Miles Davis og livet

Få med deg Jazzfilm på Krona kino. I dag vises Miles Ahead (2015) om Miles Davis før første gang i Norge.

Filmen er en spillefilm basert virkelige hendelser i en avgrenset og konfliktfylt periode av Miles Davis’ liv, og har fått svært gode kritikker. Ingrid Dokka fra Norsk Filminstitutt og Even Thunes Jensen, kinosjef på Krona, som står bak Jazzfilm har store forventninger dagens film. – Det blir en unik visning av Miles Ahead. Jazzfilm er første festival i Norge som skal vise filmen, og den blir sannsynligvis ikke satt opp på ordinær kino. Så dette blir en helt spesiell mulighet til å få med seg en stor filmopplevelse, sier Thunes Jensen.

De uproduktive årene
Miles Ahead handler om de såkalte uproduktive årene til Miles Davis fra slutten av 1970-årene og frem til 1980. I filmen kommer en journalist fra The Rolling Stones på besøk til Miles Davies for et intervju, og Davis begynner å se tilbake på hva han har gjort tidligere. Men disse uproduktive årene dannet også mye av grunnlaget for det Davis jobber med senere. Filmen er et prosjekt av skuespiller Don Cheadle, som lenge hadde hatt en drøm om å sette i gang et prosjekt om Miles Davis. Cheadle har både regi og spiller hovedrollen som Miles Davis. Filmen er delvis finansiert av folkefinansiering (crowdfunding).

Jazz i hjertet
I dag er vises også Med hjertet i jazzen, fjorårets film om jazzmiljøet i Kongsberg. Jazzmiljøet i byen er både jazzklubben Jazz Evidence og jazzfestivalen, og filmen handler om frivillighet og profesjonalitet, og om kjærligheten til byen, klubben, festivalen og musikken.

Sist film ut i morgen er Jazz on a Summer’s Day (1959), av mange kalt tidenes vakreste festivalfilm. Jazz on a Summer’s Day er filmet på Newport Jazz Festival i USA i 1958 og Bernt Stern har regi. Her møter vi en perlerad av unge jazzstjerner som Thelonious Monk, Anita O’Day, Dinah Washington, Mahalia Jackson, Gerry Mulligan, Chuck Berry, Louis Armstrong, Jack Teagarden, Jimmy Giuffre og mange flere. – Filmen har blitt vist mange mange ganger på Jazzfilm og har blitt en nesten påkrevd avslutning, sier Ingrid Dokka.

NB: Filmene vises på Krona kino
Det har dessverre sneket seg inn en feil i programmet når det gjelder visningssted. Alle filmer blir vist i den nye kinoen på Krona, det nye kunnskaps- og kulturhuset på Vestsida, ikke langt fra Kongsberg kirke.