Kongsberg Jazzfestival nominert til nasjonal publikumspris

Hvem er best på publikumsutvikling? Norsk Publikumsutvikling har nominert 12 kandidater til den nasjonale prisen.

Av Carsten Øhrn, Buskerud fylkeskommune

Hvert år deler Norsk publikumsutvikling (NPU) ut NPU-prisen under den årlige NPU-konferansen.

NPU er et nasjonalt nettverk for deling av kunnskap og best praksis i kunst og kultursektoren.

Nå har de nominert 12 kandiater til NPU-prisen 2019

– Gratulerer Kongsberg Jazzfestival!

– Jazzfestivalen har jobbet systematisk med å nå målgruppene sine – både jazzmiljøet og det mer kommersielle markedet – og det med veldig gode resultater, så det er vel fortjent at de er blant de 12 nominerte, sier kultursjef i Buskerud fylkeskommune, Jon Endre Røed Olsen.

Røed Olsen sier Kongsberg Jazzfestival er en storsatsing for fylkeskommunen og et fyrtårn for festivalene i fylket.

Fylkespolitikerne i Buskerud økt i år satsingen på Jazzfestivalen, slik at de fikk 2,5 millioner kroner i støtte fra fylkeskommunen.

«Den systematiske og målbevisste måten de arbeider med publikumsutvikling burde være til inspirasjon for andre i jazzfeltet.»

Norsk publikumsutvikling

NPU-prisen ble for første gang utdelt i 2014. Målet var å forstå hvilke publikumsutviklings-tiltak, -verktøy og -praksiser som har fungert ute i feltet, for å dele erfaringen med resten av bransjen.

Dette skriver NPU om Kongsberg Jazzfestival:

Kongsberg jazzfestival arbeider aktivt for å være en inkluderende festival og samarbeider med en rekke miljøer om sosial inkludering, innenfor rus- og psykisk helse blant annet.

Denne nominasjonen fokuserer først og fremst på om de oppnår sitt strategiske hovedformål om «å få flere til å sette pris på og fatte interesse for jazz». De kan vise til en 400 prosent økning fra 9.000 solgte billetter i 2012 til 38.000 i 2018 og er dermed Norges best besøkte jazzfestival.

Vinnerne prises ved NPU-konferansen 2019 på USF Verftet i Bergen 12. november.