Fontenehuset + Jazzfestivalen = SANT

Tekst og foto: Irene Mjøseng

Jazzens ekte stjerner

Mari Lene Grøndahl (29) har slitt med angst hele livet. Men etter at hun ble med i jobbegjengen på Jazzboksen, har hun fått ny tro på seg selv.

Hun er fra Kongsberg, og har alltid hatt lyst til å være med på Jazzfestivalen. Enten med å gå på konserter eller som frivillig. Men hennes egne utfordringer med å være i store grupper og våge å melde seg som frivillig, har stoppet henne. Til nå.

– I Kongsberg er festivalen det største samlingspunktet i løpet av året. Det føles som om alle er med på en eller annen måte. Jeg hadde også veldig lyst til å være med, men turte aldri. Ikke minst i frykt for at jeg ikke skulle greie å møte opp når jeg skulle.

Å bestemme ting lang tid i forveien er en stor utfordring for henne. Alt er avhengig av dagsformen, om hun orker å delta eller ikke. Derfor ville hun ikke melde seg som funksjonær, om hun ikke skulle greie å møte opp som hun hadde lovet.

Sikkerhetsnettet funker
Men så oppdaget hun Fontenehuset. Det ligger på Vestsiden av Kongsberg sentrum, ikke langt unna jazzkontoret på Kirketorget. Dugnadsgjengen på Fontenehuset, har ansvaret for å sette opp Jazzboksen hvert år. Og i fjor ble Mari Lene med i den gjengen for første gang. Det har endret veldig mye for henne.

– Jeg trodde ikke jeg var flink til noe. Jeg har jo ikke greid å fullføre skole eller å jobbe, på grunn av de psykiske utfordringene mine. Men jeg har lært utrolig mye av å være med på Jazzboksen. Det nyeste jazzordet jeg har lært, er «ad hoc-løsninger», forteller hun og ler.

Dronning med drillen
Luna Lykken Wiik, er nestleder på Fontenehuset. Hun er Fontenehusets prosjektleder for Jazzboks-gjengen. Hun smiler også bredt når Mari Lene forteller om sitt møte med håndverkerne. Ikke minst når Mari Lene forteller om alle skruene som må til for å sette opp Jazzboksen hvert år.
– Du ble jo dronninga med drillen innen festivalen var over, sier Luna, og begge ler.

For nå gleder Mari Lene seg allerede til neste år. Forhåpentligvis med en ganske normal Kongsberg Jazzfstival, etter annerledesåret 2020. På grunn av korona-pandemien, valgte også Kongsberg Jazzfestival å avlyse årets festival i samsvar med råd fra norske myndigheter.
– Nakstad tror på en vaksine mot korona i april, og da går det bra for jazzen i 2021, sier Mari Lene optimistisk.

Godt å være A4 i noen dager
Hun er nå én av jazzfestivalens 700 frivillige. Hun gleder seg til å kunne ta på seg t-skjorta som alle funksjonærene får hver festival.
– Det er en helt annen følelse når man har på seg funksjonær-t-skjorta og går gjennom byen, enn ellers i året. Vi blir inkludert, og er en del av fellesskapet. Uten at noen stiller spørsmål ved det. Vi er med som alle andre, og våre utfordringer er ikke det folk er mest opptatt av, fortsetter Mari Lene.
Hun får støtte av Luna.
– Det viktigste er at ingen sier «Du har for mye angst, du til å være med her». Derfor er det så flott at medlemmer av Fontenehuset får oppleve å ta del i dette store fellesskapet. Det er jo ikke alltid en selvfølge at mennesker som opplever utenforskap blir inkludert.

Over 1.000 dugnadstimer
Jazzboksen har blitt den viktigste og største happeningen for medlemmene på Fontenehuset i løpet av et kalenderår. De har ansvar for å sette den opp, og ta den ned igjen. Det engasjerer 75 prosent av medlemmene. Og for de aller fleste er det årets høydepunkt for dem personlig, når det kommer til egen utvikling og det å utfordre seg selv i en litt mer krevende setting.
Fontenehusets jazz-team, la ned over 1.000 dugnadstimer på Jazzboksen i fjor. De har egne vaktlister for at alle skal få bidra med det de er flinkest til, og det de mestrer. Men Mari Lene forteller at hun jobbet mye mer, bare fordi det var så innmari gøy.

Digger live-musikk
Derfor betyr Jazzboksen mer for henne enn om skruene sitter riktig eller ikke.
– Programmet i Jazzboksen er også skikkelig bra! Jeg synes Krokofant er kule, og gleder meg til å høre dem igjen.
– Å høre musikk live er det beste av alt! Jeg har ikke fått gjort det så mye tidligere, for angsten min har hindret meg i det. Men nå som jeg har sikkerhetsnettet i Fontenehuset i ryggen, har jeg turt å gjør det. Jeg var på Isak på Gamle Norge helt alene i fjor. Mamma var utenfor, men jeg var der nesten hele tiden. Det hadde jeg aldri turt, hvis ikke det hadde vært for den andre storfamilien min på Fontenehuset, sier hun ærlig.

Stolt av sosiale seiere
Luna blir rørt av å høre slike gode historier fra virkeligheten.
– Det er jo dette alt arbeidet vi gjør handler om. At medlemmene skal ha det bra, og leve livene sine som de ønsker. Derfor blir jeg så stolt av dere, når jeg hører dere går på konserter alene. Eller sammen med andre. Det er den største seieren av dem alle, sier Luna rørt.

Skal drive jazzbutikk
Selv om det ikke ble jazzfestival i år, gleder de seg til årets nye prosjekt. Fontenehuset skal drive en jazzbutikk på Nytorget.
I butikken på Nytorget, skal det selges jazz-merch, og kokeboka «Mat med mot», som Fontenehuset har gitt ut. De lover god julestemning, med julejazz på vinyl, og retro julepynt. Butikken skal være åpen helt til 20. desember.