UTSOLGT!
onsdag 05.07.17
Energimølla

Bestillingsverk: Area 51 – Morten Qvenild

Konsertstart: 20:00 Pris enkeltbillett: 395,-,-

Den nyskapende pianisten, komponisten og bandlederen Morten Qvenild er engasjert til å skrive ny musikk for et splitter nytt band som forener noen av de største jazzmusikerne Kongsberg by har fostret fram; Hanne Hukkelberg på vokal og de to gitaristene Ivar Grydeland og Tom Hasslan. Som prikken over i’en har han også engasjert en av våre fremste forfattere; Frode Grytten.

Jazzfestivalen og Energimølla er sammen oppdragsgivere for bestillingsverket med en felles tanke om å hedre det unike musikkmiljøet i Kongsberg. 

Area 51

Area 51 er navnet på hemmelig område i Nevada der det amerikanske forsvaret tester ut fly og våpensystem. Det er også kontrollsenter for avanserte droner. Her ble det legendariske U2-flyet prøvd ut og viktige deler av teknologien bak måneferdene utviklet. Musikken vil utspille seg i dette landskapet, et sted der ørkenkøntri og tekno lever side om side. Bestillingsverket vil speile delingen mellom det naturlige og det menneskeskapte, det dynamiske og det kontrollerte.

Vi ser i dag hvordan menneskestyrt kontroll fører til klimakrise og konflikter. Vi ser hvordan aktiviteten på et topphemmelig område i Nevada-ørkenen virker inn på livene til millioner av mennesker over hele kloden. Hvordan møter vi en tid som er splittet mellom tradisjon og teknologi? Hva snakker vi om når vi snakker om denne nye verdenen? Og hva snakker vi aldri om? Hva finnes bak fasaden og de offisielle frasene, både i bunkerne i Area 51 og husene i småbyen.

Energimølla som sted representerer møtet mellom nytt og gammelt, mellom natur og teknologi. Gjennom en lang historie som mølle på 1800-tallet, som lokale for kraftproduksjon utover på 1900-tallet og nå som kultursentrum, har bygget forent naturkrefter, mennesker og teknologi.

– Dette møtet inspirerer meg som komponist, og spiller direkte tilbake på instrumentet jeg selv har konstruert, et piano der akustikk og teknologi er to forente størrelser. Det er dette instrumentet som utgjør komposisjonsverktøyet i prosjektet, og som musikken vil kretse rundt, sier Morten Qvenild.

Alle musikerne har sitt opphav på Kongsberg, bortsett fra Frode Grytten som vil kunne belyse tematikken fra sitt Odda-perspektiv, en by som i historie og utstrekning er sammenliknbar med Kongsberg. 

Hva publikum vil bli servert i dette bestillingsverket kan vanskelig spås på forhånd, men det er nærliggende å tippe at musikken både vil bli lyrisk, vakker, rytmisk og ekspressiv!

Morten Qvenild (komposisjon, vokal, tangenter), Hanne Hukkelberg (vokal), Ivar Grydeland (steelgitar, akustisk gitar og banjo), Tom Hasslan (elektrisk gitar), Frode Grytten (tekst og opplesning), Stig Gunnar Ringen (lyddesign)

Konserten er støttet av Norsk komponistforening og inngår i deres 100-årsjubileum.

Andre artister

Jazzboksen
Lørdag 6. juli / Kl: 12:00

Jazzprat lørdag

Gratis
Jazzboksen
Fredag 5. juli / Kl: 12:00

Jazzprat fredag

Gratis
Jazzboksen
Torsdag 4. juli / Kl: 12:00

Jazzprat torsdag

Gratis
Jazzboksen
Onsdag 3. juli / Kl: 14:00

Jazzprat onsdag

Gratis
Bilde av Fieh
Energimølla
Fredag 5. juli / Kl: 23:59

Fieh

Steinhuset
Onsdag 3. juli

Jubileumsplakat