Få billetter igjen!
fredag 05.07.19
Kongsberg Musikkteater

Archie Shepp’s Tribute to John Coltrane

Når en saksofonlegende hedrer en annen, vet du at jazzhistorien blir skrevet foran dine egne øyne

Konsertstart: 17:00 Pris enkeltbillett: 490,-

 

Når en saksofonlegende hedrer en annen, vet du at jazzhistorien blir skrevet foran dine egne øyne.

Den 81 år gamle jazzlegenden Archie Shepp’s bånd til John Coltrane går tilbake til begynnelsen av egen karrie, da Coltrane jobbet med pianisten Thelonious Monk. Shepp pleide å gå og høre ham spille hver natt på Five Spot i Philadelphia og husker å beundre alt om «Trane»: «Hans disiplin, hans kjærlighet og lidenskap for musikk. Han hadde alt», ifølge Shepp.

Eksklusivt for Kongsberg Jazzfestival, vil Shepp hylle den største saksofonisten og stilskaperen John Coltrane.

Det er ikke mange av de musikerne som nydefinerte jazzen på 1960-tallet, som fremdeles er i full aktivitet og har meningsfull musikk å komme med. Archie Shepp er definitivt en av dem. Til sommeren kommer han til Kongsberg Jazzfestival!

Da Shepp feide inn i det progressive jazzmiljøet i New York på 1960-tallet, hadde han en fyldig musikalsk erfaring i bagasjen. Som så mange andre av tiårets nyskapere hadde han stor sans for den afro-amerikanske musikkarven. Han hadde spilt både blues, spirituals og rhythm’n blues, og midt oppe i alle eksperimentene var det tydelige gjennomslag av denne arven. Han har alltid hatt stor respekt for sine forgjengere i jazzen, som Charlie Parker og Duke Ellington. Han har med mange Ellingtonkomposisjoner på platene sine, og er tydelig påvirka av Ellingtonsaksofonisten Ben Webster. De har den rue, røffe og ekspressive tonen i hornet felles. Plater som Fire Music (1965), Mama Too Tight(1966) og mange flere er solide hovedverk i jazzhistoria.

Etter å ha bidratt til en av de største musikalske omveltningene i jazzens historie – sammen med musikere som Cecil Taylor, John Coltrane og Don Cherry – tok musikken hans etter hvert en ny retning, men egentlig var det en vending tilbake til røttene. Han har i seinere tid spilt inn plater med blues, spirituals og Charlie Parker-låter, og det er musikk i den leia han primært spiller i dag.  Men intensiteten, pasjonen og nærheten og intimiteten i uttrykket har han fremdeles i fullt monn. Konserten på Kongsberg Jazzfestival vil ha et historisk sus over seg, men vil likevel bli en høyst samtidig og aktuell begivenhet.

 

Archie Shepp’s Tribute to John Coltrane

Archie Shepp – saksofon
Carl-Henri Morisset – piano
Darryl Hall – bass
Hamid Drake – trommer
Olivier Miconi – trompet
Marion Rampal – vokal

 

Dørene åpnes ca kl. 16:00
Konsertstart kl. 17:00
Aldersgrense: 18 år

Ledsager med ledsagerbevis: trenger kun å kjøpe en plassbillett og betaler kun billettavgiften. Kontakt Ticketmaster for nærmere informasjon.

 

[event id=»14097″]

[festivalpass]

 

Andre artister

Skavangertun sykehjem
Torsdag 4. juli / Kl: 12:00

Gulljazz 2024

Gratis
Kongsberg kirke
Søndag 30. juni / Kl: 19:00

Kongsberg Storband og Anne-Carolyn Schlüter: Duke Ellington’s Sacred Concert

Privat Bar
Fredag 5. juli / Kl: 16:00

Ved porten til stillhetens skog: Et møte med Stian Carstensen og Lars Elling

Bildet er av 1624
Privat Bar
Torsdag 4. juli / Kl: 20:00

1624

Dette er et bilde av Swing'it
Privat Bar
Lørdag 6. juli / Kl: 16:00

Swing’it

Smeltehytta
Lørdag 6. juli / Kl: 14:30

Avanthagen: Marlies Debacker + Inga Stenøien + Moberg/Lien