fredag 07.07.17
Smeltehytta

Særingfest

Konsertstart: 18:00 Pris enkeltbillett: 420,-,-

Særingfest er en helaften med musikk og lyd i alle former og varianter, mat og drikke, mingling og sommerstemning – rett og slett en festival i festivalen!

18:00 Åpen bar, mat på grillen og deilig stemning inne og ute
19:30 Konsertstart

Foruten å være særs aktive musikere booker Paal Nilssen-Love og Ståle Liavik Solberg konsertserier og festivaler som Blow Out! og All Ears i hovedstaden. Nå tar de grep om å lage Særingfest på Smeltehytta, og for de som tar sjansen på en tur et par kvartaler nedafor Green Dolphin Street står følgende utsøkte godbiter i ulike format på menyen:

KONGE
BRAND/SANDERS DUO
PASCAL NIGGENKEMPER SOLO
PAN-SCAN ENSEMBLE

KONGE

Konge er en essensiell spillebrikke i det strategien legges for at denne kvelden skal ende i seier. Den danske saksofonisten Signe Emmeluth studerer for tida på jazzlinja ved NTNU i Trondheim og har vist seg særs habil, både som komponist og som improvisator – spesielt i den utmerka duoen Tigerfish & Lioncats.

På nok en sax finner vi ingen ringere enn svenske Mats Gustafsson, som ellers kan notere på CVen band som The Thing, Swedish Azz, Peter Brötzmann Chicago Tentet – og absolutt ikke minst på noen måte; rollen som bandleder for gigantiske Fire! Orchestra.

På bass, straight outta Brønnøysund, Ole Morten Vågan. Uansett hvilken konstellasjon han opptrer med låter det forbanna fett. Han har gjort stor og velfortjent lykke med komponistoppdrag for Trondheim Jazzorkester, og gjennom plater og utstrakt turnévirksomhet med gjeve band, hvor Motif er ett av de som må nevnes.

Nok en representant for Danmark finnes i trommis Kresten Osgood. Han gjør ellers greia si i ulike prosjekter med Europas viktigste musikere innen impro og frijazz. Men han er også en fyr som har reist i en såkalt kjærlighetskaravane tvers gjennom Danmark med avantgardistene i “Og Hva Er Klokken”. 

Sammen utgjør de en union vi har sterk tro på!

Signe Emmeluth (sax), Mats Gustafsson (sax), Ole Morten Vågan (bass), Kresten Osgood (drums)

 

Brand/Sanders Duo

The Wire skreiv om engelske Sarah Gail Brand at hun var «the most exciting trombone player for years». Hun har sida starten av nittitallet spilt med prominente folk på scena både i og utafor hjemlandet – som John Edwards, Evan Parker og Steve Beresford – og hun har stått i spissen for sin egen sekstett.

En av de mer faste samarbeidspartnere gjennom flere år har vært trommisen Mark Sanders, også fra øyriket der i sørvest. Sanders har opp igjennom samarbeida med rå navn som Derek Bailey, Peter Brøtzmann, Barry Guy, Otomo Yoshihide og Jah Wobble, samt vår egen Sidsel Endresen. De to utgjør «a match-made in improv heaven», for å låne nok et The Wire-sitat. 

Sarah Gail Brand (trombone), Mark Sanders (drums)

 

Pascal Niggenkemper Solo

Den tysk/franske kontrabassisten Pascal Niggenkemper har de siste åra hatt tilhold i New York. Han har blant mye annet spilt og gitt ut skive med gamle kjenninger av den frie musikkens venner der over, som Nate Wooley, Dave Rempis og Chris Corsano, men står også klippestøtt aleine. Niggenkemper trakterer instrumentet på en måte som framstår ukonvensjonell sjøl blant de mest blaserte og herda frijazzentusiaster, og det gledes til et solosett med ham denne kvelden.

Pascal Niggenkemper (double bass)

 

Pan-Scan Ensemble

Og så til klasen av rosiner i en ellers fullstappa musisk pølse: det nyetablerte Pan Scan Ensemble.

