DNB-prisen for 2022 tildeles Thomas Strønen

Musiker og komponist Thomas Strønen er tildelt Kongsberg Jazzfestivals store musikerpris, DNB-prisen, for 2022. Prisen på 200.000,- ble annonsert under jazzfestivalens åpningskonsert, og blir delt ut til musikere som har markert seg sterkt på den norske jazzscenen.

Prisen på kr 200 000,-  er en av tre priser som ble delt ut på festivalens åpningsdag.

  – Allerede som ganske ung ble han lagt merke til som en fremragende utøver på sitt instrument, og han markerte seg snart både som bandleder og som komponist, skriver juryen i sin begrunnelse, som videre vektlegger trommeslagerens store musikalske spenn, fra frie, ekspressive sammenhenger til lyriske pianotrioer, i tillegg til et omfattende virke som sjangeroverskridende komponist. 

Siden endt utdannelse fra Jazzlinja på NTNU i Trondheim har Thomas Strønen utviklet seg til å bli en ettertraktet musiker både innen – og utenlands, og har flere innspillinger for de anerkjente plateselskapene ECM og Rune Grammofon på samvittigheten. Av nyere prosjekter har han gjort seg bemerket med sin egen gruppe «Time Is A Blind Guide», en trio med Ayumi Tanaka og Marthe Lea og et besnærende samarbeid med Snah fra Motorpsycho. Gjennom sitt arbeid som underviser på Musikkhøgskolen i Oslo er Thomas Strønen blitt en viktig skikkelse for unge, utforskende trommeslagere og perkusjonister, noe juryen også tok med seg i betraktningene rundt årets tildeling. 

Musikerprisen har blitt delt ut på Kongsberg i mange år, og deles i år ut i samarbeid med DNB som sponsor. Prisen gis til musikere som har gjort seg bemerket først og fremst i kraft av sitt håndverk, men som også har et tydelig og egenartet musikalsk uttrykk, og en evne til å sette spor i norsk musikkliv.  Fjorårets pris ble tildelt pianist Anja Lauvdal. 

På årets Kongsberg Jazzfestival spiller prisvinneren to konserter, en med Tuva Syvertsen og Ole Morten Vågan og en med kvartetten Parish. I festivalens prisvinnertradisjon kommer han tilbake til festivalen også neste år.  –   Vi gleder oss allerede til å ønske Thomas Strønen velkommen til festivalen i 2023, og ser stort frem til spennende musikalske prosjekter – sier festivalsjef Ragnhild Menes.