Festivalens Gull 3

Har du lagt merke til årets funksjonær t-skjorte? På ryggen står det ‘Festivalens Gull’. Vi har tatt en prat med noen av de som står på og jobber for at det skal bli festival. Sanitetsgruppa finner vi på Kirketorget. De plastrer, syr og blåser liv i deg ved behov. 

Sanitetsgruppa en aktiv gjeng sykepleiere og leger som gjerne bruker fritiden på en vakt for å plastre, trøste, sy deg sammen, eller rett og slett redde livet ditt, dersom det trengs. Vi fulgte dem på en vakt på Kirketorget, og møtte opp til utstyrs-gjennomgang en times tid før konsertstart. 

«Etter hvert har vi bygd opp et lite feltsykehus på Kirketorget», forteller gruppeleder Hilde Wedde. Hun viser frem ulikt akuttmedisinsk utstyr, blodsukkerapparat, nakkekrager, oksygen, plaster, pumper til ulike formål og hvor i ‘sykehuset’ alt som hører til luftveier befinner seg. Hansker, ørepropper, grønne plastposer, bårer, akuttmedisinske bager og annet utstyr er lett tilgjengelig, og før vakten starter opp er det gjennomgang av hvordan bårene fungerer og sambandsutstyr, både til nødnettet og til egen internkommunikasjon. Leger og sykepleiere fordeler seg synlig rundt på området.  Hilde forteller at de også går runder blant publikum for å følge med på hva som skjer.

Hilde, startet opp Sanitetsgruppa etter en Bob Hund konsert i 2001 der bandet stilte krav om lege tilstede på konserten. I år teller gruppa cirka 30 medlemmer. Noen har vært med fra begynnelsen og andre er ferske av året. Gruppa er en populær gjeng på festivalen, og de får stadig besøk av noen som trenger en plasterlapp, kolleger som har fri, politiet eller Laagendalspostens journalister som trenger å sitte ned noen minutter for å ferdigstille en nyhetssak. 

Paul forteller at han har vært med i gruppa i mange år og stiller opp år etter år fordi «å være funksjonær er både sosialt og hyggelig». Guro, som er medisinstudent, er med for første gang. Og etter et par vakter er hun helt klar for å stille for et 10 års jubileumsintervju i 2029, for å jobbe i Sanitetsgruppa gir mersmak. Guro; vi to har en avtale! Til deg som lurer, før vi forlot de gikk det mest i plaster for å plastre gnagsår, og et par litt mer akutte hendelser der de som trengte hjelp fikk det der og da, og kunne vende glade tilbake på konsert – det er godt vi har denne gjengen!

God stemning på kirketrappa. Foto: Thomas Hegna

 

Utstyret er på plass. Foto: Birgit Fostervold

 

Tekst: Anna Moxnes / Foto: Thomas Hegna og Birgit Fostervold