Historien♥

Kongsberg Jazzfestival ble startet av noen få jazzentusiaster i 1965, men allerede fra høsten 1964 arrangerte «Jazz Evidence» en jazzweekend.  I tillegg til selve festivaprogrammet, har festivalen (nesten) alle år arrangert workshop for unge jazzmusikere. Mange av deltagerne her har senere kommet tilbake som etablerte utøvere (f.eks. Nils Petter Molvær!)

Fra 1965-1991 hadde festivalen et styre bestående av festivalleder, økonomiansvarlig og gruppelederne. Alle disse var funksjonærer. Årsmøtet var festivalens øverste myndighet og festivalen ble drevet som en idealistisk organisasjon. I 1991 fikk festivalen en durabelig nedtur.  Noe måtte gjøres, og man valgte å gjøre om festivalen til en stiftelse med personlige innskytere. Dette viste seg å være meget vellykket.

Festivalen fremstår i dag som en livskraftig institusjon og er en av Norges viktigste, og Buskeruds største kulturarrangementer, med opptil 30 000 besøkende og mer enn 500 frivillige.  Vi presenterer norske og internasjonale stjerner i verdensklasse, fra det grensesprengende til etablerte tungvektere. Under festivalen står hele Kongsberg på hodet, med et yrende folkeliv fra festivalområdet Kirketorget og rundt til alle byens utesteder. Kongsberg Jazzfestival tilbyr flere sideprogram, som Barnival for de minste og Jazzfilm på Kongsberg kino.

I 2024 feirer festivalen 60 år og  Kongsberg by 400, det ligger an til en jubileumsfeiring vi sent skal glemme! Men først er fokus festivalen 2023! Kongsberg Jazzfestival – alltid i uke 27!