Jazzcampen

Har du vært en tur på Jazzcampen? Hvis du lurer på hva det dreier seg om – ta en tur til området ved Lågen der camperne telter og parkerer bobilene sine. Det kryr av kreative organisering, både for anvendelse av område rundt teltet og hva man fyller «jazzboligen» med. Noen av beboerene delte ivrig sine fortellinger med oss.

Vi møtte Lillian, stemoren Hege og «Betty» som er en Volvo duett, godt plassert midt på Jazzcampen. Lillian forteller at hun fikk Betty i bryllupsgave. Betty er stort sett grei og samarbeidsvillig, men når de tror hun er lunefull, pleier hun å overraske dem ved å fungere perfekt. Hege og Lillian slapper av i gode stoler under det friskt sommerfargede partyteltet. Når man camper i en Volvo duett som Betty, må enkelte overlevelsesstrategier være på plass. Forsetet er egnet som garderobe og lagerrom. Baksetet slås ned og brukes som soverom. Estetikerne som de er, har de kledd bordet med brodert duk, og i telttaket henger det en lyslenke. – Utover gode stoler, trenger du egentlig bare en turkis vinkjøler (siden teltet er turkis) og en kjølebag, sier Hege. Alle tre besøker Kongsberg jazzfestival for første gang, men understreker at dette ikke blir den siste. De får ikke fullrost jazzcampen, toalett og dusjmulighetene, og ikke minst, det at de har tilgang til kaffe og mat på campingen.

IMG_3485
Morgenstemning

Solfrid Lyngås fra Tranby er en annen beboer på jazzkampen som også har valgt bil for anledningen. Solfrid forteller at hun og mannen har startet ferien her de siste 15 årene. Det er den fine blandingen av unge og gamle, nye og kjente som gjør at de vender tilbake år etter år. Et stort «gettoblaster» fyller bagasjerommet på bilen, men Solfrid bedyrer at den bare brukes til å høre på reiseradioen. De trekkes til Kongsberg fordi det er en hyggelig jazzfestival, men jordbær på bordet og en god hvitvin på kjøl gjør også noe med stemningen.

IMG_3466
Gutta i jazzloungen, med besøk fra webredaksjonen

En gjeng som er vanskelig å overse er gutta i «jazzloungen». De pryder boenhetene sine med et partytelt der et loddent hvitt teppe er bredt ut over gresset, samt stålampe, bord, liste med krediterte VIP deltakere og radiokabinett. De mener at kabinettet mangler en sølvsuper radio, så hvis noen har en å gi bort tar de gjerne imot. Gutta forteller at de også jakter på et askebeger med fot, og et «maleri» å henge på veggen. Om kunstverket skal være «Elg i solnedgang», «Fisker med pipe» eller «Gråtende sigøynerjente» er enda ikke helt avklart.

Den beste lenestolen tilhører «Giganten». Giganten er Odd Bjerke som har besøkt jazzfestivalen siden 1976. Han forteller at det som fikk ham til å vende tilbake var en konsert med Gill Evans. Giganten sier at han fikk tilnavnet da han deltok for Jazzcampen i NRK P1 programmet Pop Quiz for noen år siden.

Kameratene Lars Brede Borgen og Roald Solemdal er svært fornøyd over å være i besittelse av festivalpass, men som de erfarne festivaldeltakerne de er, sier de at smertegrensen går ved fire konserter om dagen. Roald legger til at han traff den store kjærligheten på Kongsberg.

IMG_3478
Denne gjengen fra Haugesund har besøkt jazzfestivalen og jazzcampen siden 2000.

Sentralt plassert, like ved svømmehallen møter vi en gjeng fra Haugesund. De har likså godt tatt med seg sin ordfører, selveste Arne-Christian Mohn. I år måtte Mohn la combicampen bli hjemme da den hadde punktert, men han lover at han skal lappe hjulet slik at den er med igjen neste år. Haugesunds gjengen er enige om at Kongsbergjazz og Sildajazz er suksesser nettopp fordi alt er sentralt plassert i bybildet og at festivalene klarer å involvere lokalbefolkningen. Også denne gjengen har med partytelt og samler seg i det så ofte de har anledning. For de som ikke visste det, har det tidligere vært en tradisjon med egen Jazzcampavis. Gjengen fra Haugesund savner Espen, som brukte å produsere avisen, og vet ikke hva som skjedde med han.