Årets fineste festival-opplevelser kommer på Kongsberg!

I 60 år har vi hatt verdensnavn innen jazzen på Kongsberg-plakaten, men også brede, folkelige artister og band. Kort sagt: Du får en av årets aller fineste festivalopplevelser i ditt eget nabolag!

Kongsberg Jazzfestival er en av de mest tradisjonsrike musikkfestivalene i Norge og feirer 60-årsjubileum i år. Alt dette skjer midt i sentrum av byen vår, som i all beskjedenhet er blant Norges koseligste. Her er ti gode grunner til å feire 60-årsjubileet sammen med oss:

Her er 10 gode grunner til å ta turen til Kongsberg Jazzfestival:

#1 Alltid jazznavn fra øverste hylle

En liste over alle store jazznavn som har spilt på Kongsberg Jazzfestival blir for lang. Herbie Hancock, Dizzy Gillespie, Charlie Mingus, Sonny Rollins, Chet Baker – du skjønner tegninga. Hvem er det som ikke har spilt hos oss, egentlig? I jubileumsåret har vi sterke internasjonale navn som Joshua Redman, John Scofield, Dave Holland, Billy Cobham og Cécile McLorin Salvant.

Dette er et bilde av Cécile McLorin Salvant
Cécile McLorin Salvant

Se årets program // Kjøp billetter

#2 Fantastiske omgivelser

I all beskjedenhet må vi si at Kongsberg er en av de koseligste byene på Østlandet. I år feirer byen 400-årsjubileum, samme år som jazzfestivalen feirer 60 år. Få festivaler bruker en hel by som ramme for festivalen på samme måte som Kongsberg Jazzfestival. Vi elsker å bruke de historiske omgivelsene og de spesielle Kongsberg-unike spillestedene som ramme for festivalopplevelsen.

Se årets program // Kjøp billetter

#3 Stort og smått, bredt og smalt om hverandre

Konsertene under Kongsberg Jazzfestival spilles på en rekke forskjellige scener og steder rundt omkring i byen, noe inne og noe ute, i et spenn fra intime konsertopplevelser til folkefest på Kirketorget. Bassisten Per Zanussi vant DNB-prisen i fjor, så han kan du se i ulike konstellasjoner på flere scener. Du kan kjøpe festivalpass som dekker hele festivalen, dagspass som gir tilgang til alle konserter den aktuelle dagen, eller enkeltbilletter til de konsertene du ønsker å se.

Dette er et bilde av Per Zanussi
Per Zanussi.

Se årets program // Kjøp billetter

#4 Folkefest midt i byen

Det historiske Kirketorget i Kongsberg samler hvert år store folkelige artister og band. I år har vi en sterk norsk profil, med navn som Hellbillies, Åge Aleksandersen & Sambandet, DumDum Boys, Cezinando og enda noen navn som snart blir klare. På andre siden av byen, i bakgården til Gamle Norge, kan du blant annet oppleve Sveriges nasjonalskatt Carola, folkrockerne i Gåte og hele Norges viseyndling Halvdan Sivertsen.

Se årets program // Kjøp billetter

#5 En stor festival i lommeformat

Alle konserter under Kongsberg Jazzfestival foregår i gangavstand fra hverandre, og i gangavstand fra Kongsberg stasjon, med hyppige tog- og bussforbindelser i alle retninger. Perfekte logistikkforhold for en flott festivalopplevelse. Du får umiddelbart festivalfølelsen når du går av toget eller bussen, med yrende folkeliv i byen og gratiskonserter i Festivalgata og Jazzboksen. Kanskje det er på tide å invitere vennene fra Oslo, Hamar eller Stavanger til en langhelg på Kongsberg?

Se årets program // Kjøp billetter

#6 Unike og intime konsertopplevelser

I år kan Kongsberg Jazzfestival by på godbiter som Horta (bildet), prosjektet til multiinstrumentalist Stian Carstensen, den unike sangeren Elias Akselsen og felevirtuosen Ola Kvernberg i intim konsert i Kongsbergs 262 år gamle kirke. I den koselige bakgården til Christians kjeller kan du blant annet høre norskspråklig visepop med Ingrid Olava og Tønes, souljazz med Beady Belle og vår lokale bluesdronning Rita Engedalen. På Energimølla får du cutting edge jazz og indie med sterke navn som prisvinner Per Zanussi med kvartett, legenden Thurston Moore (Sonic Youth), Gard Nilsen Acoustic Unity, snakkisen Knower og Thom Yorke-kompis Tom Skinner, mens Kongsbergs egen Susanna Wallumrød inntar Musikkteatret med sitt Baudelaire & Oslo Sinfonietta-prosjekt.

Fotograf Martin Rustad Johansen

Se årets program // Kjøp billetter

#7 Bærekraftig og miljøvennlig

Sammen med Øyafestivalen var Kongsberg Jazzfestival den første til å bli sertifisert som Miljøfyrtårn i 2007. Blant miljøtiltakene under festivalen er flere bilfrie gater, så mye kortreiste produkter og tjenester som mulig, og alle dieselaggregater er byttet ut med faststrøm.

Se årets program // Kjøp billetter

#8 Engasjerte frivillige og lokal støtte

Få festivaler kan vise til den samme graden av lokalt engasjement og lojale frivillige som Kongsberg Jazzfestival. Vi har antakelig landets beste og mest dedikerte frivillige! På grunn av dette opplever de besøkende festivalgjestene jazzfestivalen som varm, vennlig og inkluderende, og godt organisert. Festivalgata og Jazzboksen er koselige samlingspunkter for hele byen under festivalen, med gratiskonserter hver dag.

Se årets program // Kjøp billetter

#9 En familievennlig festival

Barnivalen er en egen festival i festivalen, i år med ny og fargerik profil og kule t-skjorter! Barn under to år kommer gratis inn på Barnivalen, her er regelen at voksne bare kan komme inn i følge med barn! På Barnivalen er det konserter, forestillinger, workshops og masse aktiviteter for hele familien i byens grønneste parkområde. Fem av våre scener har fri aldersgrense: Kongsberg Musikkteater, Sølvsalen, Kongsberg kirke, Smeltehytta og Galleri Åkern. På Kirketorget og Energimølla er det vergeordning. Festivalen sparkes i gang med en egen festivalparade, i kjent jazzfestivalstil, og med åpningsfest for hele familien. 

Se årets program // Kjøp billetter

#10 En historisk jazzfestival

Siden 1964 har Kongsberg Jazzfestival blitt avholdt årlig, med unntak av korona-året 2020. Med sin rike historie er Kongsberg Jazzfestival en viktig kulturell begivenhet i både Kongsberg og Norge, og en festival med et sterkt internasjonalt renommé. Som innbygger i Kongsberg-distriktet har du all grunn til å være stolt av festivalen, spesielt i år når vi feirer 60-årsjubileum! 

Se årets program // Kjøp billetter