Exit kinoen

Den ærverdige kinoen i Kongsberg har huset sin siste konsert. Lørdagens konsert med Joe Lovano Quartet var avslutningen på en viktig æra i Kongsberg jazzfestivals historie. Neste år overtar Krona på Vestsida.

Jazzpublikumet kan knytte mange gode minner til denne konsertarenaen. Storheter som Dizzy Gillespie, Chick Corea, Terje Rypdal og Matias Eick har gjestet kinoen.

Bassisten Arild Andersen er en av dem som har hatt flest konserter i Kongsberg Kino. Han kan fortelle at allerede på 90-tallet mottok han en plakett som markerte at han hadde holdt 30 konserter der. Siden har han mistet oversikten over hvor mange det har blitt. Rett før han gikk på scenen sammen med Christian Meaas Svendsen, tok vi en liten prat om hva kinoen har betydd for ham.

Han har hatt mange gode opplevelser i kinoen. Som artist minnes han spesielt en dobbel basskonsert som han var ment å holde med Nils Henning Ørsted Pedersen i 1994. Da Pedersen måtte melde forfall rett før konserten, tok amerikaneren Mark Johnson, som var på jazzfestivalen med et annet band, utfordringen og steppet inn på kort varsel. De to bassistene fikk bare en halv time på seg for å øve, men konserten ble en stor opplevelse.

De siste årene har Arild Andersen vært bortimot fast på kinoens «femforestilling» på jazzlørdagen. For han har kinoen fungert veldig bra som konsertsted. -Det er et sted som rommet mange mennesker men hvor jeg samtidig har følt meg nær publikum. Det har også vært lett å få til fin lyd der, sier han. Han har ingenting å klage på. Tvert imot har han vært veldig fornøyd, men forteller at det var en etterlengtet oppgradering da det ble laget en dør i bakkant av scenen med trapp opp fra parkeringen, slik at det ble lettere å buksere instrumenter og utstyr inn og ut.

Det har vært mange sagnomsuste konserter i kinoen. Noen av disse er festet på filmrull og på plater. Et eksempel er NRKs klassiske konsertopptak med Chet Baker. Arild Andersen har også vært flittig som publikummer og minnes godt konserten som ble en milepæl i sangeren og komponisten Radka Toneffs korte karriere. Det var i 1977 og dessverre mistet vi dette store norske talentet allerede i 1982. En annen godt konsertminne han vil trekke frem er Sony Rollins, Bobo Stenson og Jon Christensen i 1971.

Kongsberg kino ble bygget i 1965, og tegnet av arkitektfirmaet Ljøterud og Ødegård. Dette er et signalbygg for både byen og jazzen. Kongsberg kino var et omdiskutert bygg da den ble åpnet i desember 1965. Det er det fortsatt, både i lokal og nasjonal presse, så det blir spennende å se hva som skjer med bygget fremover.

kinoeninne

kinoeninne1

Tekst: Astrid Berdal / Foto: Ron Jansen