onsdag 03.07.24
Krona Kino

Åpning av Jazzfilm 2024: STURM UND DRANG – STØRST AV ALT ER MUSIKKEN

Filmen er et portrett av fargerike, musikalske personligheter, vennskap og en tradisjon som er i ferd med å forsvinne.

Konsertstart: 13:45 Pris enkeltbillett: Gratis,-

Gratis

Snikpremiere på Ulf Myrvolds nye dokumentar om det legendariske fargerike ensemblet Sturm & Drang, som i 30 år har gledet restaurantgjester og som hver bidige onsdag fyller Valkyrien i Oslo med et feststemt publikum.

Sturm und Drang opptrer i salen etter onsdagens forestilling! Sturm und Drang er et fenomen i Oslos musikkliv, som involverer en rekke etablerte musikere, og opptredener på mange musikkscener i Oslo.

Deres konserter på steder som Justisen, Krølle kro og Valkyrien restaurant er legendariske for alle som fikk oppleve konsertene. Musikerne har opptrådt sammen i forskjellige konstellasjoner siden tidlig på 80-tallet, mens dagens besetning kom sammen som «Sturm und Drang» i 1994.

Orkesteret representerer en tradisjon som er i ferd med å forsvinne fra Oslos musikkliv, med musikk av høyt nivå på små «brune» utesteder, hvor musikken fortsatt kan sies å være folkemusikk, i den forstand at musikerne ikke spilte på scener med lydanlegg, men opptrådte akkustisk omkring bordene, på steder uten inngangsbillett. Musikken var en del av festen. Dette førte til at publikum bestod av en blanding av folk i alle aldre, fra studenter til pensjonister.

I dette miljøet opptrådte musikere som Nils Økland, Gertruds Sigøynerorkester, Stian Carstensen, Mikko Lampila, Eilif Moe m fl. I dag viderefører Sturm und Drang denne tradisjonen på Valkyrien restaurant – «Valka» på folkemunne – hver onsdag.

Fortsatt fri inngang og «løs snipp» gjør at lokalet er stappfullt hver onsdag, og fortsatt med et variert publikum i alle aldre. Det hele startet da pianist Per Karang «oppdaget» sigøynermusikken på 70-tallet og importerte LP’er med sigøynermusikk via byens musikkforretninger.

I 1977 reiste Karang som student til Budapest, hvor det på den tiden opptrådte sigøynerorkestre på en rekke av byens restauranter. Inspirert av Karang bosatte fiolinist Ragnar Heyerdahl seg i Budapest noen år senere, for å studere musikken. Heyerdahl ble ansatt i Norges Filharmoniske Orkester hvor han fortsatt spiller. Her ble han kjent med kontrabassist Svein Haugen.

Ut av dette ble orkesteret Sturm und Drang dannet, bestående av Per Karang(piano), Ragnar Heyerdahl(fiolin), Svein Haugen(kontrabass), Eilif Moe(gitar/vokal) og Magne Henriksen(trekkspill). Henriksen døde i 2021, og fiolinist Erik Fossum Svendsen kom inn i orkesteret. Eilif Moe omtales som en legende på Silda-jazz, og har opptrådt med musikere som Paolo Vinaccia og Egil Kapstad.

Filmen er et portrett av fargerike, musikalske personligheter, vennskap og en tradisjon som er i ferd med å forsvinne.

Foto og regi: Ulf Myrvold

Klipp: Jon Endre Mørch

Åpning av Jazzfilm 2024 starter kl. 13:45: Jordbær, bobler og musikk ved Tine Asmundsen og Håkon Storm-Mathiesen ved inngangen til kinoen. Filmen starter kl. 14:15.

Tillatt for alle

Andre artister

Det andre teateret
Hemmelig spillested
Fredag 5. juli / Kl: 13:00 / 14:30 / 16:00

Det Andre Teatret: Alle. Alt. Alltid.

Det andre teateret
Hemmelig spillested
Lørdag 6. juli / Kl: 12:00 / 13:30 / 15:00

Det Andre Teatret: Alle. Alt. Alltid.

Krona Kino
Fredag 5. juli / Kl: 17:00

Barnivalfilm: Kalles Klättertre, Lærer Flukt, Herr Bom og silden og Gubben som ikke ville være voksen

Gratis
Krona Kino
Torsdag 4. juli / Kl: 17:00

Barnivalfilm: Robot Dreams

Gratis
Krona Kino
Onsdag 3. juli / Kl: 17:00

Barnivalfilm: SJEL

Gratis
Trollkarlen
Krona Kino
Lørdag 6. juli / Kl: 13:30

Jazzfilm: GEORG RIEDEL – MÄSTARENJAN JOHANSSON – TROLLKARLEN

Gratis