privat Bar
Fredag 5. juli / Kl: 16:00

Ved porten til stillhetens skog: Et møte med Stian Carstensen og Lars Elling

Bildet er av 1624
Privat Bar
Torsdag 4. juli / Kl: 20:00

1624

Dette er et bilde av Swing'it
Privat Bar
Lørdag 6. juli / Kl: 16:00

Swing’it

Smeltehytta
Lørdag 6. juli / Kl: 14:30

Avanthagen: Marlies Debacker + Inga Stenøien + Moberg/Lien