Festivalens Gull

Har du lagt merke til årets funksjonær t-skjorte? På ryggen står det ‘Festivalens Gull’. Vi har tatt en prat med noen av de som står på og jobber for at det skal bli festival. Først ut er Ida Henriette Toftner, jus-studenten fra Holmestrand som har tatt lift-lappen for å jobbe på årets festival. Ida er gruppeleder for skiltgruppa, de som sørger for at du som gjester festivalen lettere skal finne fram.

Vi treffer Ida i en pause mellom oppheng av noen skilt og rett før hun skal av gårde og se om alt er i orden med skilting til et konsertinnslipp. Ida er fra Holmestrand og viet seg til livet som frivillig på Kongsberg Jazzfestival da skiltgruppa ble etablert som ny gruppe i forkant av festivalen i 2018. I år er Ida leder for skiltgruppa. Jus-studenten forteller at hun tok lift-lappen fredag, og det kommer godt med når hensikten med skiltgruppa primært er å sette opp skilt. 

Da festivalen ble blåst i gang onsdag var nesten alt ferdig skiltet – så nå håper Ida at det får henge i fred til festivalen er over. Vi lurer på om det betyr at skiltgruppa nå kan legge seg foran scenene og nyte resten av festivalen. «Ja – det hadde vært fint» svarer Ida og forteller at det stadig mangler et skilt her og der og at de må ta fortløpende vurderinger på hva som behøves av utstyr m.m. Idas gruppe designer skilt og sørger for at de blir laget og hengt opp der de behøves. Det være seg alt fra bannerne som henger i gaten utenfor Barnivalen, skilting til do, til skilt som leder deg på vei mot rett konsertarena, samt mye mer. 

Ida og de åtte medarbeiderne hennes er opptatt av miljø og gjenbruk. Planen nå er å bygge opp et skilt-bibliotek. Det betyr at når festivalen pakkes ned på søndag får de en større jobb med å samle sammen og ta vare på de ulike skiltene slik at de kan brukes om igjen neste år. 

Når vi så spør Ida hvorfor hun er med på dette er svaret «fordi det er gøy! Fordi det er kule folk her og, fordi at både når jeg jobber og har pauser får jeg med meg så mye fantastisk og kul musikk!»

Tekst: Anna Moxnes / Foto: Morten Kolve