VERDENSSTJERNER på Kirketorget

Stjerner som Alan Walker, Ms. Lauryn Hill, Jamie Cullum, Madrugada, Highasakite, Ane Brun og Sigrid bli å se i løpet av tre konserter under årets Kongsberg Jazzfestival.

Av Jon Vidar Bergen

I løpet av tre konsertdager kan man se både Lauryn Hill, Jamie Cullum, Madrugada, Ane Brun, Sigrid, Alan Walker og Highasakite!

Torsdag 4. juli

USAs nasjonaldag byr på både Lauryn Hill, Jamie Cullum og Ane Brun på samme konsert! Lauryn Hill har en gudbenådet stemme. Vi husker henne fra hiphoptrioen Fugees på 90-tallet. Som soloartist har hun bare gitt ut to album: Storselgeren The Miseducation of Lauryn Hill fra 1998, som ga henne store hits med «Doo Wop (That Thing)», «Ex-Factor» og «Everything Is Everything», og den akustiske liveplata MTV Unplugged No. 2.0 fra 2002 hvor hun bare sang nye låter. Hennes siste store hit var «Turn Your Lights Down Low» (1999), som hun sang sammen med den for lengst avdøde Bob Marley. Ms. Lauryn Hill har faktisk fem barn med Marleys sønn Rohan. I 2013 sonet hun tre måneder i fengsel for skatteunndragelse. Men stemmen skal være i god behold. På Kongsberg synger hun forhåpentligvis også de store Fugees-hitene «Killing Me Softly», «Ready Or Not» og «No Woman No Cry».

Jazzen er representert med Jamie Cullum på Kirketorget, hvor han tidligere har spilt i 2014. 39-åringen spilte også på Kongsberg i 2005. Den engelske pianisten og sangeren regnes som en stor entertainer, omtales som en moderne Frank Sinatra, og er kjent for sin utadvendte sceneopptreden. På albumene gjør han standardlåter og sanger som han selv eller broren Ben Cullum har skrevet. Hans store gjennombrudd verden over kom i 2003 med Twentysomething. Året etter fikk han store hits i hjemlandet med «These Are The Days» og «Everlasting Love». Jamie Cullum er en crossoverartist som appellerer til både fans av jazz og avansert popmusikk. Han har for øvrig skrevet sanger sammen med Clint Eastwood, til flimene Grace Is Gone og Gran Torino. I sommer ga han ut sitt 8. studioalbum siden debuten i 1999, Taller.

Den tredje artisten på torsdagskonserten er Norges verdenskjente artist Ane Brun. Hun er kjent for å holde glimrende konserter som bergtar publikum. 43-åringen fra Molde har bodd i Stockholm gjennom hele platekarrieren, som startet i 2003. Først var hun en visesanger som imponerte med sitt fingerspill på gitaren og sin sarte stemme. Siden har musikken hennes utviklet seg i flere retninger, og hun har fått et stort internasjonalt publikum. Som duett-sanger har Ane Brun sunget med flere berømtheter, blant annet Peter Gabriel og Ron Sexsmith. Men her på berget er hun mest kjent for kjempehiten «Lift Me», som hun framførte sammen med Madrugada i 2005. Kan vi håpe på at
Sivert Høyem entrer scenen under konserten og synger «Lift Me» med henne? På sitt nyeste album Leave You Breathless (2017) sang hun coverlåter.

Fredag 5. juli

Man kan oppleve to av Norges mest populære artister på dagens konsert: Sigrid og Madrugada. 22 år gamle Sigrid Raabe fra Ålesund er vår nye verdensstjerne. Hun var en sensasjon på by:Larm i mars 2017, da vi ble mektig imponert over hennes energiske sceneopptreden og sterke, fengende låter. Allerede før utgivelsen av debutsinglen «Don’t Kill My Vibe» hadde hun fått platekontrakt med Decca Records i London. I 2017 kom også hennes største internasjonale hit så langt, «Strangers». Debutalbumet Sucker Punch debuterte på en sensasjonell 4. plass i UK da det ble utgitt i mars i år. Musikalsk kan Sigrid plasseres i popgenren, med elektroniske fundamenter og en stemmebruk som varierer fra det sarte til det kraftige og eksplosive.

Madrugada gjorde et etterlengtet comeback i februar i år, da de fylte Oslo Spektrum to kvelder. De har helt siden albumdebuten i 1999 vært regnet som et av Norges beste rockeband og oppnådd høye salgstall og god kritikk for platene. Madrugada var kjent for sin dvelende, melankolske og mørke
sound, anført av Sivert Høyems sterke stemme og Robert Burås’ kvernende gitarriff. Burås døde brått i 2007, men Høyem og bassist Frode Jacobsen fortsatte å spille som Madrugada året etter og fikk utgitt bandets siste innspillinger på et album. Deretter har Høyem hatt stor suksess som soloartist. Nå har tre originalmedlemmer gjendannet Madrugada: Høyem, Jacobsen og trommis Jon Lauvland Pettersen, som hadde sluttet i bandet i 2002. I mars i år ga de ut singlen «Half-Light», fra kinofilmen Amundsen. Det meldes at Madrugada er i god live-form allerede!

Lørdag 6. juli

Kirketorget har en ungdommelig profil denne dagen: Alan Walker og Highasakite. I år ble Alan Walker tildelt den gjeve prisen Årets Spellemann. Den engelskfødte 21-åringen fra Bergen har de siste årene vært en av Norges største stjerner i utlandet. I 2015 var hans videoer på YouTube blant de mest spilte i verden, og året etter toppet «Faded» hitlistene i en rekke land. De siste årene har han remikset låter for store artister som Sia, Coldplay, Broiler, Bruno Mars, Miley Cyrus, Kygo, Avicii og Charlie XCX. I 2018 kom endelig debutalbumet Different World. Den fengende musikken hans er preget av medrivende keyboard-riff og gjestevokalister, og kalles vekselvis EDM, progressive house og electro house. Et varemerke er masken han alltid har på scenen. Nå har han begynt å bruke en filtermaske som hjelper mot luftforurensing.

Highasakite er nå igjen en duo, bestående av låtskriverne som dannet bandet i Trondheim: vokalist Ingrid Helene Håvik og trommeslager Trond Bersu. Deres rytmiske, stemningsfulle indiepop med kryptiske tekster fikk god kritikk. Det andre og tredje albumet, Silent Treatment (2014) og Camp Echo (2016), toppet VG-lista og skaffet bandet til sammen tre Spellemannpriser. De har tidligere spilt på Kirketorget under jazzfestivalen i 2015. Vi kan glede oss til å høre Ingrid Helene Håviks store stemme på gamle favorittlåter som «Darth Vader» og «Golden Ticket» samt 2019-singlen «Free To Go», der Highasakite samarbeider med EDM-duoen Seeb.