Prisvinner Anja Lauvdal klar med nytt bestillingsverk

“If we could talk” er ett av tre verk, som festivalens prisvinner Anja Lauvdal skal fremføre på Kongsberg Jazzfestival 2022. Verket er både aktivistisk og spirituelt, og handler om elva Numedalslågen som renner gjennom Kongsberg. Prosjektet har fått det passende navnet «Cosmic River».

Verket springer ut av et ønske om å utforske lokal natur, og ideen om at jo bedre man kjenner naturen rundt seg, jo mer vil man ønske å ta vare på den. “If we could talk” er en fiktiv samtale med elva, og handler om å gå inn for å lytte til de som ikke snakker høyest, både ikke-mennesker og mennesker. Verket søker å utforske og utfordre hvordan vi velger å lytte/ikke lytte i en verden som er full av støy. I et lite intervju med Anja Lauvdal, spurte vi inn til hvordan idéen til dette verket oppstod: 

– Jeg har over lenger tid hatt et samarbeid med klimajournalist Ingerid Salvesen. Hun er opptatt av å lytte til de som ikke snakker høyest, men allikevel har noe å si. Vi lagde en podcast sammen som kort sagt handlet om forholdet mellom musikk og natur, og ville fortsette dette samarbeidet ved å lage en lydvandring, som stilte noen andre spørgsmål. Formålet var å skape en dialog om, hvilke ting det legges merke til i en sånn setting, om det er andre ting enn vanligvis. Jeg tror at lokal natur, det vi går rundt i til hverdags er noe som kanskje ubevisst vekker en rekke emosjonelle reaksjoner hos oss, og kanskje er det denne naturen vi savner mest, når den er borte. Jeg hørte en gang en historie, som filosofen Arne Johan Vetlesen fortalte. Den handlet om å gå på tur med sønnen. Da sønnen var liten, sa han hei til trærne, steinene, og andre ting på deres vei. Noen år etter, når sønnen var eldre, spurte Arne om hvorfor han ikke lenger hilste på trærne og steinene. Sønnen syntes han var helt teit, for sånn kunne man jo ikke gå rundt og gjøre! Med andre ord, endrer hva som er sosialt akseptert seg over tid, og gjør kanskje at vi kommer lenger vekk fra naturen mens vi vokser opp. Jeg føler det kan ligge en slags øko-sorg, om man kan si det på den måten, i at forholdet vårt til naturen blir mere distansert med årene. Dette vil vi utfordre med «If we could talk».» sier Anja. 

Dette verket spør: Hvis elven kunne snakke, hva ville den sagt? Hvilke opplevelser har den hatt, hvordan ser den seg selv, de som bor i den og rundt den? Hvilken rolle spiller historiene vi forteller, og kulturens påvirkningskraft, inn i hvordan folk ser på seg selv i relasjon til naturen? Hvilket forhold har vi til naturressursene rundt oss, hva er det vi ønsker å ta vare på og på hvilken måte kan vi som mennesker bidra positivt til mangfoldet i naturen? Under intervjuet kom vi inn på Anjas eget forhold til naturen: 

«- Jeg er nok en ganske typisk norsk «naturbruker». Jeg liker å gå på tur, men ikke ekspedisjoner da! Men å gå seg litt bort i naturen vi omgir oss med, og at dette skal være et bra sted å være, bryr jeg meg om. Når jeg går ut oppstår det noen andre tanker og idéer enn når jeg sitter inne, sånn er det kanskje mange som har det. Jeg mener jo at vi er natur, det er ikke noe skille egentlig. Men på et tidspunkt ble vi kanskje skilt fra hverandre, i stedet for å være i ett. Jeg er nok også preget av å bo i en by ved en fjord som har problemer med forurensing. Jeg synes Oslofjorden er så nydelig, og har til og med seilbåt som jeg liker å oppleve fjorden med. Jeg vil gjerne at vi som kollektiv, som samfunn, jobber hardere framover, for å få fjorden tilbake til en bra tilstand.» 
 
Verket består av to deler: En konsert og en lydvandring langs Numedalslågen. Gjennom musikk, fotografi og journalistikk skal vi lytte til elva, vi skal se den, oppleve den, smake den og føle den. Vi skal oppdage ting vi ikke visste at elven hadde opplevd, at den inneholdt, bar på og følte på. Anja tilføyer; «Dette kommer det mere info om etterhvert opp mot festivalen, når vi former det konkrete innholdet. Vi holder på nå og jobber oss fram til spennende måter å «leke» på. For eksempel kan man gå sin egen tur, hvor man tar med smarttelefon og laster ned en app som har lyder man kan spille inn. Men det kan også være andre ting. Verket er jo todelt, med en konsert og en lydvandring, og vi prøver å ha en åpen tilnærming til, hva som finnes her. Kanskje begynner publikum å stille noen andre, nye spørsmål til musikk og natur, kanskje de ønsker en fin musikk og turopplevelse uten så mye annet. Vi gleder oss og er sikre på at det blir en bra kveld uansett!» 
 
Vi ser fram til å ønske velkommen til en kveld i naturens tegn, på Energimølla og langs Numedalslågen, onsdag 6 juli. 

 

Medvirkende: 

Idé og konsept: Anja Lauvdal og journalist Ingerid Salvesen 

Visuelt portrett: Line Ørnes Søndergaard

Cosmic River 

Anja Lauvdal – komponist / piano og synther

Elsa Bergman – kontrabass

Veslemøy Narvesen – trommer

Henriette Eilertsen – fløyter

Johanna Scheie Orellana – fløyter

Heida Karine Johannesdottir – tuba

Amund Storløkken Åse – vibrafon/perkusjon

Lys: Ingrid Skanke Høsøien

Lyd: David Solheim

Konsertstart 19:00

Dørene åpner 18:00