Hedvig Mollestad fikk musikerprisen

Kongsberg Jazzzfestivals musikerpris 2019 tildeles Hedvig Mollestad. Med den høythengende prisen på kr. 200.000,- følger flere oppdrag på jazzfestivalen i 2020. Gitaristen fra Ålesund har en sterk egenart og en tydelig signatur i sine musikalske prosjekter. Hun har vært et friskt og annerledes tilskudd til den norske jazzfloraen.

Tøyer sjangergrensene

Årets prisvinner tøyer sjangergrensene. Musikalske referanser fra rockens verden kan ofte være like naturlig å bruke for å beskrive Mollestads musikk, som referanser fra jazzens verden. Gitaristen er kjent for sin utforskende spillestil og tilnærming til musikken. Hovedprosjektet er hennes egen trio, men hun har også satt sin tydelige signatur på prosjekter hos andre musikere. Vi nevner blant annet Jarle Bernhoft, Jon Eberson, Hilde Marie Kjersem og Trondheim Jazzorkester. Mollestad har med sin trio seks utgivelser bak seg på velrenommerte Rune Grammofon. Den siste utgivelsen «Smells Funny» kom høsten 2018 til unisont glitrende anmeldelser.

Kraft og intensitet

Hedvig Mollestad har en slående tilstedeværelse på scenen, og hun er kjent for å levere konserter med mye kraft og intensitet. Dette fikk blant annet en samlet internasjonal jazzbransje erfare da hun nylig spilte en forrykende showcase-konsert på Jazzahead, verdens største jazzmesse, der Norge i år var fokusland. Tidligere i år leverte hun også årets tingingsverk til Vossa Jazz – et høythengende oppdrag i norsk kulturliv. – Det er uinteressant om det er jazz eller rock. Det handler om hva som er energimusikk har hun uttalt i et tidligere intervju.

Mollestad Trio på Energimolla i 2015 Foto: Johanne Maria Ekhaugen
Hedvig Mollestad Trio på Energimolla i 2018. Foto: Ron Jansen

 

«Hva skiller en jazz-gitarist og en rock-gitarist? Det åpenbare svaret er at en jazz-gitarist spiller tusen grep foran et publikum av tre personer, mens en rock-gitarist spiller tre grep foran et publikum av tusen publikummere. Hedvig Mollestad greier begge deler.»

(Salt Peanuts/Hauknes)

 

«Hedvig Mollestad Trio er et jazzband for rockere – og samtidig et rockeband for jazzfolk. Tøft – beintøft er det!»

(Tor Hammerø)

 

Foto hovedbilde: Thomas Hegna