LARGE UNIT: Erta Ale

Tors plateanbefaling i november 2014

UTGITT PÅ PNL RECORDS, OKTOBER 2014

Paal Nilssen-Love satte sammen sitt drømmeband til jazzfestivalen i Molde i 2013. Ca. 20 minutter fra debutkonserten kom på plate for noen måneder siden, men vi som har hatt anledning til å høre LargeUnit live noen ganger nå, har selvfølgelig sett fram til en noe mer omfattende presentasjon på plate. Nå er den her, og når Paal Nilssen-Love først sender ut en dokumentasjon av hva dette formidable bandet er i stand til, klemmer han likeså godt til med et overflødighetshorn av en utgivelse. Musikken kommer i hele fire forskjellige formater: 4 lp-er + bonus-cd i en boks, 3 cd-er + bonus-cd i en boks – og til og med på kassett kan du få denne musikken. Og så kan den lastes ned. Selvfølgelig er det med teksthefte der Audun Vinger skriver om musikken, og Terry Nilssen-Love har lagd flotte omslagsillustrasjoner.

Large Unit består av elleve musikere, ti norske og en enslig svenske. (Men så er det til gjengjeld verdens ledende trombonist for tida, Mats Äleklint!). Paals valg av musikere er nøye gjennomtenkt. Han har tatt med seg noen som han har spilt med i mange år, som Ketil Gutvik (gitar), Børre Mølstad (tuba) og Lasse Marhaug (elektronikk). Bassisten Jon Rune Strøm spiller han regelmessig med i Frode Gjerstad Trio.  Trioen KNYST! har imponert ham så mye at han tok med alle tre: Kasper Værnes(sax), Christian Meaas Svendsen (bass) og Andreas Wildhagen (trommer). For å komplettere bandet har han finsikta en rekke musikere og endt opp med Klaus Ellerhusen Holm (sax) og trompeteren Thomas Johansson. En fryktinngytende gjeng på papiret, og enda mer fryktinngytende i full utfoldelse på scenen!

Å høre gjennom denne musikken er en enestående og svært variert musikalsk interrail. Bandet formelig fosser over av overskudd, kraft og energi. Og musikken er særdeles skiftende og dynamisk. Vi opplever heftige kraftutbrudd der hele bandet tråkker til, og det er sekvenser der enkeltmusikere får scenen aleine. Man kan høre igjennom hele boksen, og det er ikke ett kjedelig sekund! Lytteren blir stadig overraska og direkte overrumpla av brå musikalske skifter og kontrastfylte forløp. Bandet myldrer av strålende solister som får gode muligheter og vide fullmakter.

Hvis noen har vanskeligheter med å få fatt i denne boksen, vil jeg anbefale nettstedene www.catalyticsound.com og www.squidco.com.  For øvrig pleier Paal Nilssen-Love alltid å ha et overdådig utvalg av plater til salgs på konsertene. Altså enda en god grunn til å gå på konsert!