Kongsbergjazz og miljø
Kongsberg Jazzfestival har jobbet målrettet med miljøutfordringer i mange år. Visste du at festivalen var en av de første som ble Miljøfyrtårnsertifisert?
Vi er resertifisert i år igjen!
Det å være Miljøfyrtårn skaper resultater! Vi har i mange år jobbet med miljøprosjekter som faktisk gir avkastning, og øker lønnsomhet! I tillegg har vi et lavt sykefravær, på grunn av gode rutiner for HMS og arbeidsmiljø. Dette er også et satsningspunkt for våre funksjonærer.
Vi har gjort mange tiltak tidligere, som å sortere all søppel som kom inn under festivalen, miljøbelyste gater, ekstrabusser til Vestfold, Telemark og Østfold, og samkjøring av artister. Alt vi gjør blir evaluert og forbedret til neste festival.
I år jobber vi blant mye annet med følgende tiltak:
- Mindre engangsemballasje
En av utfordringene til festivalbransjen er bruken av engangsutstyr av plast og plastprodukter. Etter å ha lett lenge etter gode samarbeidspartnere på dette, kommer det i 2020 et mer miljøvennlig alternativ. Ølglassene i hardplast blir samlet inn og vasket etter festivalen, noe som reduserer andelen restavfall betraktelig. Vi begynner prosjektet allerede i år, men har et stort parti engangsglass til overs som må bli utnyttet istedenfor å fjerne de.
Matbodene som kommer til festivalen har i mange år benyttet isopor og plastprodukter til servering. Vi krever at bodene kutter isopormateriale, og gir økonomiske incentiver for å velge miljøvennlig.
Neckhangers til frivillige er også laget av plast. Disse blir samlet inn etter festivalen, vasket og gjenbrukt neste festival. Det jobbes med å finne et bedre og mer miljøvennlig alternativ her.
Skiltene under festivalen blir produsert for å brukes i mange år. Med god planlegging og generiske tekster, vil festivalen i år kjøpe inn mindre materiell og velge mer miljøvennlig materiale.
- Grønnere bysentrum
Festivalen stenger Nybrua og Tinius Olsens Gate for å lede biltrafikken utenom sentrumskjernen. Samtidig jobber vi sammen med Vy og Brakar om et økt kollektivtilbud under festivalen. Dette gjør at færre publikummere skal måtte ta bil til og fra festivalen.
Kongsberg Kommune setter ut sykkelstativer, slik at det er mulig å bruke sykkel for å komme seg på festival.
I flere år har festivalen brukt elektriske cargosykler for å transportere materiell gjennom byen. Dette reduserer bruk av biler til interntransport betraktelig, og gjør i tillegg det raskere å komme seg fra ett sted til et annet! En vinn-vinn-situasjon der altså!
Sammen med Kongsberg Kommune og Forenede Montører har festivalen kuttet bruk av dieselaggregat. Alt av strøm som brukes på festivalen kommer fra strømnettet, noe som reduserer utslipp til luft kraftig!
- Kartlegging
Det finnes i dag ingen gode verktøy for å måle et arrangement eller festivals karbonavtrykk. Vi jobber med mange samarbeidspartnere for å lage et enkelt verktøy for å beregne dette. I regnestykket ligger ikke bare den enkelte konsertproduksjon, men også frivilliges reise til-fra festivalen, artisters bruk av transportmidler, energibruk, materialbruk, gjenvinningsgrad og flere andre faktorer.
Vi ser hele tiden på hva andre festivaler gjør, for å lære gode arbeidsmåter av disse. Et godt eksempel her er Stokkøya Festival, som i 2018 var helt plastfri. Mye av arbeidet de har lagt ned, bærer altså frukter for oss og andre i bransjen.
Har du gode tips til hva vi kan jobbe med? Send oss en mail på kontoret(at)kongsbergjazz.no da vel!