Se og bli sett i Jazzboksen

Jazzboksen er ett av stedene hvor du kan få deg noen store overraskelser under årets festival, hvis du tør tenke «utenfor boksen». For deg som ønsker å lytte til noe som kan bli bingo, bør du sette av noen øyeblikk nederst i Magasinparken i løpet av festivalen.

I “boksen” finnes også nye konsepter og up and coming jazzmusikere i Norge. De er både nyskapende, de utfordrer, de er dyktige, og alt presentert i en intim og uformell ramme. Å ha en arena som tilbyr nye prosjekter og konstellasjoner, er viktig for et arrangement som vil være i forkant innen jazzen.

En av de første gruppene i Jazzboksen var Databingo. Vi tok en prat med gruppas leder og gitarist Sondre Gautefald. Sondre Gautefald debuterte på Kongsberg Jazzfestival med sitt daværende trio-besetning for noen år siden. I år står han sammen med fire andre erfarne musikere som han har funnet tonen med. Databingo består av Lauritz Skeidsvoll (saksofon), Simen Wie (bass), Peder Skeidsvoll (trompet), Magnus Austad (trommer), i tillegg til Sondre Gautefald på gitar. Om bandet databingo forteller Gautefald at Databingo ble etablert rett før jul, men går med planer om slippe noen låter i høst. Gruppas første og eneste konsert var tidligere i vår, men nå er gruppa spillesugne og ser frem til konserten på Kongsberg.

Gautefald er en velutdannet jazzgitarist. Interessen hans for jazz ble vekket på videregående skole. Han kan skilte med eksamen fra Jazzlinja i Stavanger og studerer nå musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo, med fokus på arrangering og komponering. Om bandmedlemmene forteller han: – Jeg traff saksofonisten Lauritz Skeidsvoll på Toneheim folkehøgskole. Han skal vel spille i noen flere band her også. Trompetisten, Peder Skeidsvoll, er broren hans, og de er fra Molde. Så er det to gutter fra Hedemarken – Magnus Austad på trommer og Simen Wie på bass. Det er et stødig komp, så det gjelder å henge med, forklarer Gautefald.

Bandlederen definerer Databingos musikk som melodiøs jazzrock med trøkk. Han legger vekt på at komposisjonene har ulike partier og er gjennom-arrangert, men også mye improvisasjon, og gruppa lover å fyre løs for å få med seg tilhørerne.

– I jazzen kan man gjøre hva man vil, og det er vanskeligere og utfordrende å spille. Det er en helt annen måte å bruke hodet på, og det gjør denne musikkformen så interessant å utøve, forklarer jazzgitaristen. Avslutningsvis forteller han om viktigheten av å delta på etablerte festivaler. – Det er viktig å være med i programmet for jazzfestivalen når du er ny. Det gjør seg på CV-en, og er en mulighet til å vise seg fram som musikere. Så får vi live-opptak som kan legges ved når vi skal booke nye jobber. Teknisk sett gir opptredenen en viktig erfaring, og veldig artig å ha med seg videre, avslutter Gautefald.

Se alle bildene på https://www.flickr.com/photos/kongsbergjazzfestival/albums/72157698695720945

Tekst: Ann-Mari Lofthus / foto: Hans Christian Graaner