Jubilant i utvikling

Siste kveld under jazzfestivalen holder den norske jazzdronningen og jubilanten Karin Krog konsert i Kongsberg kirke. Damen fyller som kjent 80 år og gir i disse dager ut samlingen «Many Faces» med seks cd’er som en oppsummering av hennes arbeid gjennom hele seks tiår på scenen, 1967 -2017. 

Hun tilbragte første natten i byen på Grand Hotell, men pga. festlighetene i jazzgata, var det ikke lett for å sove, forteller hun når hun starter sin jazzprat på boksen lørdag formiddag. Hun virker imidlertid ikke nevneverdig preget av mangelen på søvn.

Denne erfarne og allsidige jazzmusikeren har utgitt musikk på mange ulike plateselskaper, men har hele tiden vært påpasselig med rettigheter til stoffet og gjerne kjøpt tilbake rettigheter når hun har hatt muligheten til det. Fra tidlig i karrièren har hun vært interessert i nyvinning innen musikk, og som hun forteller på jazzpraten, har det noen ganger vært for tidlig eller nytt for publikum eller media. For eksempel gjorde hun, sammen med Don Ellis, et verk som det gikk flere tiår før f.eks. NRK synes var akseptabelt å sende ut i de tusen hjem. 

Men mange kjenner Karin Krog også som en formidabel formidler av mer mainstream jazz og hun er elsket av publikum i mange land. De siste årene har hun også eksperimentert med elektronisk musikk som hun mener har beriket hennes musikalske uttrykk. Hun fremhever at hun er takknemlig for å ha fått jobbe med så mange spennende og dyktige artister opp gjennom årene.

På spørsmål om hva slags forhold hun har til sitt gamle stoff, svarer hun at hun er fortsatt glad i å ta frem gamle låter og prøver å se på det med nye øyne for å finne nye innfallsvinkler. – Jeg liker å gå i sirkler, gjøre nytt og trekke frem gammelt. Jeg er heldig å ha masse stoff å ta av.

I kveld holder hun jubileumskonsert i Kongsberg kirke som mange gleder seg til. Konserten involverer også Glogerorgelet og kveldens stjerne er litt spent på hvordan det skal ta i vei.

80-åringen fortsetter å fornye seg. Dette sier Jan Granlie i jazzmagasinet Salt Peanuts om henne: – Men Karin Krog synger hele veien strålende, og det er spennende å høre hvordan stemmen hennes har vokst med årene, og at hun nå, i sitt 80. år, kanskje er bedre enn noen gang.

Tekst: Astrid Berdal | Foto: Vidar Ruud