08.07.2023 KL.1500
Kongsberg Musikkteater
KR. 450,-

DNB-prisvinner Thomas Strønen: Et ørlite beat (best.verk)

Fjorårets mottaker av festivalens musikerpris, DNB-prisen, returnerer til festivalen med det grenseoverskridende bestillingsverket «Et ørlite beat».

Thomas Pohlitz Strønen – Et Ørlite Beat

 – fysiske lydformer med film og dans – 

Thomas Pohlitz Strønen er blant Europas mest aktive og markante trommeslagere. Han står bak en rekke soloprosjekter og band, har komponert svært mye for scene og kunstprosjekter, i tillegg til mange utgivelser på ECM Records og andre plateselskap.

I 2023 returnerer han til Kongsberg Jazzfestival, med urfremføring av bestillingsverket «Et ørlite beat».  Nøyaktig ett år tidligere mottok han jazzfestivalens høythengende musikerpris – DNB-prisen.

Fremføringen av bestillingsverket er en unik mulighet til å oppleve Strønen, i det han lover vil bli et «grenseoverskridende verk», med bruk av blant annet hiphop-referanser, film og dans. Verket er beat-orientert og forankret i det han selv kaller «fysisk musikk» . 

– Akustiske og elektroniske lyder formes av blåsere som driver rytmiske motiver. Kompet komprimerer et minimalistisk beat, som har akkurat nok informasjon til å få beinet til å gå, uten at villdyret slippes løs, er komponistens egen beskrivelse av verket.

– Jeg henter inspirasjon fra samtidsmusikk ikledd old school beats, og forener nåtidens unge lovende talenter med rutinerte krefter. Komposisjonen blir en komponert og improvisert lydforming med akustiske og elektroniske elementer.

I «Et ørlite beat» vil Thomas Strønen også rette fokus mot det visuelle, så vel som det auditive. Han vil ta publikum med inn i et multisensorisk univers av musikk, dans og film.

Tittelen på verket er hentet fra et sitat av den ikoniske norske jazzmusikeren Bjørnar Andresen (1945-2004), som hadde for vane å kommentere konserter. Etter en gang å ha hørt en fri-improvisert fremføring, gikk han opp på scenen og proklamerte: «Det eneste de behøver, er et ørlite beat!».

Medvirkende: 

Henriette Eilertsen – fløyte 
Espen Reinertsen – saksofon/ elektronikk
Kalle Nyberg – sax/ elektronikk 
Heida Karine Mobeck – tuba/ elektronikk 
Veslemøy Narvesen – trommer/ vokal 
Thomas Pohlitz Strønen – trommer/ elektronikk 
Ståle Storløkken – synth/ piano 
Jo David Lysne – gitar/ installasjoner

Mathias Jon Budtz – dans
Marikken Heitkøtter – dans
Odd Einer Ingebretsen – film

Ingrid Skanke Høsøien – lys
David Solheim – lyd


Foto: Knut Bry

JAZZ IS MORE // ARTISTER

SJEKK UT VÅRE ANDRE ARTISTER

JAZZ IS MORE // SPONSORER

VÅRE GODE SAMARBEIDSPARTNERE

JAZZ IS MORE //

NYHETSBREV

Ved å registrere deg godtar du at vi kontakter deg på epost. Eposten din blir kun benyttet ifm. Kongsberg Jazzfestival.