Jazzens hotteste jobb

Har du lyst på en hot jazz-jobb? Les dette, for da er KAOS noe for deg. Jobben er hot, og med sommervarmen i 2018 – i dobbelt forstand. Vi hang oss på Hilda Fjeldstad, og ble med henne en halv dag på jobb for KAOS.

Å bruke en uke på å løfte, bære, pakke opp kjøleskap, bygge opp scener, flytte benker og rydde, lyder kanskje ikke spesielt spennende. Men vi lover deg … dette er hot! Dette er teamarbeid i beste forstand. Hilda forteller at etter å ha prøvd seg som jazzarbeider i ulike grupper, er hun ikke i tvil om hva som er hennes favoritt:

– Det er teamet og samarbeidet i KAOS som er viktigst for meg. Det er når vi får det til å svinge. Det svinger når vi løfter sammen, når vi bare ved å se på hverandre forstår hva vi må gjøre. Her er det rytme, ordløs dialog, smil og varme. KAOS er en gruppe for alle” fortsetter Hilda, og legger til at du må tørre å ta i et tak.

Hilda er selv med i denne gruppen for tredje året på rad, og skryter av stemningen, samholdet og de flotte menneskene hun får jobbe med. Hun tar mer enn gjerne turen fra Kløfta for å tilbringe en uke av sommeren på Kongsbergjazzen. At det fort blir 12 – 14 timers skift gjør ingen ting bedyrer Hilda, og forteller at hun setter pris på er at gruppa er så bredt sammensatt. “Flere generasjoner jobber sammen. Vi finner også på ting sammen ellers i året og slikt blir det vennskap av”, sier Hilda. Hun fortsetter med å fortelle at:

– “Ting” kommer fort på, og ofte er bestillingene til gruppa hektiske og av og til litt uklare. En anekdote fra en tidligere festival var da KAOS fikk beskjed om at det manglet notestativ til en konsert. Artisten som skulle ha en soloopptreden ble en smule overrasket når det kom løpende syv personer bærende på hvert sitt notestativ.

Hva er KAOS?

KAOS er arbeidsgruppen som rigger jazzfestivalen opp og ned. Det er gruppen “alle” ringer når noe skal gjøres, og de er ansvarlige for den praktiske gjennomføringen av festivalens arrangementer. Opprinnelig het gruppen ‘Avviklingsgruppen’, men KAOS ble etterhvert navnet som brukes. Hensikten med gruppa er rett og slett å forhindre kaos, forteller Hilda. Du ser dem løper rundt ikledd gule vester med kaos på ryggen, opptatt med å gjennomføre varierte praktiske oppgaver. De flytter forsterkere, bygger scener, sjauer og står på. Ser du godt etter vil du legge merke til at de smiler og ler sammen. Du vil se at de hyppig klapper hverandre på skulderen, deler en matbit og kanskje hører du at de oppfordrer hverandre til å drikke vann i varmen eller ta en liten pust i bakken. De trøster, smiler og diskuterer og prøver ut praktiske løsninger for hvordan demontere en scene, flytte sceneelementer, eller bygge en trapp.

Kan det friste med en praktisk, morsom og ‘hot’ jobb (for dette er hot selv om det skulle bli en regnvåt og kald festival) vil vi anbefale deg å ta kontakt med KAOS (og å pugge følgende verselinje: Yes we have no pianos, we have no pianos today!)

Tekst: Anna Moxnes / Foto: Thomas Hegna