Ole Paus & Ketil Bjørnstad: Frolandia

TORS PLATEANBEFALING I JULI 2015

UTGITT PÅ GRAPPA (2015)

Ketil Bjørnstad bodde i mange år på Sørlandet, og da ble han ikke bare glad i kystlandskapet, men i minst like stor grad i landskapet i innlandsbygdene, og verket ‘Frolandia’ er Bjørnstads hyllest til disse bygdene, til naturen der og til de menneskene som bor der. Og ingen kan vel framføre disse tekstene inderligere og ærligere enn Bjørnstads venn og kollega gjennom mange år, Ole Paus. ‘Frolandia’ er ikke bare en hyllest til de indre sørlandsbygder, men til ethvert bygdelag og ethvert menneske som faktisk utgjør limet i nasjonen Norge. Men tekstene handler også i stor grad om våre indre landskaper, om ‘Innlandet der inni meg’, som er tittelen på en av sangene.

Ketil Bjørnstad og Ole Paus får perfekt assistanse av fire særdeles dyktige musikere. Annbjørg Liens hardingfele og nykkelharpe krydrer symbiotisk lydbildet, gitaristen Rolf Kristensen drysser utsøkte toner utover lydlandskapet, og bassisten Ole Kelly Kvamme og trommis Tom Rudi Torjussen er empatisk perfekte som rytmeholdere.

Den første muligheten til å høre ‘Frolandia’ på konsert med disse musikerne blir på Kongsberg Jazzfestival den 4. juli. Dette må nødvendigvis resultere i en helt spesiell opplevelse for lytterne; og denne opplevelsen forsterkes jo av at dette foregår i den storslåtte Kongsberg kirke ved midnattsleite i den eventyrlige, norske sommernatta.

– Tor Dalaker Lund