fredag 08.07.22
Smeltehytta

Særingfest 2022

Etter flere sesonger med coronatørke er Særingfesten tilbake på Kongsberg Jazzfestival. Den er en svært viktig del av festivalen og er sterkt medvirkende til å profilere festivalen og gi den et særpreg. Årets utgave av Særingfesten følger malen fra tidligere år med fire ulike konstellasjoner.

Konsertstart: 19:30 Pris enkeltbillett: 425,-

Særingfest er en helaften med musikk og lyd i alle former og varianter, mat og drikke, mingling og sommerstemning – rett og slett en festival i festivalen! Frijazzkjemperen Ståle Liavik Solberg har satt sammen kveldens program, som byr på noe av det ypperste innen europeisk improvisasjonsmusikk.

Frode Gjerstad Tuba Trio

Frode Gjerstad er sjølveste Gudfaren i norsk frijazz og improvisasjonsmusikk. Han har spilt med de som fins av betydelige frijazzmusikere, og han dukker stadig opp i nye konstellasjoner. Her har han med seg den sveitsiske tubaisten Marc Unternährer, en musiker som dukker opp i en mengde sammenhenger – og alltid skaper noe interessant. Han har spilt mye med musikere fra Chicago, og da er vi framme ved tredjemann i trioen, trommeslager Frank Rosaly. Han kjenner vi fra samarbeid med folk som Ken Vandermark og Ingebrigt Håker Flaten. 

Frode Gjerstad (sax & klarinett), Marc Unternährer (tuba), Frank Rosaly (trommer)

AUK Trio

Fløytisten Henriette Eilertsen, gitaristen Ferdinand Bergstrøm og bassisten John Andrew Wilhite-Hannisdal utgjør denne helt spesielle trioen. Den utmerker seg med å være både intens og lavmælt i uttrykket. Her er ikke fløytelyden spinkel, men kraftfull, og på mange vis styrer Eilertsen det musikalske forløpet. Men det er likevel helheten som gjør inntrykk – med ettertenksomme meningsutvekslinger.

Henriette Eilertsen (fløyte), Ferdinand Bergstrøm (gitar), John Andrew Wilhite-Hannisdal (kontrabass)

Peter Brötzmann & Heather Leigh

Saksofonlegenden Peter Brötzmann har i noen år nå hatt et fruktbart samarbeid med Heather Leigh som spiller pedal steelgitar. De kaster seg ut i et skiftende emosjonelt farvann i et samspill som både kan være høylytt og brutalt og vart lyrisk.

Peter Brötzmann (sax & klarinett), Heather Leigh (pedal steel)

Party + 1

Dette er et helt nytt prosjekt som består av John Butcher (sax), Lene Grenager (cello), Per Zanussi (bass), Tony Buck (trommer og gitar) og Ståle Liavik Solberg (trommer). Disse utgjør kjernen i et improviserende ensemble. +1 refererer til den sjette musikeren som vil variere fra gang til gang og fra prosjekt til prosjekt. Dermed vil musikken bevege seg i ulike retninger avhengig av hvem denne sjette musikeren er. Den første musikeren som inntar denne rollen, er ingen ringere enn Pat Thomas på elektronikk.

John Butcher (sax), Lene Grenager (cello), Per Zanussi (kontrabass), Tony Buck (trommer & gitar), Ståle Liavik Solberg (trommer) + Pat Thomas (elektronikk)
 
 
Konsertstart 19:30 
Dørene åpner 18:00
 
 
Billedkunstner Mari Eriksen
 
Vår hospiterende billedkunstner Mari Eriksen har brukt særingprogrammet og venue som inspirasjon til å arbeide frem en rekke stedsspesifikke verk som vises i Smeltehytta under festival-tida. Med denne satsningen får publikum, og folka på scenen, utvida kunstopplevelser som trigger alle sansene. Se mer HER
 
Til Særingfest kan du kjøpe én billett, men om du også ønsker å se andre konserter på Smeltehytta, nattkonsertene på Energimølla og delta i årets Avanthagen-arrangement, er det mulig å kjøpe et eget pass – Særingpass 2022. 
 
 

Andre artister

Energimølla
Torsdag 4. juli / Kl: 23:59

Elephant9

Gamle Norge
Onsdag 3. juli / Kl: 13:00

Gamle Norge-pass

Gamle Norge
Lørdag 6. juli / Kl: 22:30

Åge Aleksandersen & Sambandet

Kongsberg kirke
Lørdag 6. juli / Kl: 23:59

Jimetta Rose & The Voices of Creation

Kirketorget
Onsdag 3. juli / Kl: 11:00

GAVEKORT – KONGSBERG JAZZFESTIVAL

Kongsberg kirke
Torsdag 4. juli / Kl: 17:00

HORTA: Elias Akselsen/ Stian Carstensen/ Ola Kvernberg