fredag 04.07.14
Smeltehytta

The Thing XL

Konsertstart: 22:30 Pris enkeltbillett: 250 + bill. avg.,-

Denne gruppa ble startet i 2000 og selv om alle tre medlemmene er opptatt på utallige andre musikalske fronter, har de holdt samarbeidet ved like fram til dags dato. Og ett av kjennetegnene ved The Thing er nettopp en positiv musikalsk kjemi av det sjeldne slaget. At disse tre hører til verdenseliten innen fri, improvisert musikk, er dessuten noe alle vet.

Når The Thing skal beskrives musikalsk, går begreper som energi, intensitet, kraft, driv og dynamikk igjen. Sjangermessig ser derimot karakteristikkene ut til å sprike litt. Spiller de frijazz, spiller de rock – eller hva? Når The Thing spiller musikk av David Murray og P J Harvey, Frank Lowe og The White Stripes i nesten samme åndedrag, viser det noe som Paal Nilssen-Love framhever: Her har vi eksempler som viser hvor nær musikalske stilarter står hverandre i dag, hvor lik energien er, og hvordan ulike publikumsgrupper smelter sammen, opptatt av kreativ musikk.

The Thing spilte en forrykende konsert på Kongsberg Jazzfestival i 2012, en av de aller beste vi har hørt av dem. De ble ekstra inspirert av Joe McPhee som entret scenen litt ut i konserten, og det har vist seg ved flere anledninger at The Thing-musikerne strekker seg ekstra langt når de har med en gjest eller to. Derfor har vi store forventninger til årets festivalkonsert, for da får de med seg trombonisten Mats Äleklint og trompeteren Goran Kajfes. Mats Äleklint er utvilsomt Nordens mest etterspurte trombonist og spiller da også i to av de mest profilerte orkestrene i samtidsjazzen, Paal Nilssen-Loves Large Unit og Mats Gustafssons Fire! Orchestra. Goran Kajfes er også med i stjernebandet til Mats Gustafsson, og har markert seg ettertrykkelig på den nordiske jazzscenen, f.eks. med Jonas Kullhammar i Nacka Forum.

Ingebrigt Håker Flaten (bass), Paal Nilssen-Love (trommer), Mats Gustafsson (saksofon), Mats Äleklint (trombone), Goran Kajfes (trompet).

Andre artister

Dette er et bilde av Cezinando, Lemaitre og Synne Vo
Kirketorget
Torsdag 4. juli / Kl: 19:00

Cezinando / Lemaitre / Synne Vo

Bilde av Thurston Moore
Energimølla
Lørdag 6. juli / Kl: 23:59

Thurston Moore Group

tekstbilde særingfest
Smeltehytta
Fredag 5. juli / Kl: 19:30

Særingfest fredag: 4 konserter!

tekstbilde særingfest kongsberg jazzfestival 2024
Smeltehytta
Torsdag 4. juli / Kl: 21:30

Særingfest torsdag: Phil Minton & Veryan Weston

Dette er et bilde av jazzparaden på Kongsberg Jazzfestival
Barnivalparken
Mandag 1. juli / Kl: 10:00

Bandworkshop

dette er et bilde av musikerne under jazzmesse på Kongsberg Jazzfestival 2024
Kongsberg kirke
Onsdag 3. juli / Kl: 21:00

Jazzmesse

Gratis