Odd med basstrombonen

 

Jeg er ikke frivillig, jeg er avhengig, smiler Odd. Og det har jeg vært lenge.

Odd tok i tidlig alder turen via heavy- og progrock i bomberommet (Klubb Tilflukt), til live jazzmusikk på Odd Fellow. Der holdt Jazzklubben til den gangen og det var det eneste stedet i byen som hadde ordentlig musikk ihvertfall etter min smak, sier Odd.  Veien fra første møte med jazzgjengen førte meg rett inn styret og den gangen ble du da automatisk funksjonær i festivalen. Jazzklubben lever fortsatt i beste velgående og er nå lokalisert på Energimølla. Der serveres det beste av norsk jazz, programmert av ildsjelen Tor Dalaker Lund & co.  

Odd kom inn i KAOS-gruppa i 75 og ble seinere rekruttert av Gunnar Sembsmoen til salgsgruppa i 79, hvor han fortsatt er i dag. Han har også vært klubbvert for de eksotiske konsertene i gruvene. Han satt i styret i den «gamle» festivalen stort sett hele 80-tallet fram til festivalen i realiteten gikk konk i -91 og etter «mange armhevinger» ble festivalen reddet den ved at Stiftelsen Kongsberg Jazzfestival ble etablert vinteren 91/ 92. Odd var styreleder de 2 første årene i 92-93 og var tilbake som styreleder i 2005-2007. Han har festivalen under huden. 

Det har skjedd litt av hvert opp gjennom årene og en vandrehistorie som gjerne blir fortalt til nye jazzgenerasjoner, er den gangen det ble mistet en person i gruvene, smiler Odd. Selv om det var litt mindre regler og litt mer slepphendt i gamle dager, så hadde man jo såpass oversikt at det var en person mindre ut enn inn. Det ble leita og leita, men til slutt måtte man bare toge ut. Heldigvis ble den forsvunne gruvefareren observert lettere salongberuset i byen dagen etter. Da var det nok mange som slapp et lettelsens sukk, smiler Odd.

Men en ting Odd husker godt selv er enkelte av episodene i KAOS på 70-tallet. Blant annet hadde KAOS kun en bil den gangen og det var en VW pickup med åpent plan. Det ble mye piano-flytting mellom spillesteder på denne bilen. Dersom det var fint vær og man hadde tid til det kunne man gjerne kjøre noen runder i byen med 7-8 mann (hele KAOS) på planet, mens en satt og spilte på pianoet. Politiet var ikke så nøye på det den gangen og HMS var ikke oppfunnet enda. Det siste bør nok både festivalen og de som jobbet som funksjonærer være glad for i ettertid ellers hadde alle ligget ganske tynt an.

«Vi tar turen innom salgsgruppa for å spørre Odd», har vi overhørt folk si under festivalen. Og det med det rette! Hvis det er noe du lurer på i forhold til hva som skjer hvor eller når, og hva du MÅ få med deg av all den strålende jazzen under festivalen så tar du turen til salgsgruppa og spør etter Odd. Hvis han ikke er der, så er han straks tilbake. Han har bare tatt seg en liten løpetur til Gamle Norge for å spille basstrombone med Kongsberg Storband.