Hei Energimølla

Kongsberg Jazzfestival er en festival som blir arrangert i og av Kongsberg. I denne miniserien ønsker vi å fremme spillestedene og vise hvem de er under og utenfor festivalsesong. Si hei til Energimølla, vi tok en prat med daglig leder, Nina Kleven. 

HVEM ER ENERGIMØLLA?  

EnergiMølla er en helårsarrangør som nå er inne i sitt 17 år med formidling kultur og musikk til Kongsbergs befolkning. Scenen ble etablert i 2002, og siden starten har vi i samarbeid med stifterne eller andre vært innom de fleste sjangere. Programmet vårt skal være bredt, det skal være noe for både de unge og de eldre, jazzeren, rockeren og viseentusiasten,  fellesnevner er at det som presenteres skal være av høy faglig og kunstnerisk kvalitet.

EnergiMølla er organisert som en stiftelse, hvor bl.a. Jazz Evidence, Viseklubben Christian, Kongsberg Jazzfestival og Kongsberg Krimfestival med flere er noen av stifterne. De er med på å fylle huset med ulike uttrykk og opplevelser.
Vi heier på lokale musikerspirer og ildsjeler som vil gjøre noe for byen vår. Vår misjon er å være en møteplass for ulike kulturelle og musikalske opplevelser og ett sted hvor byens kunstnersjeler kan finne inspirasjon og spillerom. Og ikke minst at publikummere i alle aldere skal få oppleve kvalitetskultur i en lun og hyggelig atmosfære.

 

ENERGIMØLLA I 2011 Foto: Mats Johansen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


HVA ER DERES FOKUS FOR ØYEBLIKKET, HAR VI NOE NYTT Å SE FREM TIL?

Vi brenner for byen vår, og vi er alltid ute etter gode ideer til spennende prosjekter.
Det vi har jobbet mye med den siste tiden er tilbud til barn og unge under 18 år. Vi har Barnelørdager ca. en gang i måneden, og har regelmessig fri aldersgrense og fast vergeordning. Vi har ett spennende samarbeid med Buskerud Fylkeskommune og Bizzy- kulturappen for ungdom, som vi håper å videreutvikle til nye høyder i 2019.

Vi jobber også alltid med å engasjere så mange lokale som mulig i programmet vårt, noe som har resultert i spennende opplevelser som Acta Musicae og Enslaved, Guttemusikken og Violet Road eller da Black Debbath sendte musikken sin til himmels ved hjelp av laserteknologi fra Kongsberg Gruppen. Lokalt samarbeid jobber vi med også fremover, og i mars skal vi f. eks. ha Folkemusikk- verksted på Barnelørdag i samarbeid med Kongsberg Spel- og dansarlag og Kulturskolen for å nevne en ting. 

Vi er også glade for at vi har fått mulighet til å utvikle samarbeidet vårt med Fontenehuset, i forhold til sosialt entreprenørskap. Og ser frem til glede og nytte for begge parter også i 2019.

 

[event id=»14204″]

[event id=»14509″]

 

HVA ER ENERGIMØLLAS BESTE MINNE?

EnergiMølla har mange høydepunkter gjennom 17 år. Jazzfestivalen er sommerens høydepunkt så klart. År etter år klarer artister, frivillige og publikum å trylle frem den magiske festivalstemningen som gjør at hele den gamle mursteinshaugen står og dirrer av lykke.

Ellers var vi ganske lykkelige da vi i 2016 fikk Norske Konsertarrangørers pris som beste helårsarrangør, og i 2014 da vi fikk byens servicepris. Vi har vært lykkelige etter 2016 også altså.

De beste minnene blir til i samspillet mellom arrangør, artister og publikum. Det er de korte men dyrbare øyeblikkene når musikken tar med seg publikum opp på ett høyere nivå som gjør at det er verdt uker med planlegging og timer med sjauing, rigging, angst, svette, noen tårer og kanskje litt blod. Det være seg Barnelørdag, Jazz kafé, festival eller progressiv rock av ypperste sort.

 

THE DOGS + SUPP: WARP RIDERS PÅ ENERGIMØLLA 2019. Foto: Eirik Lande

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


HVA BETYR KONGSBERGJAZZ FOR DERE?

Kongsberg Jazzfestival er storebroren vår som vi ser bare en gang i året. Vi håper at vi ikke er en plagsom lillebror/ søster.

 

[event id=»15051″]

[event id=»14851″]

 

HVA SER DERE MEST FREM TIL UNDER ÅRETS FESTIVAL?

Vi gleder oss hvert år til å ta imot hundrevis av festivalgjester som kommer for å få den beste festivalstemningen vi kan tilby. Vi vet det for vår del blir lite søvn og lange dager, men det blir også latter og musikkopplevelser som bare kan oppleves en sommernatt på festival. Heldige er de som har tid til å se konserter på andre scener under festivalen, for det har ikke vi, men vi vet at stemningen blir upåklagelig på Energimølla så vi trøster oss med det.

 

TWO BANDS AND A LEGEND: CATO SALSA EXPERIENCE, THE THING & JOE MCPHEE UNDER KONGSBERG JAZZFESTIVAL 2017 Foto: Jonas Adolfsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HVEM I KONGSBERG BY FORTJENER EN KLAPP PÅ SKULDRA?

Alle ildsjelene som stiller opp på arrangement etter arrangement for å være med på å skape en opplevelse for andre. Idretts- og kulturnorge hadde vært utrolig stusselig uten den frivillige arbeidskraften, som er oljen som får hele drivverket til å gå rundt. Temmelig klisje, men det er så sant, og kan nesten ikke sies ofte nok.

 

FRIVILLIGE VED ENERGIMØLLA Foto: Energimølla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[event id=»14084″]

[event id=»15319″]

[event id=»15695″]