#huninvesterer-stipendet til Tuva Halse

Foto: Thomas Hegna

Tuva Halse er tildelt #huninvesterer-stipendet for 2024. Utviklingsstipendet på kr 100.000,- ble delt ut under jazzfestivalens åpning, og blir delt ut til kvinnelige musikere i etableringsfasen.

Fiolinisten og komponisten Tuva Halse har sin bakgrunn fra det kreative jazzmiljøet i Trondheim. Hun har i utgangspunktet en klassisk bakgrunn, og i brytningene mellom den klassiske musikken og den musikken hun møtte på jazzutdanninga ved NTNU, har hun utviklet et høyst personlig uttrykk. Tuva spiller fiolin, og etter at hun hørte Ola Kvernberg, skjønte hun at hun måtte lære seg «jazzspråket» også.

– Det er en glede å gi en så personlig, talentfull og ambisiøs musiker en anerkjennende støtte på veien videre, sier festivalsjef Ragnhild Menes. Vi gleder oss til å høre henne på festivalen neste år.

Tuva Halse har allerede etablert seg med tre egne band. Tre forskjellige band – men alle med et tydelig og personlig stempel: Nordisk jazz og nordisk folkemusikk med en eim av klassisk musikk preger det meste av det hun gjør. Dette sier mye om hennes ambisjoner om å finne en nisje som er hennes og de platene hun har gitt ut, har fått svært positiv mottakelse. Hun har allerede fått flere priser, nå nylig ble hun utnevnt til NTNU-ambassadør.

Fiolinisten har allerede spilt på mange store jazzscener i Norge med egne prosjekt og andre musikere som Mathias Eick, Tord Gustavsen og Trondheim Jazz Orkester

– En stor ære, en enorm anerkjennelse, til stor inspirasjon for å jobbe mer med musikk, uttalte Tuva Halse da hun mottok stipendet. – Jeg her heldig som får så mye støtte og backing i det jeg elsker å drive med, så nå gjelder jeg meg til å investere masse tid i skape ny musikk.

Foto: Thomas Hegna

#huninvesterer-stipendet

DNB og Kongsberg Jazzfestival har et langt samarbeid som strekker seg helt tilbake til etableringen av festivalen i 1964. Som del av samarbeidet etablerte vi i 2022 #huninvesterer-stipendet. Gjennom #huninvesterer-stipendet ønsker DNB og Kongsberg Jazzfestival sammen å sette fokus på det økonomiske gapet mellom kvinner og menn som både er tilstedeværende innenfor finanssektoren og i musikkbransjen. #huninvesterer-stipendet er et utviklingsstipend på kr. 100.000,- som skal brukes til å investere i egen karriere, av en utøver i etableringsfasen, som har vist en betydelig vilje og kompromissløshet i å satse på eget kunstnerskap.

Den første prisen ble delt ut under festivalen i fjor og gikk til saksofonisten Mona Krogstad som fremfører bestillingsverket «Serenity Now» i Sølvsalen under årets jazzfestival.