Heidi Skjerve: Vegen åt deg

TORS PLATEANBEFALING I JULI 2014

UTGITT PÅ ØRA FONOGRAM (2012)

Den svenske pianisten Jan Johanssons «Jazz på svenska» har nærmest gått inn i den nordiske folkesjela. Ikke så rart det, der den treffer oss med sin inderlighet og blanding av vemod og livsglede. Heidi Skjerves «Vegen åt deg» kan gjerne betegnes som en norsk parallell, og den har alle forutsetninger for å ta fast bolig i mange musikkmenneskers sinn. Heidi Skjerve er vokst opp i Rennebu og har tatt utgangspunkt i musikktradisjonene hun har møtt der og i de sørtrønderske bygder. Her er det lystige låter, gripende salmetoner, spenstige melodier og mye mer. Vi finner mye av de samme stemningene som hos Jan Johansson. Her stirrer de nordiske sommernettene på oss med vemod og lengsel og glede, her møter vi livets vrangsider så vel som dets medbakker og  vintermørkets tungsinn og våryre sprett lever side om side.

Med seg på dette sjeldent utsøkte prosjektet har Heidi Skjerve med seg noen av våre fineste jazzmusikere: Pianist Vigleik Storaas, bassist Trygve Fiske og saksofonist John Pål Inderberg, hvis ‘coole’ spill samsvarer maksimalt med denne musikken.

Heldigvis kan vi også få høre dette fine prosjektet framført på en konsertscene. Kongsberg Jazzfestival har selvfølgelig huka tak i denne gjengen og vil presentere dem i sin Poesioase på Energimølla lørdag 5. juli. Da vil et privilegert, lydhørt og tallrikt publikum overrisles med sørtrøndersk jazzpoesi, med ‘Jazz frå skogom’.

– Tor Dalaker Lund