Ken Vandermark / Paal Nilssen-Love: Extended Duos

TORS PLATEANBEFALING I JANUAR 2015

UTGITT PÅ AUDIOGRAPHIC RECORDS / PNL RECORDS (2014)

«Europe’s premier drummer meets Chicago’ leading ambassador». Slik begynner omtalen av et par tidligere plater med Vandermark / Nilssen-Love-duoen i den anerkjente «The Penguin Guide To Jazz Recordings». Disse to musikerne tilhører det absolutte toppsjiktet i samtidsjazzen, og de begynte sitt samarbeid i 2000. Et par år seinere stod de fram i duoformat, og flere plater har det etter hvert blitt. Månedens anbefaling er for sikkerhets skyld en hel boks som inneholder seks CDer og en DVD. Som tittelen på boksen forteller, er det her ikke bare duoinnspillinger med de nevnte herrer, men også flere opptak der andre musikere slutter seg til duoen. Alt i denne boksen er liveinnspillinger. Vi får høre Ken og Paal på to CDer med opptak fra en konsert i Moskva i 2011 og på en hel CD fra Chicago sommeren 2014. Dessuten får vi også noen duospor på platene som er innspilt i Tokyo i 2012. DVDen er tatt opp i England, og her møter vi i tillegg til de to hovedpersonene, den engelske saksofonisten Mick Bock. Det er på opptaka fra Japan at vi møter duoen ‘extended’ i forskjellige fasonger. Vi får høre de japanske musikerne Masahiko Satoh (piano), Akira Sakata (sax, klarinett), Tamaya Honda (trommer) og en gammel kjenning fra Kongsberg, Michiyo Yagi på koto. Dessuten dukker den amerikanske el-gitaristen Jim O’Rourke opp på flere spor.

Og for en musikk dette er! Det er en aldeles sanseløs opplevelse å dukke ned i dette oppkommet av frisk og fersk og frodig musikk! Alt i denne boksen er ekstremt bra, men personlig har jeg festa meg spesielt ved Moskvaopptaka. Her møter vi to lydkunstnere som har en enestående evne til å lytte til sin medspiller, som gir oss musikalske samtaler og som også veit når kommunikasjonen mellom de to trenger en vri eller når det passer å hive ut en utfordring for å endre eller stramme inn det musikalske forløpet. Men tru nå ikke at dette er musikk som bråker i vei uten struktur og fasong! For rytmiske og melodiske sekvenser vokser stadig fram, og det musikalske temperamentet svinger fra brutale utbrudd til vare og vakre stemninger.

Selvfølgelig er de opptaka der duoen har besøk av velopplagte gjester, også av sobert karat. Månedens plater demonstrerer med all tydelighet hva fri improvisasjon er når den er som best. Hvis det er noen der ute som ennå ikke har fått øra innstilt på den frie frekvensen, så må de prøve å legge fra seg eventuelle forestillinger om at musikk skal være gjenkjennbar og sangbar, prøve å lytte på en litt annen måte, for hvis vi tar lydimpresjonene i «Extended Duos» inn over oss og lar oss overmanne av det kraftfulle, energiske og emosjonelle i denne musikken, vil vi oppleve de helt store og sitrende lyttegleder.

– Tor Dalaker Lund