fredag 04.07.14
Smeltehytta

The Thing XL

Konsertstart: 22:30 Pris enkeltbillett: 250 + bill. avg.,-

Denne gruppa ble startet i 2000 og selv om alle tre medlemmene er opptatt på utallige andre musikalske fronter, har de holdt samarbeidet ved like fram til dags dato. Og ett av kjennetegnene ved The Thing er nettopp en positiv musikalsk kjemi av det sjeldne slaget. At disse tre hører til verdenseliten innen fri, improvisert musikk, er dessuten noe alle vet.

Når The Thing skal beskrives musikalsk, går begreper som energi, intensitet, kraft, driv og dynamikk igjen. Sjangermessig ser derimot karakteristikkene ut til å sprike litt. Spiller de frijazz, spiller de rock – eller hva? Når The Thing spiller musikk av David Murray og P J Harvey, Frank Lowe og The White Stripes i nesten samme åndedrag, viser det noe som Paal Nilssen-Love framhever: Her har vi eksempler som viser hvor nær musikalske stilarter står hverandre i dag, hvor lik energien er, og hvordan ulike publikumsgrupper smelter sammen, opptatt av kreativ musikk.

The Thing spilte en forrykende konsert på Kongsberg Jazzfestival i 2012, en av de aller beste vi har hørt av dem. De ble ekstra inspirert av Joe McPhee som entret scenen litt ut i konserten, og det har vist seg ved flere anledninger at The Thing-musikerne strekker seg ekstra langt når de har med en gjest eller to. Derfor har vi store forventninger til årets festivalkonsert, for da får de med seg trombonisten Mats Äleklint og trompeteren Goran Kajfes. Mats Äleklint er utvilsomt Nordens mest etterspurte trombonist og spiller da også i to av de mest profilerte orkestrene i samtidsjazzen, Paal Nilssen-Loves Large Unit og Mats Gustafssons Fire! Orchestra. Goran Kajfes er også med i stjernebandet til Mats Gustafsson, og har markert seg ettertrykkelig på den nordiske jazzscenen, f.eks. med Jonas Kullhammar i Nacka Forum.

Ingebrigt Håker Flaten (bass), Paal Nilssen-Love (trommer), Mats Gustafsson (saksofon), Mats Äleklint (trombone), Goran Kajfes (trompet).

Andre artister

Kongsberg kirke
Lørdag 6. juli / Kl: 23:59

Jimetta Rose & The Voices of Creation

Kirketorget
Onsdag 3. juli / Kl: 11:00

GAVEKORT – KONGSBERG JAZZFESTIVAL

Kongsberg kirke
Torsdag 4. juli / Kl: 17:00

HORTA: Elias Akselsen/ Stian Carstensen/ Ola Kvernberg

Kongsberg Musikkteater
Fredag 5. juli / Kl: 21:00

Joshua Redman Group feat. Gabrielle Cavassa

Energimølla
Fredag 5. juli / Kl: 19:00

Veslemøy Narvesen

Energimølla
Onsdag 3. juli / Kl: 21:00

Gard Nilssen Acoustic Unity + Emmeluth & Møster