Barnivalen gir barna en kvalitets-start på konsertlivet

Illustrasjon av figurer som spiller i et jazzorkester: Revedama, Trompetfuglen, Bassfyren, Frosken og Trommekisen.

Barna er fremtidens festivalpublikum. Derfor synes vi de fortjener en best mulig start på livet som konsertgjenger og musikkinteressert. I år har vi derfor gitt Barnivalen et ekstra løft!

Det mangler ikke på god festivalstemning på Kongsberg Jazzfestival. Men stemningen på Barnivalen, barnas egen lille «jazzfestival», er noe helt for seg selv. Den har sitt eget område, Barnivalparken, og artistene som opptrer er håndplukket for å glede både de yngste og foreldrene deres – samtidig.

– Barna er jo et veldig ærlig, men også veldig takknemlig publikum. Mens vi voksne ofte kan stå og småskravle selv mens vi ser på favorittartistene våre, er barna hundre prosent dedikert hvis du først klarer å få fokuset deres, sier Erik Fosland, som er prosjektleder og produsent for Barnivalen og Kongsberg Jazzfestival.

Barnivalen går over tre dager og holder til på Kvarten, som er en av Kongsbergs fineste perler ned mot Lågen. 

Et bra tips er at det lønner seg å kjøpe Barnivalen tredagerspass også dersom dere planlegger å besøke Barnivalen to av dagene.

Hver dag byr på konserter, teaterforestillinger og aktiviteter, blant annet workshops med fantasiinstrumenter og spraypaint. Tanken er å gi barna en best mulig start på livet som festivalgjenger og gi musikkinteressen en kickstart. En slags festivalskole om du vil.

– Når vi finner artister til Barnivalen er vi opptatt av at det skal fungere godt både for barna og de voksne som ledsager dem. Det skal gjerne være noe som de voksne også får glede av sammen med barna, litt som når barnefilmer legger inn noe morsomt for de voksne, sier Fosland, som i fjor skjøt gullfuglen ved å booke inn Kongsberg-hjemmefavoritten Viggo Venn før han senere stakk av med seieren i «Britain’s Got Talent».

Lillebjørn-hyllest for store og små

På programmet i år finner vi mange godbiter med appell både hos barna og voksne ledsagere. Du finner full oversikt over programmet hver dag på våre programsider, men her finner du noen av høydepunktene:

Sarah Camille: Spellemannvinner for årets barneplate i 2020, og en varm og nær sanger og formidler. En spennende oppdagelsesferd gjennom musikk, språk og lyd, i grenselandet mellom visesang, folk og jazz. 

Mikrokosmos: Pop, rock og funk med tekster som handler om alt fra flyvende kyr og å gå på lava, til pappaer som gjør sykt flaue ting og om dager da bare alt går på trynet. Perfekt band på Barnivalen, med andre ord!

Tidstyv: Morsomt og heseblesende band med base på Vestlandet, men med Kongsberg-oppvokste Marius Storm Trælstad på gitar. Heftig og rocka opplegg som kan bli et høydepunkt på tvers av generasjonene.

Disneyperler med Malin og Andreas: Kongsbergs egen musikalstjerne Malin Hoff Skjolde har med seg Andreas Hoff i et show som drar barn og voksne gjennom det kjente og kjære Disney-universet fra Vaiana, Frost, Løvenes konge og mange flere.

Thea & The Wild spiller Lillebjørn Nilsen: Lillebjørns sangkatalog har universell appell blant små og store, og derfor tror vi Thea Glenton Raknes’ Lillebjørn Nilsen-hyllest bør falle i smak hos alle. Bra band og en vokalist med en varm og inkluderende fremtoning.

Swing’it: Alltid god stemning med denne gjengen! De tar med publikum på en reise 100 år tilbake i tid, til 1920-tallets New Orleans. Fengende og underholdende dixieland, med humor, vitser, stråhatter, tversoversløyfer og masse spilleglede! 

Dette er en tegning av en bass
Barnivalparken
Torsdag 4. juli / Kl: 11:00

Barnivalen torsdag 2024

Barnivalparken
Fredag 5. juli / Kl: 11:00

Barnivalen fredag 2024

Barnivalparken
Lørdag 6. juli / Kl: 11:00

Barnivalen lørdag 2024

Jazzbarn siden 70-tallet 

Siden 1977 har Kongsberg Jazzfestival hatt et tilbud for barnefamiliene. Det begynte gjerne med noe mindre innslag mellom de vanlige konsertene på dagtid, mest for at festivalarrangørene og de frivillige trengte en slags «barnevaktordning» for å få gjort det de skulle.

Men etter hvert har Barnivalen utviklet seg til å bli en egen «festival i festivalen», og er så vidt vi vet den eldste barnefestivalen av denne typen i Norge!

Når vi tidligere i år utviklet en ny grafisk profil for Kongsberg Jazzfestival sammen med designduoen Smuss Studio, fikk Barnivalen sitt eget løft.

– Barnivalen skal treffe barna, og da trengs helt andre virkemidler enn til hovedprofilen. De artige figurene og en leken fargepalett er de viktigste grepene for å få til det. Vi har gitt Barnivalen en energisk og sommerlig fargepalett, med en grønn hovedfarge som kler det frodige festivalområdet i Barnivalparken, forklarer Jørgen Brynhildsvoll i Smuss Studio.

Animert supergruppe

«De artige figurene» som Brynhildsvoll refererer til er i praksis et helt band av spillende dyr, skapt i samarbeid med animatøren og illustratøren Ole-Magnus Saxegård

Illustrasjonene hans skal prege Barnivalens nye kolleksjon av t-skjorter og cap’er, og bygger bro mellom barnslig lekenhet og jazzen. Disse vil være til salgs i Barnivalparken og i festivalens salgsbod.

– Jeg har en strek som er litt cartoon-aktig, så det var bare å gå rett på. Jeg ville lage noe som var barnslig, morsomt og lekent, samtidig som det var en god kobling til jazzen. Så det endte opp med et band med dyr som jeg ser for meg spiller en slags jazz, kanskje trad.jazz eller kanskje litt improaktig. Ikke helt perfekt og gjennomtenkt, men alltid veldig gøy, forklarer Saxegård.


Dette er en tegning av en bass
Barnivalparken
torsdag 4. juli / Kl: 11:00

Barnivalen torsdag 2024

Barnivalparken
fredag 5. juli / Kl: 11:00

Barnivalen fredag 2024

Barnivalparken
lørdag 6. juli / Kl: 11:00

Barnivalen lørdag 2024