lørdag 08.07.23
Kongsberg Musikkteater

DNB-prisvinner Thomas Strønen: Et ørlite beat (best.verk)

Fjorårets mottaker av festivalens musikerpris, DNB-prisen, returnerer til festivalen med det grenseoverskridende bestillingsverket «Et ørlite beat».

Konsertstart: 1500 Pris enkeltbillett: 450,-

Thomas Pohlitz Strønen – Et Ørlite Beat

– fysiske lydformer med film og dans –

Thomas Pohlitz Strønen er blant Europas mest aktive og markante trommeslagere. Han står bak en rekke soloprosjekter og band, har komponert svært mye for scene og kunstprosjekter, i tillegg til mange utgivelser på ECM Records og andre plateselskap.

I 2023 returnerer han til Kongsberg Jazzfestival, med urfremføring av bestillingsverket «Et ørlite beat».  Nøyaktig ett år tidligere mottok han jazzfestivalens høythengende musikerpris – DNB-prisen.

Fremføringen av bestillingsverket er en unik mulighet til å oppleve Strønen, i det han lover vil bli et «grenseoverskridende verk», med bruk av blant annet hiphop-referanser, film og dans. Verket er beat-orientert og forankret i det han selv kaller «fysisk musikk» .

– Akustiske og elektroniske lyder formes av blåsere som driver rytmiske motiver. Kompet komprimerer et minimalistisk beat, som har akkurat nok informasjon til å få beinet til å gå, uten at villdyret slippes løs, er komponistens egen beskrivelse av verket.

– Jeg henter inspirasjon fra samtidsmusikk ikledd old school beats, og forener nåtidens unge lovende talenter med rutinerte krefter. Komposisjonen blir en komponert og improvisert lydforming med akustiske og elektroniske elementer.

I «Et ørlite beat» vil Thomas Strønen også rette fokus mot det visuelle, så vel som det auditive. Han vil ta publikum med inn i et multisensorisk univers av musikk, dans og film.

Tittelen på verket er hentet fra et sitat av den ikoniske norske jazzmusikeren Bjørnar Andresen (1945-2004), som hadde for vane å kommentere konserter. Etter en gang å ha hørt en fri-improvisert fremføring, gikk han opp på scenen og proklamerte: «Det eneste de behøver, er et ørlite beat!».

Medvirkende:

Henriette Eilertsen – fløyte
Espen Reinertsen – saksofon/ elektronikk
Kalle Nyberg – sax/ elektronikk
Heida Karine Mobeck – tuba/ elektronikk
Veslemøy Narvesen – trommer/ vokal
Thomas Pohlitz Strønen – trommer/ elektronikk
Ståle Storløkken – synth/ piano
Jo David Lysne – gitar/ installasjoner

Mathias Jin Budtz – dans
Marikken Heitkøtter – dans
Odd Einar Ingebretsen – film

Jan Erik Holto – lys
David Solheim – lyd

Andre artister

Christians kjeller
Lørdag 6. juli / Kl: 15:00

Poesioasen: Ingrid Olava

Fotograf Carsten Stolzenbach
Energimølla
Lørdag 6. juli / Kl: 13.00

Zanussi 4

Fotograf Martin Rustad Johansen
Kongsberg Musikkteater
Lørdag 6. juli / Kl: 18:00

Susanna «Baudelaire & Oslo Sinfonietta»

Christians kjeller
Torsdag 4. juli / Kl: 21:30

Rita Engedalen

Energimølla
Fredag 5. juli / Kl: 23:59

KNOWER

Sølvsalen
Torsdag 4. juli / Kl: 17:30

Per Zanussi: Liminal Beings (bestillingsverk)