Fra bruddstykker til en helhet

Siste festivaldag stod en helt spesiell konsertopplevelse på programmet. Med bestillingsverket “Remiksme” fylte poet Fredrik Høyer og låtskriver, musiker og sanger Hanne Hukkelberg to konsertforestillinger på jazzens siste dag.

Lågdalsmuseet var konsertarena og publikum trådte inn i et scenerom med stoler plassert tilsynelatende hulter til bulter rundt et midtpunkt i salen. Hele konserten var en sanseopplevelse av elektronisk lyd, sang og poesi. Etter ekstraforestillingen fortalte Fredrik Høyer litt om bestillingsverket.

Hvorfor valgte dere å kalle prosjektet “Remiksme”?

– Vi hadde en annen tittel på prosjektet først, men endte opp med dette ordet fordi remiks-ideologien ligger bak prosjektet. Vi i setter sammen gamle ting til nye konstellasjoner.

Hva ønsker dere å fortelle med dette prosjektet?

– Det å se på verden som en masse biter som vi setter sammen igjen. Det er en inspirerende måte å lage musikk på og gir en følelse av frihet. Og dette vil vi at publikum skal få ta del i.

Hva ønsker dere at publikum skal få oppleve?

– Det skal være et fint øyeblikk for alle, et øyeblikk der du opplever at du er med. Konsertforestillingen skal også være en “toveis-ting” der publikum skal være med på å lage forestillingen. Og plasseringen av stolene underbygger dette, her tar alle del i verket gjennom å flytte stolen slik en selv vil.

Hvordan har det vært å jobbe med prosjektet?

– Prosjektet har vært kjempegøy. Jeg har tidligere skrevet et foredrag om remiksing som jeg holdt på Dramatikkens hus, der jeg forøvrig er hus-dramatiker dette året. Så det var gøy å jobbe med teater og musikk sammen i samarbeid med flere musikere.

Med på scenene var, i tillegg til Hanne Hukkelberg, også Jonas Barsten (perkusjon, elektronikk) og Oscar Udbye (lysdesign). Regissør for bestillingsverket “Remiksme” er Nils Petter Mørland, teatersjef ved Brageteateret. Bestillingsverket er et samarbeidsprosjekt mellom Brageteateret og Kongsberg Jazzfestival.

Alle skal ta del i prosjektet gjennom å flytte stolene slik de selv vil, forteller Fredrik Høyer. Foto: Justyna Hapeta

Hanna Hukkelberg (vokal) vandret rundt mellom publikum på konsertforestillingen “Remiksme”. Foto: Ron Jansen

 

Tekst: Inger Johanne Midtgarden / Foto: Ron Jansen og Justyna Hapeta