Musikerprisen til Anja Lauvdal

Musiker og komponist Anja Lauvdal er tildelt Kongsberg Jazzfestivals musikerpris for 2021. Prisen på 200.000,- ble delt ut under jazzfestivalens åpningskonsert, og blir delt ut til musikere som har markert seg sterkt på den norske jazzscenen.

– Anja Lauvdal kan sitt håndverk og har i løpet av få år etablert seg som et vitalt kraftsenter i norsk jazzliv en dyktig musiker, sier Tor Dalaker Lund i juryen, og fortsetter – Men det er ikke nok. Hun har satt et personlig stempel på sitt musikalske uttrykk og skiller seg virkelig ut i det musikalske landskapet. Anja har vist initiativ og et ønske om å skape noe nytt, lage egne prosjekter og drive musikalsk utviklingsarbeid.

Anja Lauvdal er utdannet fra den anerkjente «Jazzlinja» ved NTNU i Trondheim. Hun spiller piano, orgel og diverse synther, komponerer, arrangerer og er bandleder. Anja har en svært fordomsfri tilnærming til det å skape musikk og kan bevege seg fra eksperimentelle impro-sammenhenger via mer pop-inspirerte uttrykk til ekspressiv frijazz. Hennes åpenbare, musikalske nysgjerrighet og imponerende kreativitet har gitt seg uttrykk i en rekke interessante band og samarbeidskonstellasjoner – som Skrap, Moskus, Skadedyr, Broen, hyllesten til Joni Mitchell – og mange flere. Anja Lauvdal har allerede levert bestillingsverk til flere norske festivaler, fått flere priser og ble i 2020 utnevnt til NTNU-ambassadør.

Ikke en pris for lang og tro tjeneste

– Festivalens musikerpris er ikke en pris som gis for lang og tro tjeneste, sier festivalsjef Ragnhild Menes, og fortsetter. Prisen har en dobbel intensjon – både å anerkjenne den musikalske innsatsen frem til nå, og å gi prisvinneren et stimulerende puff framover. Med Anja Lauvdal som prisvinner gleder vi oss allerede og ser vi frem til inspirerende konserter på neste års jazzfestival.

Foto: Kongsbergjazz/Tommy Johansen