Hei Kongsberg Kirke!

Kongsberg Jazzfestival er en festival som blir arrangert i og av Kongsberg. I denne miniserien ønsker vi å fremme spillestedene og vise hvem de er under og utenfor festivalsesong. Si hei til Kongsberg Kirke, vi tok en prat med Margit Åsarmoen, daglig leder i Glogerakademiet.

 

Hvem er Kongsberg kirke?

Kongsberg kirke er den største barokk-kirken i Norge og har et enkelt eksteriør, men et svært rikt rokokko-interiør. Lysekronene ble produsert ved Nøstetangen Glasværk i Hokksund i annen halvdel av 1700-årene og er blant de største, vakreste og rikest utformede armkroner av glass som finnes i Norden. Over lysekronene ruver det majestetiske Glogerorgelet som ble bygget av Gottfried Heinrich Gloger. Kongsberg kirke rommer mange aktiviteter og Glogerakadmeiet er arrangør av konsertene gjennom hele året, samt Glogerfestspillene den siste helgen i januar. 

I fjor ble det arrangert nesten 70 konserter i Kongsberg kirke for ca. 15 000 publikummere. Kirken en storslått ramme for konserter, samtidig er det selvsagt utfordringer med å ha arrangement i en denne historiske bygningen. Vi må ta vare på den historiske arven og samtidig bidra til kulturarven. Det gjør vi ved å samarbeide tett og utveksle erfaringer. 

 

Hva er deres fokus for øyeblikket, har vi noe nytt å se frem til? 

Konsertvirksomheten i Kongsberg kirke har som fokus å samarbeide med det lokale kulturlivet –  særlig barn og unge står i fokus. Vi presenterer et bredt og variert program der den klassiske musikken har prioritet. Videre har vi et stort ansvar knytt til dronningen over alle instrument – Glogerorgelet. I løpet av 2019 blir det arrangert en rekke orgelkonserter med lokale organister. 

Noe annet publikum kan se fram til er alt som skjer av restaurering i Kongsberg kirke. Arbeidet har pågått i flere år og vil pågå i flere år fremover. Kirketaket er nytt og nå er det vinduene i kirken som får en sårt tiltrengt oppussing. Vi jobber også med både brannsikring og inneklima, og har mange spennende planer for bedre fasiliteter for publikum. Så det er bare å følge med!

 

[event id=»14733″]

[event id=»14261″]

 

Hva er Kongsberg kirkes beste minne?

Det er så utrolig mange gode minner og opplevelser! Vi er heldige som får være vertskap for konserter under Jazzfestivalen hvert år. Midnattskonserten i kirken på jazzens siste dag har gitt mange magiske øyeblikk og er en fantastisk fin tradisjon som vi setter veldig stor pris på. I år får vi besøk av gospellegendene The Blind Boys of Alabama, samt Amadou & Miriam. 

 

Hva betyr Kongsberg Jazz for dere? 

Kongsberg Jazzfestival er utrolig viktig for Kongsberg. Under disse fem dagene klarer jazzfestivalen å skape en by-festival og en skikkelig folkefest. Ikke bare de musikalske opplevelsene, men også stemningen og ikke minst markedsføringen av Kongsberg i inn- og utland. Kongsberg jazzfestival setter Kongsberg som kulturby på kartet! 

Vi er med i heiagjengen og gleder oss veldig til årets begivenhet.

 

Hva ser dere mest frem til å oppleve under årets festival? 

Så å si alt! Det blir spesielt spennende å høre bestillingsverket til folkemusikeren Erlend Apneseth. Han har med seg et drømmelag med musikere i Kongsberg kirke på jazztorsdagen. Ser vi utenfor kirken vil vi trekke frem de ekstremt gode opplevelsene i Jazzboksen. Dette er en perle av et konsept som funker så til de grader. Og stemningen der må bare oppleves – helt magisk!

 

Hvem i Kongsberg by fortjener en klapp på skuldra? Hvorfor?  

Vi applauderer alle som setter i gang med nye ting. Det være seg butikker, kafeer, opplevelser osv. Kanskje en ekstra klapp til de som har dratt i gang «Elvelangs» – Cathrine Kvitnes og Tassy Thompson. Og ikke minst verdens beste kulturskole! 

 

https://www.facebook.com/3600.no/videos/645975482527245/UzpfSTI5MDYwMzIzMDk5NzM1MToyMjQ1NTQ4OTU4ODM2MDky/