Jonas Kullhammar Quartet

TORS PLATEANBEFALING I FEBRUAR 2014

«A LOVE SUPREME», «LÅT DET VARA» OG «THIS IS THE END» – ALLE TRE UTGITT PÅ MOSEROBIE (2013)

Jonas Kullhammar Quartet har vært kilde til mange musikalske gleder i de 15 åra bandet har eksistert. Derfor er det nødvendigvis heller vemodig at kvartetten nå er oppløst.

2013 ble året da bandet spilte sine siste konserter og ga ut sine siste plater. Og siden Jonas Kullhammar Quartet forsynte oss med hele tre utgivelser i fjor, og de er de definitivt siste fra denne enestående konstellasjonen, anbefaler jeg likeså godt hele bunten (samt alt det andre de har utgitt, selvfølgelig!).

18. og 19. desember 2012 må ha vært spesielt travle dager i Atlantis Studio i Stockholm. Da spilte Kullhammarkvartetten inn tre plater – som alle kom på markedet året etter på Kullhammars eget merke Moserobie.  Først kom en 10 –  tommers LP: ‘A Love Supreme’, deretter ‘Låt det vara’  (cd og vinyl) og på tampen av året ‘This is the end’ (vinyl i begrensa opplag).

Det er jo ganske dristig å gi seg i kast med et av jazzens mest ikoniske verk, John Coltranes ‘A Love Supreme.’ (Den eneste gangen jeg har hørt en tvers igjennom vellykka versjon av dette verket – bortsett fra Coltrane, selvfølgelig –  var da Petter Wettre, Håvard Wiik, Ingebrigt H. Flaten og Paal Nilssen-Love framførte det på Kongsberg jazzfestival i 2006). Kullhammar og hans medmusikere består testen! Med ära! Denne plata er allerede utsolgt. Sjekk  bruktsjappene!

Så kom ‘Låt det vara’ der både tittel og omslagsbilde er tydelige referanser til The Beatles’ ‘Let It Be’. Som kjent var ‘Let It Be’ det siste studioalbumet til The Beatles. På ‘Låt det vara’ spiller kvartetten komposisjoner av bandlederen, og musikken er akkurat så frisk og temperamentsfull og så full av driv og swing og vitalitet som vi har vent oss til å høre fra disse musikerne. På siste sporet, ‘Låt det vara’, kryr det av gjester. Noen av Sveriges beste jazzmusikere, med Mats Äleklint og Goran Kajfes i spissen, gjør avslutningssporet til en glad og optimistisk lytteropplevelse. 11 musikere er med her. Er dette et ørlite tegn på hva vi kan vente oss fra Jonas Kullhammar i framtida?

På den aller, aller siste plata fra Jonas Kullhammar Quartet, ‘This is the end’, spiller bandet utelukkende komposisjoner av andre musikere, de fleste av dem er skrevet av noen av Sveriges største jazzlegender, som Lars Gullin, Eje Thelin, Börje Fredriksson, Fredrik Norén og Berndt Egerbladh.

Det er nå over 10 år siden jeg skreiv min første tekst om Jonas Kullhammar Quartet, og jeg syns faktisk at det jeg skreiv den gangen, passer minst like bra i dag: «Kvartetten blåser en sprelsk vitalitet inn i en tradisjon der vi i bakgrunnen kan fornemme kraften hos Sonny Rollins og John Coltrane med stenk av Dexter Gordons humor. Musikken er full av energi og swing, med en lystig løssluppenhet som er komplett uimotståelig.»

Da gjenstår det bare å takke Jonas Kullhammar, Jonas Holgerson, Torbjørn Zetterberg og Torbjørn Gulz for mange store musikkopplevelser, både på plate og live – det siste spesielt på Energimølla i Kongsberg!

Men disse musikerne vil jo alle fortsette å sette sitt preg på den samtidige jazzen. Allerede 12. mars kan vi høre Jonas Kullhammar og Torbjørn Zetterberg sammen med Jørgen Mathisen og Espen Aalberg på Energimølla i Kongsberg i regi av Jazz Evidence. (Vær tidlig ute! Dørene åpner kl. 19.00!).

Jonas Kullhammar kommer også på Kongsberg Jazzfestival. Da er han med i prisvinnerbandet til Håkon Mjåset Johansen, sammen med Ingebrigt Håker Flaten og Chick Corea (!).

– Tor Dalaker Lund