Erroll Garner: The Complete Concert by the Sea

Tors plateanbefaling i januar 2016

UTGITT PÅ COLUMBIA RECORDS (2015)

En av de mestselgende LP-plater i jazzens historie er Erroll Garners ‘Concert by the Sea’. Den består av 11 låter tatt opp under en konsert i Carmel, California, 19. september 1955. Bare en del av konserten fikk plass på plata, men nå 60 år seinere har hele konserten blitt utgitt på CD. To CDer inneholder den komplette konserten slik publikum opplevde den der og da. Den tredje CDen presenterer den originale plata med forbedra lyd, samt et snaut kvarters intervju med Garner og hans medmusikere Eddie Calhoun (bass) og Denzil DeCosta Best (trommer).

For en som har hatt originalplata i hylla i mange år og med jevne mellomrom latt den snurre på platespilleren, er det en sann svir å få servert hele konserten. Garner spiller for det meste svært velkjente låter, som I’ll Remember April, Lullaby of Birdland og Autumn Leaves f.eks. Dette er låter vi har hørt hundrevis av ganger, og mange syns nok at de kan få hvile litt. Men Erroll Garner framfører disse velkjente standardlåtene på en høyst personlig måte og med en så uimotståelig friskhet at alle innvendinger om ‘forslitte låter’ spakner fullstendig. Få jazzpianister har en så personlig stil som Erroll Garner. Venstrehanda legger ofte ned tunge akkorder der beatet markeres tydelig, mens høyrehanda utbroderer melodien; og hele tida swinger det noe aldeles intenst! Det er ofte store dynamiske sprang innafor en og samme låt; kraftige crescendoer avløses av perlende, lavmælte løp.

Musikken er altså 60 år gammal, men den er minst like doggfrisk som den dagferske musikken. Og hvis noen syns at mange av dagens pianotrioer til tider kan bli vel vakre, lyriske og innsmigrende, da skal de unne seg et møte med Erroll Garner og ‘Concert By The Sea’!

– Tor Dalaker Lund