Her finner en saksofonist Lotte Anker, som har en lang historie bak seg som en av Danmarks mest innovative og spennende komponister og musikere hva angår samtidsmusikk, så vel som utøvende impro-jazzist. Blant assosierte personer kan telles Nils Petter Molvær og Arve Henriksen, i tillegg til de fleste litt mer obskure navn som vi liker å droppe.

På samme instrument og fra samme opprinnelsesland kommer Julie Kjær, som for tida residerer i London, der hun til vår udelte glede har teama opp med byens beste, så som Steve Noble og John Edwards. Ellers skilter hun med medlemskap i London Improvisers Orchestra og er aktiv i en rekke knallsterke konstellasjoner. 

Her skal ikke spares på noe, og fra Sverige kommer nok en saksofonist, Anna Högberg. Hun har høsta mye velfortjent positiv oppmerksomhet i hjemlandet de siste par åra, bl.a. gjennom gruppa Dog Life og ikke minst og som en del av det massive og toppa laget til Mats Gustaffson, Fire! Orchestra.

Flere svensker: Goran Kajfeš er en ekstraordinært habil trompetist, som i tillegg til mange av frijazz-favorittene våre har spilt med alle fra Monica Zetterlund via Freddie Wadling og Håkan Hellstrøm til Janet motherfuckings Jackson (!). 

Trompetist Emil Strandberg driver vanligvis på i Stockholm, men har med en viss frekvens gjesta Norge i ulike sammenhenger, der f.eks. Hot Four, Mellotone og Swedish Polyphony har stått for minneverdige øyeblikk. 

Pianist Sten Sandell er av Europas ledende improvisasjonsmusikere og evig aktuell med sin egen trio, med overnevnte Swedish Polyphony, for aldri i livet å glømme GUSH som sto for et av de mest uforglømmelige øyeblikkene på fjorårets Blow Out-festival, og i liva våre generelt.

Over til Norge og eksotiske Grenland; trompetist Thomas Johansson har utmerka seg i flere bejubla grupper de siste åra: The Way Ahead, Cortex og fantastiske All Included.

Sist men ikke minst; Særingfestens to arrangører bak hvert sitt batteri: Ståle Liavik Solberg og Paal Nilssen-Love. I tillegg til arragørvirksomheten spiller Liavik Solberg også konserter, og gir ut plater, med en halsbrekkende frekvens. Av høydepunkter de siste åra bør trekkes fram duoen hans med John Russell – og Will It Float? der de to spiller med John Edwards og Steve Beresford.

Nilssen-Love må sies å være blant den norske friimproscenas sine framste og mest dekorerte frontsoldater de siste par tiåra, behørig bevist gjennom grupper som Atomic, The Thing og nå seinest, det formidable orkesteret Large Unit.

Det blir sært og svært og det gledes!

Lotte Anker (sax), Julie Kjær (sax), Anna Högberg (sax), Goran Kajfeš (trumpet), Emil Strandberg (trumpet), Thomas Johansson (trumpet), Sten Sandell (piano), Ståle Liavik Solberg (drums), Paal Nilssen-Love (drums)

Andre artister

Dette er et bilde av Cezinando, Lemaitre og Synne Vo
Kirketorget
Torsdag 4. juli / Kl: 19:00

Cezinando / Lemaitre / Synne Vo

Bilde av Thurston Moore
Energimølla
Lørdag 6. juli / Kl: 23:59

Thurston Moore Group

tekstbilde særingfest
Smeltehytta
Fredag 5. juli / Kl: 19:30

Særingfest fredag: 4 konserter!

tekstbilde særingfest kongsberg jazzfestival 2024
Smeltehytta
Torsdag 4. juli / Kl: 21:30

Særingfest torsdag: Phil Minton & Veryan Weston

Dette er et bilde av jazzparaden på Kongsberg Jazzfestival
Barnivalparken
Mandag 1. juli / Kl: 10:00

Bandworkshop

dette er et bilde av musikerne under jazzmesse på Kongsberg Jazzfestival 2024
Kongsberg kirke
Onsdag 3. juli / Kl: 21:00

Jazzmesse

Gratis