Grace Jones:
Når et popkulturellt ikon inntar Kongsberg
På scenen er hun kjent for eksentriske kostymer, teatralske sceneshow og magnetiske tilstedeværelse. Nå kommer en av popkulturens mest gåtefulle og grensesprengende artister til Kongsberg Jazzfestival lørdag 5. juli, for en eksklusiv norgeskonsert.

Grace Jones fotografert for Los Angeles Times i 1984, da hun var på sitt mest omsvermede som artist, skuespiller og verdenskjendis. Foto: Gary Friedman / UCLA Library Digital Collections / Creative Commons 4.0
«Grace Jones. Grace f****** Jones. Det burde være nok», står det i hennes egen artistbiografi. Og for mange er det nettopp det: Hun er et popkulturelt ikon og forbilde som vekker både ærefrykt og nysgjerrighet.
Til sommeren får vi altså oppleve henne på nært hold, når hun inntar Kongsberg Jazzfestivals nye scene i det naturskjønne amfiet nede ved Lågen, med plass til inntil 5000 publikummere. Lørdag 5. juli er datoen som fortjener stort kryss i kalenderen, en kveld for Kongsbergs allerede fyldige musikalske og stjernespekkede historiebøker.

En kveld for Kongsbergs historiebøker
– Grace Jones er kompromissløs, karismatisk og rett og slett ikonisk. At hun gjør en eksklusiv norgeskonsert på Kongsberg, og på vår nye scene Kvarten, er stort for oss, sier festivalsjef Ragnhild Menes begeistret.
– Hun har på mange måter utfordret stereotypier og vært en grenseoverskridende skikkelse i mange kategorier innen popkulturen. Derfor passer hun også så godt inn på scenen hos en jazzfestival som vår, reflekterer Menes.
Kjøp billett / Kjøp 2-dagerspass til Kvarten
Fra Studio 54 til Kongsberg
Grace Jones ble født på Jamaica i 1948, og flyttet til USA som tenåring. Etter en kort karriere som fotomodell i Paris ble hun oppdaget av designere som Yves Saint Laurent og Thierry Mugler. Deretter gikk hun over til musikken. Hun ble et sentralt navn i det legendariske nattklubbmiljøet rundt Studio 54 i New York, og album som «Nightclubbing» (1981) og «Slave to the Rhythm» (1985) regnes som milepæler i hennes karriere.



På scenen er hun kjent for eksentriske kostymer, teatralske sceneshow og magnetiske tilstedeværelse. Mange minnes opptredenen på Øyafestivalen i 2016, der hun selvsagt gjentok et av sine mest populære triks; dansing med rokkering samtidig som hun synger. Den gang kom hun inn på programmet i siste liten, men ble stående igjen som et høydepunkt i den norske festivalsommeren det året. Anmeldelsene etter konserten beskrev et «visuelt og musikalsk mesterverk», en levende legende fortsatt kapabel til å by på et spektakulært og karismatisk show.
Kjøp billett / Kjøp 2-dagerspass til Kvarten
Mer enn bare en konsert
Det er nettopp kombinasjonen av scenekunst, musikk og visuell ikonografi som gjør Grace Jones til noe mer enn bare en popartist. Hun er en forestilling i seg selv, en hybrid av musikk, mote, performance og mystikk.
Musikalsk har Grace Jones beveget seg sømløst mellom sjangre som disco, reggae, new wave, jazz og elektronika. Og hun har beholdt sin integritet hele veien.
– Når Grace Jones entrer scenen, «tar» hun rommet med enorm autoritet og karisma. Det er noe magisk med den autoriteten, og hvordan hun makter å holde publikum i sin hule hånd, sier festivalsjef Menes.
Grace Jones’ ikoniske James Bond-rolle
I tillegg til musikkarrieren og de heseblesende årene i krysningspunktet mellom catwalk og diskotek, har hun også spilt minneverdige roller på film. To av dem peker seg spesielt ut, også fordi rollene kom i den samme perioden som platekarrieren peaket, midt på 1980-tallet.
I 1984 spilte hun Zula ved siden av Arnold Schwarzenegger og NBA-basketstjernen Wilt Chamberlain i action-fantasy-hybriden «Conan: The Destroyer». Egentlig er Zula en mannlig karakter i tegneserien som er grunnlaget for filmen, men Grace Jones har alltid utfordret kjønnsroller og stereotyper, så castingen av henne hang godt på greip både da og nå.

Året etter spilte hun den uforglemmelige May Day i James Bond-filmen «A View to a Kill», som kom ut samme år som «Slave To The Rhythm», en kvinnelig «super-villain», både bodyguard og leiemorder. «Has James Bond finally met his match?», het det i promomaterialet til filmen, som viste Grace Jones stående rygg mot rygg mot Roger Moore i hans aller siste film som James Bond.
Det er i grunnen vanskelig å se for seg hvor Grace Jones selv slutter og rollefiguren hennes begynner. Filmen er ellers kjent for en Duran Durans Bond-låt ved samme navn, en episk og heseblesende skiscene i åpningssekvensen og Christopher Walkens ubetalelige protoskurk Max Zorin.
Kjøp billett / Kjøp 2-dagerspass til Kvarten

Et sjeldent øyeblikk i jazzbyens historie
Konserten i Kongsberg blir en av få muligheter til å se Grace Jones i Europa denne sommeren, og den eneste i Norge.
I et år der Bob Dylan blir 84 år og fortsatt turnerer intensivt, og 81-åringene Mick Jagger og Keith Richards fortsetter å spille verden over og begeistrer tre-fire generasjoner fans, er Grace Jones rene ungpiken når hun som 77-åring henter fram rokkeringen igjen, denne gangen med Lågen som bakteppe.

Slik kjøper du billett til Grace Jones
Billettsalget til Grace Jones-konserten er allerede godt i gang. I tillegg til Grace Jones står Fay Wildhagen på plakaten på Kvarten-scenen på lørdagen. Aloe Blacc og Sivert Høyem står på samme scene fredag 4. juli. For de som ønsker å få med seg begge dager på Kvarten, tilbyr vi en veldig bra deal i form av en rabattert 2-dagersbillett. Vi har flere aktuelle billetter og pass hvis du vil se Grace Jones, for eksempel lørdagspass og festivalpass.
Kjøp Grace Jones-billett / Kjøp 2-dagerspass til Kvarten
Les mer om alle våre billetter og pass her.
