Jazzprisvinner vil ha Kongsberg-folket ut langs elva.

Musikeren har teamet opp med to journalister for å lage en lydvandring langs Lågen i sentrum.

– Hele verket vi lager springer ut av et ønske om å utforske lokal natur, og ideen om at jo bedre man kjenner naturen rundt seg, jo mer vil man ønske å ta vare på den, sier Anja Lauvdal.

–  Da må man jo ut og faktisk se og føle på den naturen!

Musikerkomponisten mottok Kongsberg Jazzfestival musikerpris i 2021 og lager bestillingsverket “If we could talk” til årets festival. Det blir konsert med hennes Cosmic River på festivalens åpningsdag. Konserten tar form av en fiktiv samtale med Numedalslågen.

Men musikeren vil ikke bare ta elva inn i konsertrommet, hun vil også få folk ut til elva. Sammen med journalist Ingerid Salvesen og fotograf Line Ørnes Søndergaard lager hun derfor en lydvandring langs en del av lågen i Kongsberg sentrum. Målet er å bringe folk nærmere elva og dens historier.

Lydvandringen vil kombinere Lauvdals musikk med intervjuer, arkivklipp og tekster som man lytter til mens man går langs elva, og krones med en videoopplevelse av elven.

Det vil være guidede turer i forbindelse med konserten, men lydvandringen kan også gåes alene og vil være åpent tilgjengelig for alle fra og med onsdag 29. juni – én uke før festivalstart. 

–  Ta søndagsturen langs Lågen, da vel!, oppfordrer Lauvdal.

Hun lover at det er enkelt å gjennomføre vandringen selv, og alt du trenger å vite vil du finne på festivalens hjemmesider.

–  Men bli med på en guidet tur under festivalen også! Det er noe som kun vil skje live, legger hun til og smiler.

***

«Lydvandringa kan du gjøre på to måter: Som en guidet tur eller på egenhånd. 

Under festivaluka blir det to guidede lydvandringer som vi anbefaler og håper folk vil komme på. Da vil medskaper av lydvandringa, Ingerid Salvesen, lede dere gjennom den. De som velger dette vil også få oppleve noen ting som kun skjer live. Den første skjer på onsdag 6.juli klokka 18, og ender i konserten If we could talk på Energimølla klokka 19. Den andre skjer påfølgende dag, torsdag 7.juli, klokka 11. Oppmøte er der lydvandringen starter, på vestsida av Gamlebrua, i enden av Hyttegata.

Kan du ikke disse tidspunktene, så går det fint an å gå turen på egenhånd. Her kommer en oppskrift.

På forhånd: Ta på deg komfortable sko, du skal i løpet av vandringa gå litt vekk fra stien og ned mot elva. Ta med deg en smarttelefon og øretelefoner. Last ned appen “Echoes”. 

Når du skal starte: I appen Echoes så vil det ligge en tur (“walk”) som heter “If we could talk”, øverst under “near you/nær deg”. Hvis den ikke ligger der, så må du søke den opp. Trykk på forstørrelsesglasset i høyre hjørne og skriv “If we could talk”. 

Når du har funnet den, trykk på turen. Trykk så på “Stream walk”. Ha på øretelefonene.

Du vil se et svart kart over området med noen områder skravert i blått. Den blå dråpen markerer din posisjon på kartet. Når du (og den blå dråpen) beveger deg inn i et skravert område på kartet, så skal et nytt lydklipp begynne å spille. Noen få har opplevd startproblemer med å ikke høre første klipp, da hjelper det å trykke på pause-knappen nederst på skjermen, før du trykker på play-knappen igjen. 

Denne lydvandringen er laget for å gå sakte, for å se og lytte til omgivelsene underveis og gjerne også stoppe opp litt. Hør ferdig lydklippet før du går ut av et blått område og inn i neste. 

God tur!»