Flesberg – med skiføre i november?

Når nye Flesberg skole står ferdig til skolestart 2019 er det mange spennende tekniske nyvinninger som blir innviet. Blant dem, et system som kan sørge for rekordtidlig skiføre i bygda. 

 

Grunnvann til oppvarming

-For å varme opp skolen vil vi bruke energibrønner med grunnvann, forteller Trond Weseth, driftssjef i Flesberg kommune. Vannet skal pumpes inn i bygget, og varmen fra vannet går inn i varmepumpa som skal varme opp både idrettshall, svømmehall, bibliotek og skole. I prosessen kjøles vannet ned og vil holde én til to plussgrader. Dette er en vanlig oppvarmingsprosess, og i de fleste tilfeller vil det kalde vannet nå være et rent avfallsprodukt og bli pumpet ned i grunnen igjen. 

 

Kaldt vann til snøproduksjon

–Det unike vi har fått til her, fortsetter Weseth, er at det kalde vannet vil gjenbrukes! Istedenfor å pumpe det ned i grunnen, vil det i sesongen brukes til snøproduksjon på Stevningsmogen. Er vannet kaldt nok, så trenger ikke lufta være så kald, så i høst kan snøkanonene produsere snø tidligere i sesongen enn før. Dette er samme teknikk som de store alpinanleggene bruker, men her har de gjerne egne varmepumper for å kjøle ned fjellvann som de deretter bruker i snøkanonene. 

 

Først i Norge

Rådmann i Flesberg, Jon Gjæver Pedersen, gleder seg både til åpning av skolen og til den første snøen skal produseres. 

– Etter hva vi vet er det første gang dette satses på ved et langrenns- og skiskytteranlegg, forteller han engasjert. 

– Og første gang det produseres tidlig snø ved gjenbruk av overskuddsvann fra et offentlig bygg. 

 

Miljøvennlig massivtre

Bygget, som utover skolen består av bibliotek, idrettshall og
svømmehall, oppføres i massivtre. Det blir en miljøvennlig og energieffektiv skole med godt inneklima,
og en foregangsskole når det gjelder romfordeling og pedagogisk funksjonalitet. Bygget har et total-
areal på 7800 kvadratmeter og skal huse 450 elever i tillegg til lærere og administrasjon.

 

Velkommen til Flesberg

Skolen er rigget for vekst, noe rådmannen ønsker seg. Kommunen har flotte tomter til salgs i nærheten av skolen. Her får du gode solforhold og utsikt til Blefjell. 

– Velkommen til Flesberg!
Kombinér en kikk på det fantastiske anlegget vårt med en skitur i nypreparerte løyper på Stevningsmogen, forhåpentligvis i november, avslutter en stolt Pedersen.